Brutalista illusztrációk

Brutalista illusztrációk

Az elfeledettnek hitt brutalista építészet mára újra reneszánszát éli. A hatalmas tömegérzetet közvetítő, nem csak betonból alkotott, erődítményszerű épületszerkezetek könyvek, művészeti és designprojektek, valamint dokumentumfilmek inspirációs forrásaivá és főszereplőivé vált. A szerb származású Jovana Radujko illusztrációi személyes emlékeket megragadva tisztelegnek a brutalizmus előtt.

Jovana Radujko építészetet és enteriőrtervezést tanult, majd tanársegédként és belsőépítészként is tevékenykedett. A rajzolás mindig szerves részét képezte az életének, így nem véletlen, hogy két évvel ezelőtt úgy döntött, másokkal is megosztja azokat, és létrehozta brutalizam_i_renesansa (brutalizmus és reneszánsz) névre hallgató Instagram-oldalát. „A brutalista épületek számomra nem csupán egy építészeti stílust képviselnek. Új-Belgrádban nőttem fel, ezek az épületek minden gyermekkori emlékem meghatározó részét képzik. Úgy tekintek rájuk, mint egy eltűnt, soha meg nem ismétlődő korszak emlékműveire, melynek egy kis darabjához tartozom én is” – mondta el Jovana.

A nagyon részletgazdag, pontos, vonalzó segítsége nélkül megalkotott, kézzel készített illusztrációk nem csak Jovana személyes emlékeit öntik formába, hanem a belgrádi kollektív emlékezet részévé is válnak.

„Mindez elég véletlenszerűen kezdődött. Egyik nap az erkélyemen ülve figyeltem Új-Belgrádot ugyanabból a szögből, amelyből csaknem húsz éve szemlélem, majd elkezdtem apró illusztrációkat készíteni a vázlatfüzetembe. Azt hiszem, meg akartam örökíteni azt a pillanatot, az érzelmeimet és kapcsolatomat a lakókörnyezetemmel, hommage-ként  gyerekkori emlékeimnek és azoknak a kedves pillanatoknak, amelyeket Új-Belgrád adott nekem. Teljesen személyes projektként indult, de hamar kiderült, hogy más emberek is nagyon szeretik rajz formájában viszontlátni azokat az épületeket, amelyekben élnek – azt hiszem, elmondhatjuk, hogy illusztrációim célja a jugoszláv brutalista örökség megőrzése” – részletezte Jovana.

Kezdetben csak a saját környezetében megtalálható épületeket vetette papírra, majd később rájött, hogy más emberek emlékeinek megörökítése is fontos számára. Kedvencei közé tartozik például Belgrád keleti kapuja, vagy más néven a Rudo épületegyüttes és a Genex-torony, egy harminchat emeletes felhőkarcoló, amely Jovana erkélyéről is látható.

A brutalizmus szerelmeseinek jó hír, hogy Jovana illusztrációi nemcsak online formában, hanem pólókon, vászontáskákon és bögréken is elérhetők, amiket az alkotó Instagram-oldalán tudtok beszerezni.

Jovana Radujko | Instagram

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között