3D-nyomtatott elemekkel javíthatunk az IKEA termékein | Uppgradera

3D-nyomtatott elemekkel javíthatunk az IKEA termékein | Uppgradera

Az IKEA világszerte népszerű háztartási termékeit sokan használjuk, hiányosságaikat gyakran észre sem vesszük – pedig nem kellene beletörődnünk, hogy a poharunk csúszkál a tálcán vagy hogy a konyhapultot minden egyes sajtreszeléskor sajtforgács lepi el. A jól ismert és kedvelt tárgyak bosszantó hibáin segít Miklósi Ádám projektje, az Uppgradera, amely 3D-nyomtatható kiegészítőivel javítana a felhasználói élményen.

A hétköznapokban használt tárgyainkat általában elfogadjuk olyannak, amilyenek, a napi rutinban fel sem tűnik, hogy egy-egy hiányosan, kevésbé funkcionálisan megtervezett részletük miatt plusz munkafolyamatokat generálnak. Miklósi Ádám Red Dot-díjas tervező saját otthonában körülbelül két évvel ezelőtt figyelt fel arra, hogy az ENUDDEN szappantartóban a szappan az alatta összegyűlő vízben ázva szétmállik, ezért tervezett a tartóhoz egy 3D-nyomtatott rácsot. Az első IKEA-hacket közel egy éves kutatási-tervezési folyamat követte: nyitott szemmel járt az otthonában, és talált még néhány IKEA-terméket, amelyeket egy kis változtatással funkcionálisabbá lehetne tenni. Az Uppgradera-kollekcióban a szappantartó mellett megtaláljuk a EKOLN fogkefetartóhoz tervezett rácsot és a CHOSIGT sajtreszelőre illeszthető keretet is, amely megakadályozza, hogy a sajtforgács lehulljon. A KLIPSK reggelizőtálcához tervezett pohártartó által nem fog többé csúszkálni az italunk a tálcán, a STAJLIG vállfára helyezhető elem segít, hogy a ruhák ne gyűrődjenek meg, a NÄVLINGE lámpára pattintható búra pedig nem hagyja, hogy az erős fény a szemünkbe világítson.

A kiegészítőelemeket hamarosan mi is kipróbálhatjuk, ugyanis a gyártási fájlok jelképes összegért hamarosan elérhetők lesznek a projekt oldalán. A fájlokhoz útmutató is jár majd, amelyben tanácsokat kapunk a megfelelő típusú filament kiválasztásához és a kinyomtatott termékek karbantartásához.

Felmerült bennem a kérdés, hogy az IKEA vajon szándékosan spórolta-e ki ezeket az elemeket a termékekből, de Miklósi Ádám felhívja a figyelmemet rá, hogy ennél összetettebb a képlet: a termékfejlesztés sok tényezőn múlik, gyakran adott, hogy hány alkatrészből állhat egy tárgy, vagy hogy milyen összegből kell kijönnie a gyártásnak. Az is előfordulhat, hogy a tervező nem megfelelően mérte fel az igényeket, vagy csak a teszteléskor nem jöttek elő a problémák. A tervező úgy látja, hogy a felhasználók bevonására és az open design-projektekre egyre nyitottabbak a cégek. A Miele ingyen elérhető, 3D-nyomtatható speciális porszívófejeivel és az izraeli IKEA ThisAbles projektjével példázza ezt. Utóbbi a fogyatékossággal élők számára könnyíti meg az IKEA-bútorok használatát, 3D-nyomtatott kiegészítő elemek segítségével.

„A 3D-nyomtatás egyre olcsóbb és elérhetőbb. Várható, hogy a nyomtatók ára annyira alacsony lesz, hogy szépen lassan fogyasztói termékekké válnak. Azt is fontos látni, hogy a 3D-nyomtatott tárgyak nem fognak minden problémára megoldást adni, viszont vannak bizonyos esetek, amikor jól tud működni az, hogy egy digitális fájlt veszel meg és te magad nyomtatsz” – mondja a tervező.

A klímakrízis pedig egyre inkább rámutat a globális termelés problémáira, amelyekből kiutat jelenthetnek a digitális gyártási eljárások és a distributed design elvei.

„A tervezés manapság erősen centralizált, ami az jelenti, hogy ha valahol terveznek egy terméket, mondjuk Svédországban, utána azt gyártásra küldik például Kínába, majd a fogyasztási cikkek onnan jutnak el a disztribúciós hálózatokba, tehát összességében nagy utat jár be a termék. Ezzel szemben a distributed designnak az az alapja, hogy mindent a lehető legközelebb gyártsunk a végfelhasználás helyéhez” – jegyzi meg Miklósi Ádám.

A digitális gyártás széles körű elterjedése olyan világot fest elénk, amelyben mindenki annyi terméket tudna magának, helyben előállítani, amennyire szüksége van, megspórolva ezzel a gyártás és a szállítás pénzbeli és energiafelhasználási költségeit. Ez alapjaiban változtatná meg a fogyasztói kultúra jelenlegi működését, számos iparág jövőjét, sőt, a gyárak és raktárak iránti igény csökkenése akár a városok szerkezetét is. Az Uppgradera egy olyan, apró lépés efelé a világ felé, amely segíthet a hétköznapokat kényelmesebbé tenni. Ahelyett, hogy a rosszul funkcionáló tárgyakat eldobnánk és helyettük újat vennénk, „hackelésükkel” akár egy fenntarthatóbb utat is választhatunk.

Uppgradera | Web | Instagram

továbbiak
Az adzsár nomádok utolsó napjai
east

Az adzsár nomádok utolsó napjai

Natela Grigalasvili fotográfus Grúziában született és nőtt fel, ahol a posztszovjet időkben az első volt azok közt, akik nőként fotóriporternek álltak. Választott projektjei mindig szorosan kötődnek hozzá és múltjához, ráadásul mindig olyan vidékeket választ témájául, amelyek esetében úgy érzi, spirituálisan is kapcsolódik az ott élőkhöz. Grigalasvili évek óta dokumentálja a
Highlights of Hungary 2020 | PET Kupa
community

Highlights of Hungary 2020 | PET Kupa

A Tiszai PET Kupa számlálója szerint eddig a pillanatig 119 tonnányi szennyező anyagot távolítottak el a hazai vizekből, elsősorban a Tiszából. Ez önmagában is kiemelkedő teljesítmény, de amitől igazán ott van bennük a Highlights-esszencia, az az elképesztő tudatformáló képesség, amellyel a szemétszedésből közösségépítő kalandot hoztak létre. 2020-ban – a Highlights történetében