Ki mondta, hogy a fehér csak unalmas lehet? – Páratlan űrbisztró Krakkó szívében | Lastriko

Ki mondta, hogy a fehér csak unalmas lehet? – Páratlan űrbisztró Krakkó szívében | Lastriko

Krakkó a régió egyik kulturális ékszerdoboza, ezt többszörösen alátámasztjuk a különböző, városról szóló beszámolóinkkal, ám a rendhagyó művészeti projekteken és az enteriőrdesignon túl Krakkó kulináris szempontból sem utolsó. Lengyelország harmadik legforgalmasabb városában megannyi újhullámos gasztrohelyszín található, amelyek még mindig tudnak újat mutatni!


A Lastriko egy multifunkcionális gasztrotér a város régi központjában, a Gołębia utca 6. szám alatt. Sajátos elképzeléssel, mégis kompromisszumkészen született meg a belsőépítészeti koncepció, amely a yuss studio merész, mégis roppant elegáns megközelítését képviseli. A stúdió által megálmodott koncepció igazán átütő térélményt kölcsönöz a helynek, ahová betoppanva egyszerre érezhetjük magunkat egy minimalista űrutazáson, illetve egy ógörög szobor belsejében, de talán legrövidebben a formabontó kifejezéssel lehetne jellemezni.

A yuss studio szokatlan, de bátor húzása az egyszínű tér kialakítása volt, amely a Lastriko adottságait tekintve igazán praktikus gondolat. A tágas, de azért óriásinak nem mondható helyiségben két ablak található, így a természetes fények és a világos színválasztás optikailag nagyítják a teret. A lágy elefántcsont színárnyalat, illetve a fény és árnyék párbeszéde folyamatosan játékot csempész a bisztró falai közé.

De hogyan lehet fokozni ezt a monokróm élményt?

A különleges közeget tetézi a bútorválasztás is: az organikus és egyedi gyártású berendezés a stúdió által meghatározott különc eleganciát képviseli. A  szürreális elemek és az árnyékok folyamatos mozgása, illetve a polírozott acél tükrök vizuálisan görbítik a teret.

A Lastriko nem csupán vizuális szempontból sokoldalú: a brunch fogásokat is kínáló bisztróban esténként klub is üzemel, ahol koktélok és múltidéző zenei paletta várja a szórakozni vágyókat. A zenei felhozatalt a kilencvenes és a kétezres évek esszenciája inspirálja, amit a komplexum szavait idézve a nosztalgia kettőségére építenek. „A nosztalgia, ha az irónia és a komolyság megfelelő keverékével kezeljük, rendkívül kreatív erő lehet” – ez a komoly, de mégis bohókás gondolat tökéletesen igaz a bisztró egész koncepciójára.

Fotók: Przemek Matląg, Michał Ziębowicz

Lastriko | Web | Facebook | Instagram
yuss studios | Instagram

Forrás: Label Magazin

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az