A szlovénok megépítették a tökéletes helyet a természet szemlélésére | Bobrov Center

A szlovénok megépítették a tökéletes helyet a természet szemlélésére | Bobrov Center

A Bobrov Center több mint egy fából készült konténer – a nyitott és zárt terek dinamikája teszi játékossá és szerethetővé a kutatásra és elvonulásra is alkalmas szlovén intézmény épületét.

A vernakuláris építészet igényes kortárs példája a szlovén-horvát határ közelében található Bobrov Center. Az intézmény célja, hogy a Sotla folyót körülvevő ökoszisztéma megismeréséhez megfelelő terepet nyújtson, amellett, hogy ökoturisztikai feladatokat lát el. Az egykor a folyó szabályozását szolgáló, ám mára már kiszáradt Sotelsko-tó helye természetvédelmi területté vált. Az intézmény nevét a folyópart menti táj lakóiról, a hódokról kapta (a bobrov szó szlovénul hódot jelent). Az épületet a lehető legközelebb tervezték az autóúthoz, hogy minél kevesebbet vegyen el az érintetlen természetből.

Az egyszerre turistapontként és oktatási intézményként működő Bobrov Centert a Ravnikar Potokar stúdió és Andrej Strehovec tervezte. A homlokzatot több ponton nyitottá tették, így az épületben járva a látogató dinamikus térélményt él meg, váltakozva fogadja be az épített teret és a tájat. A fából készült homlokzat felületének ritmusa csak tovább fokozza a játékosságot, egyúttal az elénk táruló táj rétegzettségét is visszaidézi. Az építészek szerint a sajátos fahasználat vizuálisan, taktilisan, sőt, illatok szintjén is különleges multiszenzoriális élményt nyújt az épület látogatóinak.

Az építmény követi a domborzati adottságokat, így a keleti hosszanti homlokzat egy teraszos bejárati emelvényen nyugszik, amely azt az érzetet kelti, mintha lebegne az épület.

A beton alapra fából készült szerkezet épült, melyet acél lépcsők egészítenek ki. A nyitott lépcsősor a kilátóba, illetve a szintén kilátóként funkcionáló körteraszra vezet fel. Az épületben infópontot, kávézót, irodát és előadótermet, valamint tematikus kiállításokat befogadó teret is találunk.

Fotók: Virginia Vrecl

Ravnikar Potokar | Web | Facebook
Strehovec arhitekt | Web | Instagram

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Barna-zöld arculatot kapott az ukrán Laskarda cipőmárka | Dmytro Khrunevych
branding

Barna-zöld arculatot kapott az ukrán Laskarda cipőmárka | Dmytro Khrunevych

Dmytro Khrunevych, a Kijevben élő grafikus többek között márkaépítési és csomagolási koncepciók megalkotásával foglalkozik – legutóbb az ukrán Laskarda bőrcipőmárkalánc vizuális identitását dolgozta ki. A tervező a projektjeiben végzett koncepciófejlesztéseket jellemzően merész elemekkel, illetve stílusos tipográfiával közvetíti, nem mellőzve az erős kontrasztokat és színeket. Az egységesség és a felismerhetőség jelenti a
Like a local #1 – Bake my Day, Alaplé Bár, Cho Coco
gasztronómia

Like a local #1 – Bake my Day, Alaplé Bár, Cho Coco

Budapest bizony tele van jobbnál jobb delikáteszekkel, kávézókkal, pékségekkel – főleg, ha tudod, hol keresd őket. Lehet éppen a belváros közepén, vagy egy eldugott külkerületi kis utcácskában, mi megtaláljuk. Új sorozatunkban minden hónapban kétszer, 3-3 gasztrohelyet mutatunk meg, ami az én aktuális kedvencem, inspirációt adva akár gyors ebédhez vagy kreatív főzés
Pharrell Williams és Daniel Arsham is részt vesz az NFT-piac jövőjének alakításában
art

Pharrell Williams és Daniel Arsham is részt vesz az NFT-piac jövőjének alakításában

A CXIP, egy feltörekvő NFT közösségi platform olyan vezető művészekkel, mint az amerikai Daniel Arsham képzőművész és Jen Stark médiaművész: céljuk a művészek jogainak védelme a metaverzumban. A nem-helyettesíthető tokenek, vagyis az NFT alkotások hirtelen robbantak be a művészeti világba. A fogadtatás az alkotók körében is megosztó: sok művész utasítja