Brno történeti városrészét alakítja vibráló közösségi térré a CHYBIK + KRISTOF

Brno történeti városrészét alakítja vibráló közösségi térré a CHYBIK + KRISTOF

Egy nagyobb városfejlesztési projekt részeként újul meg a brno-i Mendel tér. Hogyan lehet egy közlekedési csomópontot pezsgő közösségi térré alakítani úgy, hogy a teret körülvevő építészettörténeti örökség is figyelmet kapjon? Erre keresett megoldást a tér felújításáért felelős CHYBIK + KRISTOF építésziroda.

A CHYBIK + KRISTOF már korábban is dolgozott olyan projekteken, amelyekben az építészeti örökség megóvása kiemelt figyelmet kapott. Ilyen volt például a brno-i Zvonařka buszpályaudvar felújítása, mely során mindent megtettek a brutalista épület szerkezetének megőrzésért és korszerűsítéséért. Építészeti örökségből a Mendel tér környékén sincs hiány: itt található a Satrobrno Sörgyár, a 14. századi, gótikus stílusban épült Mária mennybemenetele templom, Brno egyik legrégebbi műemléke, valamint a Szent Tamás kolostor is. 1856-1863 között Gregor Mendel Ágoston-rendi szerzetes, a tér névadója ennek a kolostornak a kertjében kísérletezett, tevékenységének köszönhetjük a modern genetika alapjait. A Chybik+Kristof korábban már készített terveket a kert üvegházának helyreállítására, munkájukat azonban most kiterjesztik az egész térre.

A tér most (balra) és a CHYBIK + KRISTOF tervei alapján (jobbra)

2018-ban a város főépítésze, Michal Sedlacek indítványozta először a tér felújítását. A Mendel tér eredetileg közparkként működött, a II. világháború alatt jelentős rombolás áldozata lett, majd a hatvanas években újították fel. Mára forgalmas közlekedési csomóponttá vált, ebben a felállásban azonban a hely évezredes építészeti öröksége nem kap elég figyelmet. A revitalizálás célja, hogy a tér úgy nyerje vissza történelmi jelentőségét, hogy közben megőrzi új, modern funkcióit. A cseh építész stúdió a Dílna  szakembereinek együttműködésével, valamint Zdenek Sendler tájépítész és a PK Ossendorf segítségével áll neki a tér felújításának. A tervek szerint továbbra is fenntartanák annak nyitottságát, hozzáférhetőségét és közlekedésben betöltött fontos szerepét, de biztonságosabbá tennék a tér használatát a járókelők számára. Olyan új, újrahasznosított anyagok felhasználásával készülő megállókat terveznek, amelyek biztosítják a zavartalan átszállást a villamos, a troli és a buszjáratok között.

„Új tervünk kortárs aktualitást ad a Mendel térnek, amely a közlekedési terminál hiányából funkcionális közterületté válik. Ez a telek központi szerepet játszik a terület és az azon belüli kölcsönhatások szempontjából. Ahelyett, hogy tipikus négyoldalú struktúrát választanánk, az összes funkciót egy központi, inkluzív, burkolt körben egyesítjük, amely újradefiniálja a teret. Ezáltal ne csak átláthatóbbá válik, de minden lehetséges használó – helyiek és külföldiek, utasok és látogatók, fiatal és idősebb generációk – igényeit figyelembe veszi” – mondja Ondrej Chybik és Michal Kristof, a két alapító tervező.

A tér dinamikusabb használatát a mozgatható köztéri bútorok segítik. A stúdió emellett megjelenésében is összeköti a teret a környező épületekkel – a gótikus templom vörös tégláinak esztétikumát hívják vissza egy erős vizuális elemmel, a kör alakban elterülő vörös térkővel. Mendel munkássága előtt tisztelegve a felújításnak része olyan különleges fafajok telepítése is, amelyeknek jó a víztartó képességük és árnyékot adnak. Mendel emlékére egy új szobor emelését is tervezik. A jelenlegi ütemezés szerint Gregor Mendel születésének 200. évfordulójára, 2022 júliusára várhatjuk a felújított tér átadását.

CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Megérkezett az YKRA KIDS első kollekciója!
east

Megérkezett az YKRA KIDS első kollekciója!

FRIENDS OF TREES – The Reforestation Movement névvel jelent meg az YKRA KIDS első kollekciója. A márkára jellemző városi hangulat ezúttal Kövecses Anna illusztrátor organikus formáival és vizuális világával társul. A kollekció nemcsak annak mintája, de az általa közvetített fontos üzenet miatt is különleges. A kollekció fókuszában a fakitermelés és annak
Designnal egy jobb világ felé | TOP 5
design

Designnal egy jobb világ felé | TOP 5

A social design olyan kreatív gyakorlat, amely társadalmi problémák megértését és pozitív társadalmi változások elérését tűzte ki céljául. Bár önmagában nem oldja meg a problémákat, olyan lehetőségeket teremt a design eszközei által, amelyek megváltoztatják az emberek közötti, illetve az emberek és intézmények közötti kapcsolatokat, ezáltal pozitív társadalmi változásokat elérve. Mai
Bemutatták az Audi új, futurista tanulmányautóját
design

Bemutatták az Audi új, futurista tanulmányautóját

Az idei Monterey Car Week kiállításon mutatták be az Audi új, alakváltó csodáját, amelynek sorozatgyártása ugyan nincs tervben, de a koncepció megmutatja, milyen irányba mozdulna el a német autómárka a jövőben. A Skysphere az Audi három új autóterve közül az első, amelyet bemutattak. Olyan járművet akartak tervezni, amely az állítható