Welcome home! | Megnyílt a Tati Budapesten

Welcome home! | Megnyílt a Tati Budapesten

Egy új színfolt tűnt fel a budapesti VII. kerületben: a farm to table alapon működő Tati családias hangulatot, az alapanyagok természetes ízét hangsúlyozó magyaros ételeket és meghökkentően friss koktélokat hozott a Dohány utcába.

A Tati létrehozója, Poisson Angeli Barbara régóta ábrándozott arról, hogy a vidéki javakat a fővárosi tányérokra is eljuttassa úgy, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Végül a covidos időszak kellős közepén jött egy lehetőség, hogy mindezt valóra is váltsa, így nyílt meg a Tati végül idén novemberben. Bár korántsem új koncepció már Magyarországon sem a farm to table megközelítés, abban mindenképp újszerű, hogy nem a fine dining szintjén, Michelin-csillagokra vadászva, hanem megfizethető árakon, családias hangulat mellett kínál kifogástalan minőséget.

A nagymama kamrájából
Barbarának ezek az ízek zsigerből jönnek: ezek közt nőtt fel vidéken, és ezt szeretné mindenkinek megadni. Bár maga is rendelkezik egy nagy farmmal nem messze Budapesttől, amit szeretne bevonni a termelésbe, egyelőre kizárólag külsős beszállítókkal dolgozik. Utóbbiak kiválasztásában Horváth Boldizsár és a Farm2Fork van a segítségére, aki név szerint ismeri az összes termelőt, és tudja, hogy egytől egyig szívüket-lelküket beleteszik az étteremnek küldött alapanyagokba.

Tati üdvözöl
A hely a tulajdonos egyik idős lovának nevével osztozik: Tati Poisson Angeli Barbara hátasa, akinek annyira kedves a természete, és olyan jól kijön mindenkivel, hogy nem volt kérdés, hogy „nomen est omen” alapon Tati nevével ezt a barátságosságot szeretnék megidézni az étteremben is. A design egyik látványos eleme is a paripához fűződik: egy hatalmas, fekete lószobor üdvözli a vendégeket a falról. A berendezés többi része is a természetesség jegyében került ide: a központi pult tippan és fű, növényi alapú kreatív anyagból készült; a borhűtő tetejére Barbara farmjáról érkeztek szénabálák. De hogy mégse egy pajtában érezzük magunkat, a sok natúr hatású fát ellensúlyozandó némi nyersbeton ad indusztriálisabb hangulatot a vendégtérnek.

Farmról a tányérba
A konyhát vezető Gáspár Attila séf több, külföldön töltött év után tért haza, és a korábbi tapasztalatai után a Tatiban is a „nordic” vonalat viszi tovább: az ételei nincsenek túlgondolva, a kiváló minőségű alapanyagok saját, mély ízére építenek, és nagyon nagy hangsúlyt kapnak a menün a zöldségek. Mivel az étterem teljes mértékben igyekszik szezonális lenni, amellett, hogy kizárólag helyi alapanyagok kerülnek a vendégek tányérjára, az évszaknak megfelelően változtatják is az étlapot: itt nem fogunk decemberben paradicsomot találni a salátánkban, cserébe a gyökérzöldségek egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg. A főfogások egy jó része vegán, amik önmagukban is megállják a helyüket, de akinek valami pluszra fáj a foga, kérhet melléjük többek közt háztáji csirkemellet, házi grillkolbászt, etyeki kecskesajtot vagy épp füstölt tokhalfilét. Már most igazi közönségkedvencnek bizonyult a csirkepaprikás: vajas galuska és ecetes fejes saláta jár hozzá – ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A családi hangulatot erősítendő négyszemélyes menüket is kérhetünk, ami tökéletes, ha a szeretteinkkel érkezünk mondjuk egy vasárnapi ebédre.

Répa még a koktélban is
Elsőre ijesztő, másodszorra viszont zseniális! Az, hogy a Tatiban mennyire ügyelnek a részletekre, az itallapnál jön ki igazán: ez az a rész, ahol már be szokott csúszni pár ötlettelen mojito a signature koktélok közé, de nem itt! A szezonalitást teljes mértékben figyelembe véve a koktélok alapjait frissen préselt zöldség– és gyümölcslevek képezik, így jött létre a répás kompozíció is, amiben a zöldség édességét a gin fanyarsága ellensúlyozza. Itt is elérhető Poisson Angeli Barbara szerelemprojektje, a Plant a Tree Cocktail: ha a menüről a búzafüves italt választjuk, a nevünkben ültetnek egy fát, amiről később egy fotót is kapunk majd. A több éve számos budapesti bárban és étteremben futó program során lassan egy egész erdőnyi, mintegy 16 ezer új facsemetét ültettek már el.

A szemet gyönyörködtető borválaszték pedig az első dolog, amit az ajtón betoppanó vendégek megpillantanak: hatalmas üvegfelületű borhűtőben válogathatunk a natúr és bioborok közt. Ugyan néhány külföldi tétel is befigyel, csak hogy teljes legyen a választék, a kínálat javát így is kis magyar borászatoktól szerzik be, hiszen a bio- és natúrborokkal az igazán nagyok ritkán foglalkoznak. De a Tatinál a tea sem dobozból érkezik: egy magyar termelő kézzel szedi és szárítja ki gondosan a különböző keverékek alapját képező gyógynövényeket.

Tati Web | Instagram | Facebook

Fotók: Balogh Kata, Kiss Bálint/Socially

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and