fbpx
Nyomj Entert

A múlt és jelen játéka elevenedik meg a litván Nineteen18 étterem koncepciójában

Belsőépítészet és gasztronómia – ez a két jelenség köti össze Litvánia történelmi múltját és modern jelenét Vilnius belvárosában. A Nineteen18 egyedisége ebből a kontrasztból fakad, miközben felhívja a figyelmet a szezonális táplálkozás természetes szépségére.

1918: az év, mikor Litvánia visszanyerte függetlenségét – ennek tiszteletére keresztelték el a Nineteen18-t, ami nemcsak az arculatban és a névadásban utal Litvánia gazdag kulturális örökségeire, hanem gasztronómiai szempontból is. A Nineteen18 a farm-to-table filozófiát alkalmazza és gondos figyelemmel kíséri alapanyagaik származását, így a legtöbb hozzávaló fenntartható biogazdaságokból kerül az asztalra. Az étterem a nemzet kulináris örökségéből merít inspirációt, amihez hozzátartozik a szezonalitás misztikuma is. A szezonalitás hűen tükrözi az élet ritmikáját, a betakarítás dolgos és gazdag időszakát, az ünnepeket, a téli befelé fordulást vagy a háborúk kaotikus állapotát is. Az élelmiszerek lehető legteljesebb megőrzése, az erőforrások és a munkaerő kímélése, valamint a túlélés biztosítása érdekében már a korábbi századokban is a szezonális lehetőségek iránymutatását alkalmazták. A Nineteen18 ezt a tudást hasonlóan építi be a a menübe és a hely működtetésébe egyaránt, kulináris és térbeli szempontból ugyanúgy áthidalja az ország régmúltját, jelenét és jövőjét.

Fotó: Nineteen18

Fotó: Robertas Daskevičius, Aiste Rakauskaite

Az étterem eklektikus és varázslatos harmóniáját elsősorban a helyszínnek köszönhetjük: a hely a Senatorių Pasažasban található, amely egy többszáz éves kastély Vilnius belvárosában. A passzázst 2020-ban két közismert stúdió a DO ARCHITECTS és a YesDesign Architecture újította fel, ügyelve, hogy az épület megőrizze kevert gótikus, barokk és neoklasszikus stílusát, de mégis simuljon a kortárs minimalizmus formanyelvéhez.

Fotó: Nineteen18

Fotó: Aiste Rakauskaite

Nineteen19 | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Yatzer, Nineteen18

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük