Welcome home! | Megnyílt a Tati Budapesten

Welcome home! | Megnyílt a Tati Budapesten

Egy új színfolt tűnt fel a budapesti VII. kerületben: a farm to table alapon működő Tati családias hangulatot, az alapanyagok természetes ízét hangsúlyozó magyaros ételeket és meghökkentően friss koktélokat hozott a Dohány utcába.

A Tati létrehozója, Poisson Angeli Barbara régóta ábrándozott arról, hogy a vidéki javakat a fővárosi tányérokra is eljuttassa úgy, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Végül a covidos időszak kellős közepén jött egy lehetőség, hogy mindezt valóra is váltsa, így nyílt meg a Tati végül idén novemberben. Bár korántsem új koncepció már Magyarországon sem a farm to table megközelítés, abban mindenképp újszerű, hogy nem a fine dining szintjén, Michelin-csillagokra vadászva, hanem megfizethető árakon, családias hangulat mellett kínál kifogástalan minőséget.

A nagymama kamrájából
Barbarának ezek az ízek zsigerből jönnek: ezek közt nőtt fel vidéken, és ezt szeretné mindenkinek megadni. Bár maga is rendelkezik egy nagy farmmal nem messze Budapesttől, amit szeretne bevonni a termelésbe, egyelőre kizárólag külsős beszállítókkal dolgozik. Utóbbiak kiválasztásában Horváth Boldizsár és a Farm2Fork van a segítségére, aki név szerint ismeri az összes termelőt, és tudja, hogy egytől egyig szívüket-lelküket beleteszik az étteremnek küldött alapanyagokba.

Tati üdvözöl
A hely a tulajdonos egyik idős lovának nevével osztozik: Tati Poisson Angeli Barbara hátasa, akinek annyira kedves a természete, és olyan jól kijön mindenkivel, hogy nem volt kérdés, hogy „nomen est omen” alapon Tati nevével ezt a barátságosságot szeretnék megidézni az étteremben is. A design egyik látványos eleme is a paripához fűződik: egy hatalmas, fekete lószobor üdvözli a vendégeket a falról. A berendezés többi része is a természetesség jegyében került ide: a központi pult tippan és fű, növényi alapú kreatív anyagból készült; a borhűtő tetejére Barbara farmjáról érkeztek szénabálák. De hogy mégse egy pajtában érezzük magunkat, a sok natúr hatású fát ellensúlyozandó némi nyersbeton ad indusztriálisabb hangulatot a vendégtérnek.

Farmról a tányérba
A konyhát vezető Gáspár Attila séf több, külföldön töltött év után tért haza, és a korábbi tapasztalatai után a Tatiban is a „nordic” vonalat viszi tovább: az ételei nincsenek túlgondolva, a kiváló minőségű alapanyagok saját, mély ízére építenek, és nagyon nagy hangsúlyt kapnak a menün a zöldségek. Mivel az étterem teljes mértékben igyekszik szezonális lenni, amellett, hogy kizárólag helyi alapanyagok kerülnek a vendégek tányérjára, az évszaknak megfelelően változtatják is az étlapot: itt nem fogunk decemberben paradicsomot találni a salátánkban, cserébe a gyökérzöldségek egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg. A főfogások egy jó része vegán, amik önmagukban is megállják a helyüket, de akinek valami pluszra fáj a foga, kérhet melléjük többek közt háztáji csirkemellet, házi grillkolbászt, etyeki kecskesajtot vagy épp füstölt tokhalfilét. Már most igazi közönségkedvencnek bizonyult a csirkepaprikás: vajas galuska és ecetes fejes saláta jár hozzá – ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A családi hangulatot erősítendő négyszemélyes menüket is kérhetünk, ami tökéletes, ha a szeretteinkkel érkezünk mondjuk egy vasárnapi ebédre.

Répa még a koktélban is
Elsőre ijesztő, másodszorra viszont zseniális! Az, hogy a Tatiban mennyire ügyelnek a részletekre, az itallapnál jön ki igazán: ez az a rész, ahol már be szokott csúszni pár ötlettelen mojito a signature koktélok közé, de nem itt! A szezonalitást teljes mértékben figyelembe véve a koktélok alapjait frissen préselt zöldség– és gyümölcslevek képezik, így jött létre a répás kompozíció is, amiben a zöldség édességét a gin fanyarsága ellensúlyozza. Itt is elérhető Poisson Angeli Barbara szerelemprojektje, a Plant a Tree Cocktail: ha a menüről a búzafüves italt választjuk, a nevünkben ültetnek egy fát, amiről később egy fotót is kapunk majd. A több éve számos budapesti bárban és étteremben futó program során lassan egy egész erdőnyi, mintegy 16 ezer új facsemetét ültettek már el.

A szemet gyönyörködtető borválaszték pedig az első dolog, amit az ajtón betoppanó vendégek megpillantanak: hatalmas üvegfelületű borhűtőben válogathatunk a natúr és bioborok közt. Ugyan néhány külföldi tétel is befigyel, csak hogy teljes legyen a választék, a kínálat javát így is kis magyar borászatoktól szerzik be, hiszen a bio- és natúrborokkal az igazán nagyok ritkán foglalkoznak. De a Tatinál a tea sem dobozból érkezik: egy magyar termelő kézzel szedi és szárítja ki gondosan a különböző keverékek alapját képező gyógynövényeket.

Tati Web | Instagram | Facebook

Fotók: Balogh Kata, Kiss Bálint/Socially

továbbiak
„A propaganda ellen ott vannak a tények”
strategy

„A propaganda ellen ott vannak a tények”

2022. december 14-én adták át az idei Szaharov-díjat, amelyet Ukrajna népének ítélt az Európai Parlament – az orosz invázió februári kezdete óta az ukrán erők fáradhatatlanul ellenállnak az őket, és a Nyugatot érő támadásnak. Míg az ukránok a harcmezőn a hazájukkal együtt a demokratikus értékeket is védik, addig a világban egy
Három kiállítás Bécsben, amit még idén érdemes megnézni
lifestyle

Három kiállítás Bécsben, amit még idén érdemes megnézni

Bejgli előtt vagy után, de legkésőbb az újévi lencsét követően érdemes felkerekedni Bécsbe, ahol január elejéig három különleges kiállítás vár bennünket. Basquiat retrospektív Az 1980-as évek New York-i művészeti szcénájának egyik legismertebb alkotója Jean-Michel Basquiat, aki utcai graffitiművészből lett sztár. Festményei gyorsan népszerűvé váltak, sikereinek 1988-ban bekövetkezett kábítószer-túladagolása vetett véget.
Putyin gonosz módszerekkel követ el gonosz dolgokat – interjú Tony Abbottal
strategy

Putyin gonosz módszerekkel követ el gonosz dolgokat – interjú Tony Abbottal

Putyin Ukrajna elleni háborúja katasztrofális, de nem ő az egyetlen vezető, akinek terjeszkedési tervei vannak. Tony Abbott, Ausztrália volt miniszerelnöke szerint Kína felemelkedése szintén nagy veszélyt jelent a fennálló világrendre. Interjúnk. Egy ausztrál szakértő szerint annak ellenére, hogy az orosz-ukrán háború távol van Ausztráliától, Új-Zélandtól és Dél-Ázsiától, mégis jelentős hatással