Ki mondta, hogy a fehér csak unalmas lehet? – Páratlan űrbisztró Krakkó szívében | Lastriko

Ki mondta, hogy a fehér csak unalmas lehet? – Páratlan űrbisztró Krakkó szívében | Lastriko

Krakkó a régió egyik kulturális ékszerdoboza, ezt többszörösen alátámasztjuk a különböző, városról szóló beszámolóinkkal, ám a rendhagyó művészeti projekteken és az enteriőrdesignon túl Krakkó kulináris szempontból sem utolsó. Lengyelország harmadik legforgalmasabb városában megannyi újhullámos gasztrohelyszín található, amelyek még mindig tudnak újat mutatni!


A Lastriko egy multifunkcionális gasztrotér a város régi központjában, a Gołębia utca 6. szám alatt. Sajátos elképzeléssel, mégis kompromisszumkészen született meg a belsőépítészeti koncepció, amely a yuss studio merész, mégis roppant elegáns megközelítését képviseli. A stúdió által megálmodott koncepció igazán átütő térélményt kölcsönöz a helynek, ahová betoppanva egyszerre érezhetjük magunkat egy minimalista űrutazáson, illetve egy ógörög szobor belsejében, de talán legrövidebben a formabontó kifejezéssel lehetne jellemezni.

A yuss studio szokatlan, de bátor húzása az egyszínű tér kialakítása volt, amely a Lastriko adottságait tekintve igazán praktikus gondolat. A tágas, de azért óriásinak nem mondható helyiségben két ablak található, így a természetes fények és a világos színválasztás optikailag nagyítják a teret. A lágy elefántcsont színárnyalat, illetve a fény és árnyék párbeszéde folyamatosan játékot csempész a bisztró falai közé.

De hogyan lehet fokozni ezt a monokróm élményt?

A különleges közeget tetézi a bútorválasztás is: az organikus és egyedi gyártású berendezés a stúdió által meghatározott különc eleganciát képviseli. A  szürreális elemek és az árnyékok folyamatos mozgása, illetve a polírozott acél tükrök vizuálisan görbítik a teret.

A Lastriko nem csupán vizuális szempontból sokoldalú: a brunch fogásokat is kínáló bisztróban esténként klub is üzemel, ahol koktélok és múltidéző zenei paletta várja a szórakozni vágyókat. A zenei felhozatalt a kilencvenes és a kétezres évek esszenciája inspirálja, amit a komplexum szavait idézve a nosztalgia kettőségére építenek. „A nosztalgia, ha az irónia és a komolyság megfelelő keverékével kezeljük, rendkívül kreatív erő lehet” – ez a komoly, de mégis bohókás gondolat tökéletesen igaz a bisztró egész koncepciójára.

Fotók: Przemek Matląg, Michał Ziębowicz

Lastriko | Web | Facebook | Instagram
yuss studios | Instagram

Forrás: Label Magazin

továbbiak
Ciprusira cserélhetjük az orosz gázt?
business

Ciprusira cserélhetjük az orosz gázt?

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, Ciprus partjának közelében fedeztek fel jelentős mennyiségű földgázt decemberben, ami jelen helyzetben különösen kapóra jön, ugyanis az Európai Unió függetlenedni vágyik az orosz gázfüggőségtől, miután tavaly februárban megtámadta a szomszédos Ukrajnát. De milyen jelentősége van még az újkeletű felfedezésnek, és milyen nehézségek akadályozhatják a kitermelés
Közös cseh, lett, lengyel és osztrák hagyomány került fel a UNESCO örökséglistájára
lifestyle

Közös cseh, lett, lengyel és osztrák hagyomány került fel a UNESCO örökséglistájára

Hat európai ország nevezte közösen a faúsztatás középkorból eredő módszerét a UNESCO kulturális és szellemi örökségeket összegyűjtő listájára. Generációk alatt felszedett tudásanyag, a természet erejének alapos ismerete – ezt díjazták az UNESCO szakemberei azzal, hogy a faúsztatás mesterségét feltették a nemzetközi szervezet örökségvédelmi listájára. Ausztria, Csehország, Németország, Lengyelország, Lettország és Spanyolország
Hogyan vált Tallinn Európa legzöldebb városává 2023-ban?
lifestyle

Hogyan vált Tallinn Európa legzöldebb városává 2023-ban?

Többévnyi próbálkozást követően most Észtország fővárosa, Tallinn nyerte el a 2023-as Európa Zöld Fővárosa címet. Magát a díjat 2021-ben, egy 600 000 eurós csekk formájában kapták meg. Kiemelték, hogy ezzel Európa egy újabb lépés tesz azon az úton, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinens lehessen, vagyis ne bocsásson ki több