fbpx
Nyomj Entert

A kertvárosi villák cseh alternatívája

Az Atelier 111 architekti tervei szerint született újjá és olvadt össze két szomszédos lakóház, amelyek egy dél-csehországi kisváros történelmi városrészében találhatók. Az épületegyüttes a Kozina tér melletti szűk utcákban rejtőzik el a környező forgalom nyüzsgése elől, néhány lépésnyire a városközponttól, ahol üzletek, mozi, színház, vasútállomás, irodák és iskolák is fellelhetők. A felújítás az eredeti formák, léptékek és anyagszerűség tiszteletben tartásával zajlott.

A házban egy kellően nagy nappalit, egy ehhez csatlakozó szabadtéri teraszt, továbbá a tetőtérben gyerek- és játszószobát, valamint saját fürdőszobával ellátott hálószobát is kialakítottak. A kertben gyümölcsfák sorakoznak, illetve itt egy nagy műhely is áll, autólifttel felszerelve. A lakótér két szomszédos ház összekötésével jött létre: az egyik az ezredfordulón jelentős renováláson esett át, a másik viszont romos állapotban maradt. A felújítás során megszabadultak az oda nem illő modern elemektől, például a nagyméretű, erkélyes, műanyag ablakokkal ellátott nyeregtetőtől.

A téglahátfalak mögött eredeti kőfalazatokat és apró történelmi töredékeket is felfedeztek. Tiszteletben tartva az épületegyüttes eredeti tömegének formáját, léptékét és anyagszerűségét a belső elrendezést is úgy alakították ki, hogy az épület két oldalról – a tér felől a gyalogosok, a túloldalról pedig az autók számára – megközelíthető legyen. Az építészek az újonnan létrehozott nyílásokat szándékosan minimalista beavatkozásokként alkották meg, hogy kontrasztot teremtsenek az eredeti, hagyományos ablakokkal.

Fotók: Alex Shoots Buildings

Atelier 111 architekti | Web Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük