A kertvárosi villák cseh alternatívája

A kertvárosi villák cseh alternatívája

Az Atelier 111 architekti tervei szerint született újjá és olvadt össze két szomszédos lakóház, amelyek egy dél-csehországi kisváros történelmi városrészében találhatók. Az épületegyüttes a Kozina tér melletti szűk utcákban rejtőzik el a környező forgalom nyüzsgése elől, néhány lépésnyire a városközponttól, ahol üzletek, mozi, színház, vasútállomás, irodák és iskolák is fellelhetők. A felújítás az eredeti formák, léptékek és anyagszerűség tiszteletben tartásával zajlott.

A házban egy kellően nagy nappalit, egy ehhez csatlakozó szabadtéri teraszt, továbbá a tetőtérben gyerek- és játszószobát, valamint saját fürdőszobával ellátott hálószobát is kialakítottak. A kertben gyümölcsfák sorakoznak, illetve itt egy nagy műhely is áll, autólifttel felszerelve. A lakótér két szomszédos ház összekötésével jött létre: az egyik az ezredfordulón jelentős renováláson esett át, a másik viszont romos állapotban maradt. A felújítás során megszabadultak az oda nem illő modern elemektől, például a nagyméretű, erkélyes, műanyag ablakokkal ellátott nyeregtetőtől.

A téglahátfalak mögött eredeti kőfalazatokat és apró történelmi töredékeket is felfedeztek. Tiszteletben tartva az épületegyüttes eredeti tömegének formáját, léptékét és anyagszerűségét a belső elrendezést is úgy alakították ki, hogy az épület két oldalról – a tér felől a gyalogosok, a túloldalról pedig az autók számára – megközelíthető legyen. Az építészek az újonnan létrehozott nyílásokat szándékosan minimalista beavatkozásokként alkották meg, hogy kontrasztot teremtsenek az eredeti, hagyományos ablakokkal.

Fotók: Alex Shoots Buildings

Atelier 111 architekti | Web | Facebook

továbbiak
Hordható algoritmusok
design

Hordható algoritmusok

Kiss Balázs Ágoston a tárgyak és a szoftverek világát hozza közös nevezőre a parametrikus tervezéssel készült ékszereivel. A futurisztikus darabokat legutóbb Szegedi Kata divattervezővel kollaborálva, Milánóban láthatta a nagyközönség. Balázs immáron hat éve foglalkozik 3D tervezéssel, aminek kapcsán a szoftver megértése érdekelte őt leginkább. „Folyton kísérletezek formákkal, struktúrákkal, rendszerekkel, ebből
Viszlát, kilöttyenő ételek - Az Uber megoldja a kiszállítás legbosszantóbb problémáját
design

Viszlát, kilöttyenő ételek - Az Uber megoldja a kiszállítás legbosszantóbb problémáját

Ételrendeléskor az egyik nagy félelmünk az lehet, hogy kihűl, mire az ajtónkhoz ér vele a futár, a másik pedig, hogy az ebédünk vagy vacsoránk jelentős része a dobozon kívül végzi. Utóbbi problémát a legtöbb étterem általában tetemes mennyiségű fólia felhasználásával igyekszik orvosolni, azonban ez a megoldás fenntarthatósági szempontból eléggé megkérdőjelezhető.
Üvegbe zárt erózió - Anna Jožová a Velencei Biennálén
design

Üvegbe zárt erózió - Anna Jožová a Velencei Biennálén

Anna Jožová, a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia (UMPRUM) üvegstúdiójának ígéretes fiatal művésze a 2021-es Velencei Design Biennálén mutatta be legújabb munkáit. A cseh üvegművész igen hamar, már a szakközépiskola alatt a kerámia és a porcelán bűvöletébe került. Fiatal kora ellenére munkáit már számos hazai és külföldi kiállításon bemutatták.