fbpx
Nyomj Entert

Brno történeti városrészét alakítja vibráló közösségi térré a CHYBIK + KRISTOF

Egy nagyobb városfejlesztési projekt részeként újul meg a brno-i Mendel tér. Hogyan lehet egy közlekedési csomópontot pezsgő közösségi térré alakítani úgy, hogy a teret körülvevő építészettörténeti örökség is figyelmet kapjon? Erre keresett megoldást a tér felújításáért felelős CHYBIK + KRISTOF építésziroda.

A CHYBIK + KRISTOF már korábban is dolgozott olyan projekteken, amelyekben az építészeti örökség megóvása kiemelt figyelmet kapott. Ilyen volt például a brno-i Zvonařka buszpályaudvar felújítása, mely során mindent megtettek a brutalista épület szerkezetének megőrzésért és korszerűsítéséért. Építészeti örökségből a Mendel tér környékén sincs hiány: itt található a Satrobrno Sörgyár, a 14. századi, gótikus stílusban épült Mária mennybemenetele templom, Brno egyik legrégebbi műemléke, valamint a Szent Tamás kolostor is. 1856-1863 között Gregor Mendel Ágoston-rendi szerzetes, a tér névadója ennek a kolostornak a kertjében kísérletezett, tevékenységének köszönhetjük a modern genetika alapjait. A Chybik+Kristof korábban már készített terveket a kert üvegházának helyreállítására, munkájukat azonban most kiterjesztik az egész térre.

2018-ban a város főépítésze, Michal Sedlacek indítványozta először a tér felújítását. A Mendel tér eredetileg közparkként működött, a II. világháború alatt jelentős rombolás áldozata lett, majd a hatvanas években újították fel. Mára forgalmas közlekedési csomóponttá vált, ebben a felállásban azonban a hely évezredes építészeti öröksége nem kap elég figyelmet. A revitalizálás célja, hogy a tér úgy nyerje vissza történelmi jelentőségét, hogy közben megőrzi új, modern funkcióit. A cseh építész stúdió a Dílna szakembereinek együttműködésével, valamint Zdenek Sendler tájépítész és a PK Ossendorf segítségével áll neki a tér felújításának. A tervek szerint továbbra is fenntartanák annak nyitottságát, hozzáférhetőségét és közlekedésben betöltött fontos szerepét, de biztonságosabbá tennék a tér használatát a járókelők számára. Olyan új, újrahasznosított anyagok felhasználásával készülő megállókat terveznek, amelyek biztosítják a zavartalan átszállást a villamos, a troli és a buszjáratok között.

„Új tervünk kortárs aktualitást ad a Mendel térnek, amely a közlekedési terminál hiányából funkcionális közterületté válik. Ez a telek központi szerepet játszik a terület és az azon belüli kölcsönhatások szempontjából. Ahelyett, hogy tipikus négyoldalú struktúrát választanánk, az összes funkciót egy központi, inkluzív, burkolt körben egyesítjük, amely újradefiniálja a teret. Ezáltal ne csak átláthatóbbá válik, de minden lehetséges használó – helyiek és külföldiek, utasok és látogatók, fiatal és idősebb generációk – igényeit figyelembe veszi” – mondja Ondrej Chybik és Michal Kristof, a két alapító tervező.

A tér dinamikusabb használatát a mozgatható köztéri bútorok segítik. A stúdió emellett megjelenésében is összeköti a teret a környező épületekkel – a gótikus templom vörös tégláinak esztétikumát hívják vissza egy erős vizuális elemmel, a kör alakban elterülő vörös térkővel. Mendel munkássága előtt tisztelegve a felújításnak része olyan különleges fafajok telepítése is, amelyeknek jó a víztartó képességük és árnyékot adnak. Mendel emlékére egy új szobor emelését is tervezik. A jelenlegi ütemezés szerint Gregor Mendel születésének 200. évfordulójára, 2022 júliusára várhatjuk a felújított tér átadását.

CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük