Vintage kincsek új kontextusban

Vintage kincsek új kontextusban

Retro kínai termoszok, organikus formájú vázák és más régi használati és dísztárgyak a Miami Vice hangulatát idéző fotókon: egy képzőművész, egy építész és egy fotográfus összeállt, hogy megunt tárgyainknak és lomjainknak új életet adjanak.

Keresztes Zsófia és Konrád József egy hónapja indították el Lomlé névre hallgató Facebook- és Instagram-oldalukat, de az ötlet már régóta érlelődött bennük. „A lomok esszenciáját szeretnénk lepárolni” – emelte ki Zsófi, aki korábban festő és kerámia szakon tanult. „A motivációt a gyűjtőszenvedélyem hozta. Eddig is állandó program volt hétvégente a bolhapiacozás, viszont a megszerzett tárgyakat csak magunknak halmoztuk fel. Ez a hobbi kezdett kicsit elhatalmasodni rajtam, és arra gondoltam, izgalmasabb lehet, ha nem a mi lakásunkban áll meg a történet és nem itt törik össze minden aranyozott szélű emlékpohár, cicás kiöntő vagy babafejes bögre mosogatás közben” – folytatta.

„A különleges tárgyak fellelése nagyon izgalmas, elképzelem, hogy mutatnának a térben, és figyelem, ahogy megújult környezetükben egész más értelmet kapnak” – tette hozzá Józsi, aki építészként csatlakozott a projekt megvalósításához.

Zsófi és József a tárgyak nagy részét vidéki és környező országokban található bolhapiacokról gyűjti össze, majd ezeket Zana Krisztián örökíti meg egyszerű, de mégis egyedi és sajátos hangulatú fotográfiáin. A képek atmoszférája könnyedén társítható film-, fotó- vagy akár zenetörténeti referenciákkal is. A Lomlé tulajdonképpen vizuális kísérletezés és közös művészeti alkotás is egyben.

„Mikor elkezdtünk gondolkodni azon, hogy milyen képeket is szeretnénk látni a Lomlé oldalán, akkor rögtön egyetértettünk abban, hogy nem egyszerű termékfotókat szeretnénk létrehozni, hanem annál egy lépéssel tovább mennénk, vagy inkább mást szeretnénk” – mondta el Krisztián. „Szabályok és elvárások hiányában a Lomlé nagyon élvezetes terepasztallá és kísérleti laborrá vált, amelyet szerintem mindannyian úgy kezelünk, mint egy művészeti projektet, amellyel magunkat is szórakoztatjuk” – tette hozzá.

A gondosan kiválogatott tárgyak a Lomlé közösségimédia-felületein meg is vásárolhatók. Jó hír, hogy a csapat már keresi a megfelelő raktárhelyiséget, amelyben előre egyeztetett időpontban személyesen is alkalmunk lehet köztük válogatni. A legizgalmasabb fotókat egy fanzine-szerű kiadványban és egy popup-kiállítás keretében is szeretnék majd bemutatni a nagyközönségnek. Mi már nagyon várjuk!

Ha kedvetek támadt egy saját Lomlé-tárgyhoz, nézzetek szét a projekt Facebook- vagy Instagram-oldalán!

Lomlé | Facebook | Instagram
Zana Krisztián | Web

továbbiak
Az óceánfenék lehet a szén-dioxid börtöne
business

Az óceánfenék lehet a szén-dioxid börtöne

A kagylótenyésztéssel foglalkozó Running Tide innovációja új fejezetet nyithat a tengerimoszat-tenyésztésben. Eddig még senkinek sem jutott eszébe, hogy a tengerfenékre süllyessze a szén-dioxidot elnyelt algaerdőket – nekik igen. S hogy miért jó ez nekünk? A Maine állambeli Portland partjainál működő, egyébként főleg kagylótenyésztéssel foglalkozó Running Tide startup moszaterdők telepítésére adná a
Erdei kápolna Pannonhalmán
architecture

Erdei kápolna Pannonhalmán

Se teteje, se oldalfala, mégis kápolna – nemrég ünnepelte második születésnapját a pannonhalmi Szent Imre-hegyen található szakrális tér, amelyet a MOME hallgatói és segítőik egy hét alatt építettek fel Illak-erdőben. A kápolna ugyanakkor nem csak a formabontó építészeti megoldás és a rekordsebességű megvalósítás miatt érdemel szót. Fémlábakon álló, hajlított faellipszis és
Monokróm tűzoltóállomások az Alpokban
architecture

Monokróm tűzoltóállomások az Alpokban

Ez a két tűzoltóállomás olyan, mint az őket környező táj: semmi felesleges vagy kirívó nincs rajtuk, mégis magasztosan néznek szembe az örökkévalósággal. A dél-tiroli Viersachba és az észak-olaszországi Taufersbe is tervezett egy-egy tűzoltóállomást az olasz Pedevilla Architects.  A tervezők minden projektjükben az egyszerűséget és a tájra való reflektálást helyezik előtérbe,