A luxus nemes egyszerűsége | Nour – Art of desserts

A luxus nemes egyszerűsége | Nour – Art of desserts

Süteményt sütni sokan tudnak, kevesen vannak azonban, akik nem elégednek meg a jóval, hanem egyenesen a tökéletességre törekszenek. A Nour – Art of desserts egy aprólékos gondossággal és kompromisszumoktól mentes perfekcionizmussal megvalósított álom arról, hogy lesz egy desszertből valódi műalkotás.

Mindig is érdekelt a cukrászat, a műfaj rajongójaként azonban hamar realizálnom kellett, hogy ami a piacon elérhető, az köszönőviszonyban sincs a magyar cukrászok tudásával és tehetségével, valamint az alapanyagok sokszínűségével. Ennek sok oka volt: a világháborúk nyomán itt maradt, hiánygazdaság által teremtett főzési szokások és a szocializmus irányelvein alapuló, praktikus receptek. Legyen olcsó, sokáig eltartható, mutasson jól a pultban napokig. Legyen habos, krémes, különlegesebb egy otthon sütött piténél. Nem csoda, ha frissítően hatott, amikor jó tíz éve a gasztroforradalom a cukrászipart is elérte. Megjelentek a valóban jó és igényes helyek, ahol szakértelemmel, magas minőségű alapanyagokból dolgoztak. Persze ennek ára volt – szó szerint –, hiszen ezzel nem lehetett tartani a három-négyszáz forintos szintet. Aki azonban egyszer megkóstolt egy ilyen sütit, megértette a különbséget. Idővel ebben is stagnálás következett, bár a street food, pék- és a bisztrókultúra virágzott, a sütemények terén kevés dolog kavarta fel az állóvizet.

Ebben a helyzetben bukkant fel szinte a semmiből a Nour Budaörsön. Az üzlet hatalmas munkával, másfél év alatt készült el – Kecskés Alexandra, a tulajdonos semmit sem bízott a véletlenre: pontosan tudta, hogy mi a víziója és hogyan akarja megvalósítani. Kislányként mindig elvarázsolták a különleges cukrászdák, később beutazta Európát, ahol rengeteg ízzel, formával és más impulzussal találkozott. Egy olyan szalonról kezdett álmodni, ahol nem sütiket sütnek, hanem desszerteket alkotnak, a vágy pedig egy hónappal ezelőtt öltött testet a Felsőhatár úton. A lokáció elsőre meglepő lehet, belegondolva ugyanakkor fontos infrastrukturális csomópont, mivel Budapest határán van. További előnye, hogy könnyű parkolni, de tömegközlekedéssel is negyed óra alatt kiérünk a Déli Pályaudvartól.

A tulajdonos legfontosabb elve az volt, hogy a prémium minőségnél soha ne adja alább, éppen ezért a legjobb szakembereket hívta kollaborációra. A logót a gasztromárkák körében jól ismert Laki Eszter tervezte, míg az arculatért a Brandmakers volt a felelős. A belteret a Goodroom Harmony valósította meg, de művészeti vezetőként Bihari Ádám stílustanácsadó is a csapatot erősítette, így még a személyzet ruhája is a Plié hazai márka alkotása. Az enteriőr épp olyan, mint a desszertek, vagyis letisztult, nemes, minden ízében harmóniára törekvő, és úgy teremt luxust, hogy közben nem hivalkodik. És ha már desszertek – a Nour másik kulcsfigurája Alexandra mellett Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf volt, aki szakértelmével és precizitásával segítette a tíz darabból álló kollekció megtervezését. Mivel a cél az volt, hogy a vásárlókat minőséggel és ne a túl rendhagyó ízekkel nyűgözzék le, közkedvelt klasszikusok kerültek a pultba újragondolva, amelyek könnyedén érthetőek.

Egy kis csavar, játék, kikacsintás azonban mindben van. Előfordul, hogy a textúrák szabad játékát élvezhetjük, mint a hihetetlenül pisztáciás Hédoniste-ban, ahol a pisztácia négy verzióban jelenik meg, vagy a klasszikus Nour Brest-ben, ahol a choux tészta ropogóssága találkozik a folyós mogyorópralinéval és lágy mousse-szal. Máskor az ízpárosítások lepnek meg, például a La Roquette pohárkrémben, ahol a túró, a barack és a rukkola hármasa tűnik fel. A legizgalmasabb talán a tematikus signature desszert, a Nour Monodesszert, amely teljes mértékben Alexandrát tükrözi.

A fantasztikusan sok réteget, például olvadó sóskaramellt és selymes csokoládémousse-t ugyanis egy pici meglepetés, egy leheletnyi robbanócukor egészíti ki, ami tűzijátékként zárja a kóstolót úgy, hogy az ember nem tud nem elmosolyodni rajta. Ez egyébként tortaként is rendelhető, amelyhez egyedileg tervezett kalapdoboz jár, valamint egy Minya Viktória Párizsban élő parfümőr által a desszerthez tervezett illat. Komplex, izgalmas, felszabadító – volt lehetőségem a parfümöt is megillatolni, fantasztikusan hozza a csokoládé és a mogyoró mélységét. A francia hatás egyébként mindenben érezhető, maga a Nour is arab gyökerű, francia női név, mely komoly, mégis modern karaktert jelent.

A signature desszert egyébként hónapról hónapra változni fog, a tulajdonos emlékei, élményei kapnak formát benne. Emellett persze fagylalttal és sós péksüteményekkel is készülnek (például szarvasgombás mascarponekrémmel töltött pogácsával), így bárki számára teljessé válhat az itt eltöltött idő. Hosszú távon várható belvárosi üzlet, sőt, külföldi terjeszkedés is, de addig is érdemes ellátogatni Budaörsre egy olyan élményért, amely egészen új dimenzióba helyezi a desszertek univerzumát.

Nour – Art of desserts | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Játszótér légtisztító mikroalgával
architecture

Játszótér légtisztító mikroalgával

A londoni ecoLogicStudio innovációs cég bemutatta az Airbubble-t, a világ első biotechnológiai játszóterét, ahol mikroalgák segítségével tisztítják a levegőt. A projekt célja, hogy tiszta mikroklímát biztosítson a gyerekeknek játék közben. A sajátos játszótér a lengyel fővárosban, Varsó központjában kapott helyet. Az Airbubble hengeres faszerkezetét ETFE-membránba burkolva ötvenkét üvegalga-reaktort véd, városi
Új designbolt nyílik augusztusban – pályázat tervezőknek
design

Új designbolt nyílik augusztusban – pályázat tervezőknek

A KUNSZT! és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023) közös, nyílt pályázatot hirdet magyar tervezők, designerek és iparművészek számára. A pályázat lehetőséget kínál arra, hogy a kortárs magyar designerek bemutathassák munkáikat a KUNSZT! kínálatában. Augusztus elején nyílik a KUNSZT!, Veszprém új designboltja, galériája, brunch-bisztró-kávézója és közösségi tere. Az új
Természet ihlette harmónia | Viter House
architecture

Természet ihlette harmónia | Viter House

Nem mindennapi lakóépületet álmodott meg az ukrán MAKHNO design és építész stúdió Kijevben. A hétfős családnak otthon adó Viter ház hatalmas ablakokkal és teraszok sokaságával alkot egységet a környezettel. Nem csak szimbiózisban áll a természettel, de az inspirációt is abból merítette a letisztult formákkal operáló, időtálló szépséget sugárzó betonépület. Az