Puritán, mégis elegáns templomteret tervezett a Studio Bunyik

Puritán, mégis elegáns templomteret tervezett a Studio Bunyik

A kortárs templomenteriőrök trendjeinek ismeretében, minimalista megoldások alkalmazásával, ugyanakkor a helyi igények gondos figyelembevételével alakította át a hernádkaki református templom belső terét a Studio Bunyik.

A Miskolc közeli település református templomának renoválása 2020-ban zajlott, a munkálatok során felújították annak homlokzatát, a nyílászárókat és a tető héjazatát is. A templom belső terének újragondolásához a gyülekezet a Studio Bunyik tervezőpárosát kérte fel.

„Néhány évvel ezelőtt az interneten talált ránk a lelkész és párja a gyülekezeti ház felújításával kapcsolatban. Azt a munkát sajnos nem tudtuk vállalni, mert nem volt kapacitásunk rá. Aztán pár évvel később a templombelső felújítása előtt egy közös ismerősünk szintén minket ajánlott. Erre a kapcsolódásra már csak azután jöttünk rá, hogy elkezdtünk együtt dolgozni” – mondják a tervezők, akiknek van kötődésük a környékhez, ugyanis egy közeli kisvárosban, Encsen nőttek fel.

Feladatuk a teljes belső térre kiterjedt a világítástól kezdve az új felületek kialakításán át a bútorok megtervezéséig. A tervezés 2019 őszén indult, fél évvel később a kivitelezés is elkezdődött és 2020-ban a munka jelentős része le is zajlott. A református templomokra jellemző, puritán megjelenés hangsúlyozása fontos szempont volt a tervezőknek, mint ahogyan az is, hogy a viszonylag kis alapterületű templomot elegánsabbá tegyék és tágasabb térérzetet teremtsenek benne. Ennek érdekében világosították a felületeket és modern világítást terveztek az enteriőrbe.

„A hernádkaki református egyházközség lelkésze bizalommal és rendkívül jó ízléssel közelítette meg a felújítást. Végig együtt dolgoztunk, mindenben közösen hoztunk döntést. A távolság miatt ez szükséges is volt, hiszen ő volt a helyszínen, ő tudott az eseményekre gyorsan reagálni” – teszi hozzá Bunyik Emese.
A templomtér a felújítás előtt és után

Az enteriőr karakteres eleme a márványmintás greslap, amely a világos terekkel és a kifinomult világításmegoldással együtt hozzájárul a tér elegáns megjelenéséhez. Az apszis korábbi kompozíciójának módosításával befogadóbbá tették a templomteret – az úrasztala körül félkörívben elrendezve található a szószék, Mózes széke és a harmónium.

A templom számára érkeztek felajánlások, például berendezési tárgyak, melyek helyét és megjelenését ugyancsak a Studio Bunyik illesztette a már elkészült belső térhez. A tervezők a régi padok felújításával és új bútorok elhelyezésével számoltak, melyeket Boronkay Péter – az Architecture Uncomfortable Workshop egyik alapítója – tervezett volna. Végül új padok és a régi bútorok felújított változatai kerültek a térbe. Az eredetileg tervezett pasztell és fehér padok helyett natúr fenyőpadokat használtak, így a koncepcióban megálmodott teljesen fehér, puritán enteriőr helyett melegebb hangulatú, természetesebb tér fogadja a betérőket.

A megújult templomtér egy Horváth Miklós által készített 3D-fotón is megtekinthető.

Boronkay Péter tervei

Studio Bunyik | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Horváth Miklós

továbbiak
A táj ritmusára dobbanó szívek  |  Motoros túra a Tátrában Trellay Leventével
east

A táj ritmusára dobbanó szívek | Motoros túra a Tátrában Trellay Leventével

„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” – Ezzel a Hippói Szent Ágoston-idézettel kezdte útibeszámolóját Trellay Levente, akit a budapesti Telep alapítói közül, illetve a Highlights of Hungary kurátorai közül ismerhetünk. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg az utat Pécstől a Tátráig motoron! A cikk
Professzionális hangstúdiók | TOP 5
architecture

Professzionális hangstúdiók | TOP 5

Közép-Európában a kiváló zenei tehetségek mellett egyre több világszínvonalú hangstúdió is található. Ezek közül hoztunk most nektek öt professzionális akusztikával és felszereltséggel rendelkező helyszínt, amelyekben minden hang a helyén van. Monchrom Studio | Lengyelország A két fiatal hangmérnök által megálmodott Monochrom Studio egyike Lengyelország és a régió legkeresettebb stúdióinak. A világszínvonalú
Csipkerózsika álma Ipolytarnócon | Hype X Field of Sparks
art

Csipkerózsika álma Ipolytarnócon | Hype X Field of Sparks

Egy installáció, amely interdiszciplináris együttműködés során színpaddá alakul, hogy tovább gazdagítsa a Field of Sparks helyszínét, Ipolytarnóc vidékét: a kezdeményezés nemcsak építész stúdióknak, de egyetemi kezdeményezésnek és hallgatóknak is teret ad az alkotásra. Minisorozatunk legújabb részében ezúttal a pozsonyi Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia (VŠVU) egyik stúdiója, a Studio VVV által