„Tárgyaimmal egy történetet igyekszem elmesélni” | Johan Pertl cseh üvegművész alkotásai

„Tárgyaimmal egy történetet igyekszem elmesélni” | Johan Pertl cseh üvegművész alkotásai

Érzékenyen fonódik össze természet, filozófia és funkcionalitás Johan Pertl üvegtárgyaiban. A cseh üvegművész minden alkotását kézzel formálja, miközben a monumentalitás eszközeivel és váratlan elemekkel operál. Az így létrehozott tárgyak összekapcsolják a művészet, design és építészet területét.

Johan Pertl Csehország egyik üvegvidékén, Vysočinában született és nőtt fel, jelenleg a Prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia üvegstúdiójában folytatja tanulmányait. Elmondása szerint néhány évvel ezelőtt köteleződött el az üvegtervezés mellett, amikor a történelmi Csehország (Bohémia) területére látogatott, hogy karácsonyi díszeket készítsen. „Teljesen lenyűgözött a gyártási folyamat, és mindenekelőtt az, hogy kézzel lehet létrehozni valamit, ami ennyire törékeny és átlátszó. Azóta csak erre az anyagra gondolok” – emelte ki.

Tervezői attitűdjét és az üveggel kapcsolatos gondolkodásmódját kezdetben a DECHEM stúdiónál töltött gyakorlata formálta. Ahogy Johan is elmesélte, az itt töltött idő alatt sok tapasztalat és impulzus érte: „A feladataim közé tartozott az üveggyárak körbejárása, az új kollekciók modellezése, valamint a csomagolás és a szállítás is. Számomra a DECHEM mindig is az üveg természetes szépségét hangsúlyozta, és ez kezdetben nagy hatással volt rám. Mindemellett itt találkoztam Tomáš Kučerával is, akivel néhány évvel később megalapítottuk saját műhelyünket is, és több projektben működünk együtt”. Majd hozzátette, hogy szakmai tudását olyan mestereknek is köszönheti, mint a cseh Rony Plesl üvegművész, akinek hozzáállása és tanácsai sokat segítettek neki az alkotási folyamatban. Mindezek ellenére Johan igyekszik sajátos megközelítéssel gondolkodni a tárgyakról: „Nem szeretem hagyni, hogy befolyásoljanak, de az Instagram és a meglehetősen alapos adatszolgáltatás korában elég nehéz távolságot tartani” – jegyezte meg.

Jellegzetes formanyelve által a Johan alkotta üvegtárgyak és -objektek valójában hidat képeznek a képzőművészet és a design között. Kreációi valóságos szoborrá alakulnak, és a használhatóság határait feszegetik. „Iparművészetet tanultam, így a funkció is fontos számomra. Ugyanakkor lenyűgöz a kézművesség és az egyedi tárgyak létrehozása. Ezért is dolgozom kézi modellezéssel, aminek köszönhetően olyan sajátos formák jönnek létre, amelyeket nem lehet még egyszer ugyanúgy előállítani. A funkcionalitás ebben az esetben inkább szimbolikus, de számomra fontos az is, hogy valamilyen módon interakcióba tudjunk lépni ezekkel a tárgyakkal. Ezáltal nem olyan alkotássá válnak, amelyeket nem lehet megérinteni, hanem olyanokká, amelyekkel az ember együtt tud élni” – magyarázta Johan. Tárgyainak további különlegessége, hogy az üveg médiumát - kontrasztot képezve annak törékenységével – egyéb anyagokkal, leginkább márvánnyal társítja. „A kő megmunkálásához főként kézi csiszológépet vagy fűrészt használok. Az üveg megmunkálásához pedig főként formába olvasztott üveget. Ez a technika elsősorban azért varázsolt el, mert a gyártási folyamat minden fázisát én irányíthatom, és nem függök másoktól” – mondta el.

Inspirációs forrásként Johan elsősorban a természet és a hozzá kapcsolódó jelenségek, valamint filozófiák után nyúl, de az olvasás is gyakran ösztönzi az alkotásra: „Mostanában főleg régi sci-fiket szeretek olvasni, olyan szerzőktől, mint Arthur C. Clarke vagy Frank Herbert. Ez is nagyon inspiráló” – osztotta meg velünk. „A tárgyaimmal egy történetet igyekszem elmesélni. Legutóbbi Monumentality és Utopia elnevezésű objektjeim is ezt a gondolatot erősítik. Előbbiben a vörös márványt és kristályüveget kombináltam, és az épületek tájba illesztése inspirált. A márvány a táj szerkezetét, míg az üveg az ember alkotta tárgyat jelképezi. Az Utópia tárgyegyüttes esetében pedig a múlandóság és a nehezen megfogható, utópikus víziók hatottak rám. Valószínűleg ezekkel a fogalmakkal szerettem volna békére találni” – részletezte. Mint megtudtuk, ezen utóbbi tárgyegyüttes további érdekessége, hogy annak létrehozásához Johan egy új formázási módszert fejlesztett ki, aminek köszönhetően az üveg kemencében töltött ideje ötven napról mindössze ötre csökkent.

Bár, ahogy Johan is kiemelte, az üveggel való munka az egyik legbonyolultabb tevékenység, amit valaha kipróbált, így amellett, hogy szeretne továbbra is elmerülni az egyes megmunkálási technikák elsajátításában, a különböző anyagkísérletek is foglalkoztatják az alkotásban. Ahogy rámutatott, a közeljövőben a márvány mellett az üveg és a textil összekapcsolásával szeretne foglalkozni.

Johan Pertl munkáiból 2023 februárjában nyílik kiállítás a prágai Kvalitář galéria helyszínén.

Johan Pertl | Web | Instagram

továbbiak
Ión oszlopok és diszkófények Andreas Angelidakis kiállításán
lifestyle

Ión oszlopok és diszkófények Andreas Angelidakis kiállításán

Az ókori görög kultúra és a kortárs technikák találkoznak Andreas Angelidakis görög művész egyéni bemutatkozásán Párizs egyik ikonikus építményében, az Espace Niemeyer föld alatti kupolájában. Az ókor kritikai értékelését központba állító kiállítás azt vizsgálja, hogy az építészet, a popkultúra, a tömegturizmus és az éjszakai élet összeolvasztása által hogyan érzékeli és
Egy mese, ami valóra vált – Taste of Transylvania
lifestyle

Egy mese, ami valóra vált – Taste of Transylvania

Ha valamit nagyon sokan kívánnak, előbb-utóbb valósággá válik – talán ez is lehetne a jelmondata az első Taste of Transylvania gasztrofesztiválnak, amit október 7-9. között rendeztek meg Gyimesközéplokon, a Hargita szívében. Az a nagybetűs vendéglátás, amivel fogadtak bennünket, testileg és lelkileg is hihetetlenül sokat adott, de ehhez sok ember hite és
Ezt a telet éljük túl és eljön a geopolitikai tavasz
strategy

Ezt a telet éljük túl és eljön a geopolitikai tavasz

A nyugati világ vezetői Varsóban gyűltek össze, hogy megvitassák az orosz-ukrán háború okozta kihívásokat. A következő gondolatok egy pillanatkép a háborúról és arról, hogy mit mernek kimondani a vezetők. Október elején Varsóban összegyűlt Közép-Európa, hogy megtárgyalja a háború okozta biztonsági kihívások sokaságát. Természetesen Németország és az Egyesült Államok kéz a