fbpx
Nyomj Entert

20. századi és kortárs igényeket ötvöztek egy pozsonyi templom értékőrző felújításakor

Több mint hetven év után, 2020-ban renoválták a pozsonyi Havas Boldogasszony katolikus templom belső terét. Az átalakítás Tomáš Bujna és Matúš Gibala építészek tervei alapján valósult meg.

A modern és világos megjelenésen túl a fő szándék az eredeti építészhármas, Ferdinand Fuchs, Vécsei Ignác és Desider Quastler 1943-as terveinek követése volt, akik egy koncentrációs táborban életüket vesztették – a negyvenes évek végén végül František Florians építészre bízták az épület befejezését.


A rekonstruálás magában foglalta többek között az új bútorzat tervezését, a padsorok fűtésének megoldását, a talajnedvesség elleni szigetelést, a mosdók létrehozását, valamint az új világítás, hangrendszer és gyóntatófülke kialakítását is.

Az ihletet az eredeti belsőépítészeti elemekből merítették: a kiindulópontot egyfelől a stukkón és a bútorzaton található négyzet alakú kazetták jelentették, másfelől a megmaradt fém elemek. Ebből adódóan a kápolnát és a főhajót elválasztó, „Veni Sancte Spiritus” felirattal díszített fémrácsot is megőrizték. A minimalista térben kizárólag hagyományos anyagokat használtak – a fémen kívül hangsúlyos még a kő, a fa és az üveg is.

Fotók: Alan Hyža

Tomáš Bujna | Web | Instagram
Matúš Gibala | Facebook

Forrás: Archinfo


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük