Új ház, régi köntösben | ORA építésziroda

Új ház, régi köntösben | ORA építésziroda

Ez a csehországi ház a legjobb bizonyíték arra, hogy nem minden az, aminek látszik: bár messziről házromnak tűnik, közelebbről kiderül, hogy gondosan felújított, modern otthon.

A cseh ORA építésziroda már korábban is bebizonyította, hogy a múltat igenis lehet úgy integrálni a jelenbe, hogy abból valami őszinte, élhető, egyszerre szerény, mégis tekintélyt parancsoló eredmény szülessen. Legújabb munkájuk alapját – illetve keretét – egy, a kommunista érában magtárként funkcionáló vidéki ház adta, melyet kényelmes és modern családi otthonná alakítottak.

Fotók: BOYSPLAYNICE

Az építészeket lenyűgözte, milyen épen maradtak a ház téglafalai, ezért úgy döntöttek, ha már eddig ebben a formában állták az idő próbáját, álljanak még tovább – és még stabilabban. Ezért bontás vagy felújítás helyett meglévő állapotukat fixálták és a falak közé építették fel az új házat. Így jött létre új ház a régi rom belsejében.

Az alaprajzhoz az eredeti, magtárrá alakítás előtti állapotot vették mintául,  három helyett ugyanakkor két szintet hoztak létre. A homlokzat kiosztásánál már elrugaszkodtak a múlttól, és ahol indokoltnak ítélték, ott új nyílászárókkal látták el a falakat – ez pedig mind a ház frontjának, mind az enteriőrnek előnyére vált.

Ezzel a projekttel szerettük volna demonstrálni, hogy szerintünk hogyan érdemes a régi házakat kezelni. Meg lehet őrizni az autentikusságot – és ehhez nincs szükség a teljes felújításra, ahogy teljes rombolásra sem – úgy is, hogy modern otthont teremtünk. – olvasható az ORA projektleírásában.

Az építészeket bízták meg a kert megtervezésével is, ahol szintén a megóvásra helyezték a hangsúlyt. A kertet a táj részeként szerették volna meghagyni, így nem hoztak létre éles határokat a telek és a környező természet között.

ORA | Web

Fotók: BOYSPLAYNICE

továbbiak
Öko mikroház | Ecocapsule
design

Öko mikroház | Ecocapsule

Tojásdad alakú, retro-futurisztikus megjelenésű, önfenntartó lakóegység mindössze 6,3 négyzetméteren. Ismerjétek meg a szlovák, de világszerte elismert Ecocapsule startup legújabb, SPACE elnevezésű ökoházát! A SPACE névre hallgató mikroház egy intelligens, önfenntartó lakóegység, amely nap- és szélenergiát hasznosít. Ez lehetővé teszi, hogy infrastruktúrától távoli helyeken telepítsék, miközben maximális kényelmet biztosít felhasználója
Megállókba költöző fotókiállítás | URBANLIGHTS
art

Megállókba költöző fotókiállítás | URBANLIGHTS

A galériák hagyományos tereiből kilépve, citylightokon lepik el Budapest köztereit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia alapképzésén végzős hallgatók alkotásai. A JCDecaux [https://www.jcdecaux.com/] és a MOME [https://mome.hu/hu] végzős hallgatóinak közreműködésében létrejött utcakiállítás tizenegy tehetséges fotóművész munkáit mutatja be és teszi elérhetővé a városi közösség számára.
„Ártéri dzsungelgyümölcsök” fejedelmi csomagolásban | Panyolium
branding

„Ártéri dzsungelgyümölcsök” fejedelmi csomagolásban | Panyolium

Mórucz István gépészmérnök sorsa korán megpecsételődött. Persze nem törvényszerű, hogy akinek szilva volt a jele az óvodában, az felnőtt fejjel a rézüst fölé hajolva keveri majd a szilvalekvárt, de Istvánéknál éppenséggel ez történt. Szatmári hagyományok és modern technológia találkozása az „ártéri dzsungelgyümölcsök” birodalmában, a Panyolium manufaktúrában. Interjú! István, Te Panyolán