fbpx
Nyomj Entert

Ukrán helyek a bakancslistánkról IV.

Az ukrán belsőépítészet épp olyan kiemelkedő a nemzetközi színtéren, mint az ukrán divat. Áthatja egyfajta friss és jó ízlésű bátorság: elrugaszkodnak a minimalista trendektől, mégsem esnek túlzásokba. Tökéletes arányérzékkel lavíroznak az izgalmas részletek és a harmonikus összhatás között. Bár sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak jelenleg, készítettünk egy bakancslistát azokról a helyekről, amiket mindenképpen felkeresnénk, ha egyszer újra lesz lehetőség Ukrajnába látogatni. Itt a sorozat negyedik része!

Szórakozóhely és virágbolt egyben |  YOD Group

A Deep Bar egy kétszintes szórakozóhely Dnyipro városában, amely bárokból, egy virágüzletből és egy apró kávézóból áll. A bárokhoz dohányzó és vízipipás zóna, egy részben nyitott konyha és egy DJ pult is tartozik. Az enteriőrt föld színű tónusok és természetes anyagok uralják: olyan újrahasznosított tölgyfa deszkákat használtak, amiket 70 évvel ezelőtt egy másik épületben alkalmaztak. A bárpult felett gyökerek lógnak a mennyezetről, amik konceptuálisan összekötik a helyszín két szintjét: az első emeleten található virágüzlet növéneinek gyökereit szimbolizálják. „Ahogyan a virágok sem léteznek gyökerek nélkül, úgy a világon mindennek van oka és következménye. Minden mindennel összefügg, és minden cselekedetnek megvannak a maga gyökerei” – vallják a belsőépítészek.

 


Barber shop Odesszában | Sivak & Partners


Az odesszai székhelyű Sivak & Partners-nek mindössze három hónapja volt arra, hogy kialakítsa a KULT Barbershop 100 négyzetméteres belső terét, ezért egyszerű és letisztult megoldásokkal operáltak. A romos helyiség egyetlen figyelemre méltó eleme az ívelt mennyezet és a fapadló volt. Az ívelt mennyezetet megőrizték, a fapadló viszont szürke vakolatot kapott. A teret ipari anyagok uralják: kő, üveg, acél és betonra hajazó gipsz, minden szürke tónusban tartva. Egy visszafogott, mégis karakteres üzletet hoztak így létre, ahol a fodrászaton kívül tetoválószalon és szépségápolási helyiségek is működnek. Bár nincs hivatalosan ilyen stíluskategória, az odesszai KULT Barbershop-ra az indusztriális sci-fi passzolna a leginkább. 


Vegetáriánus kávézó Kijevben | AKZ Architectura

Az Orang+Utan névre keresztelt vegetáriánus kávézó egy szovjet korabeli épületekkel benépesített kijevi utcában található. A fehér csempével borított belső tér is Ukrajna szovjet múltjára utal, amikor mindenhol ezt a fajta fehér csempét lehetett látni: kórházakban, üzletekben és uszodákban is. A streril hangulatot a fehér műanyagszékek és a neon felirat tovább hangsúlyozza, miközben a csempék fekete fugája, a dzsungeles sarkok és a rózsaszínre festett gyümölcsdekorációk ironikusan ellensúlyozzák. „Az ötlet az volt, hogy olyan helyet hozzunk létre, amely megmutatja a vendégeknek az Orang+Utan bár mögötti elképzelést: a város egy dzsungel, az ott élő emberek pedig okos állatok, akiknak szükségük van egy helyre, ahol feltölthetik az energiatáraikat” – nyilatkozták az építészek.


YOD Group | Web | Facebook | Instagram

Sivak & Partners | Web | Facebook | Instagram

AKZ Architectura | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük