CEE_RO | Ilkapilka

CEE_RO | Ilkapilka

Időtlen, letisztult vonalvezetésű, kényelmes és minden korosztály számára alkalmas, ráadásul teljes mértékben kézzel készült és környezetkímélő, öko ruhadarabok. Az Ilkapilka egy igazi slow design szemléletű márka, amelyben felfedezhető némi skandináv egyszerűség és a természet iránti szeretet. Interjú!

Váncsa Ilka a Temesvári Nyugati Egyetem textiltervező szakán diplomázott. A különböző anyagok, textíliák iránti szenvedélye már gyerekkora óta jelen van az életében. Egyetemi tanulmányait követően Ilkapilka márkanév alatt készíti saját tervezésű ruhadarabjait sepsiszentgyörgyi kis műhelyében.

Kezdetben nem voltál biztos abban, hogy textiltervező szakon szeretnél továbbtanulni, végül mégis ennél a szakmánál maradtál. Mi inspirált arra, hogy elindítsd saját ruhamárkád?

Egyetemi tanulmányaim után hazaköltöztem Sepsiszentgyörgyre. Ekkor még nem voltak konkrét terveim, de idővel mégis szerettem volna kiélni a kreativitásomat, és elkezdtem autodidakta módon szabni, átalakítani ruhákat. Ezután – a barátnőm bátorítására, aki egykori egyetemi csoporttársam volt – beiratkoztam egy 1 éves szabó tanfolyamra, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. Sokat fejlődtem a tanfolyam alatt, főleg az alapok elsajátításában, ami nagyon fontos. Ezután bátorságot kaptam a szabáshoz, és egyből elkezdtem ruhákat készíteni. Már abban az évben, amikor a tanfolyamot elvégeztem, létrehoztam a saját márkámat. Eleinte az Etsy oldalán árusítottam a ruhadarabjaimat, de most már két éve van saját weboldalam is, amelyen keresztül vásárolni is lehet. A tervezéstől a szabásig, a varrástól a csomagolásig mindent egyedül végzek a saját műhelyemben.

Kézzel készült, limitált szériás állandó ruhakollekciódra jellemző a natúr színvilág, a természetes, környezetkímélő és tartós anyagok használata, illetve a letisztult, őszinte formavilág. Melyek a fő inspirációs forrásaid?

Úgy gondolom, hogy a régi időkből kellene példát vegyünk, abból ahogy a felmenőink viszonyultak az öltözetükhöz. Csak néhány ruhadarabjuk volt, de az jó minőségű volt, természetes anyagból készültek, és nagyon megbecsülték, hosszan használták őket.

Fotó: Khand Tenney

Az én koncepcióm is erre épül:

„csak akkor vásároljunk meg egy ruhadarabot, ha tényleg szükségünk van rá, és tudjuk, hogy etikus körülmények között készült. Jó minőségű, és biztosak vagyunk benne, hogy egy év múlva nem dobjuk ki, mert kiment a divatból. Az embereknek rá kell ébredniük, hogy a mindig változó trendeket már elavult szokás követnünk.”
Fotó: Khand Tenney

Az alkotásban az anyag inspirál a legjobban, viszont nap mint nap el vagyok árasztva inspirációs forrásokkal. A közösségi média felületeimen kialakított kis közösség hozzám hasonló gondolkodásmóddal rendelkezik, és mindig nagyon motiválnak. Egy ruha elkészítésénél általában már az anyagválasztáskor tudom, hogy milyen darab fog készülni belőle. Kizárólag natúr anyagokat használok, mint például a len, pamut vagy gyapjú. Szabásvonalaim pedig letisztultak, de mindig szeretem feldobni egy játékos részlettel, mint fodor, pánt vagy zseb.

Fotó: Trudy Chin, Tierra Magazine

Ruhadarabjaid megalkotása során milyen speciális technikát szoktál alkalmazni? Hogyan zajlik a munka?

Amikor jön egy ötletem, egyből lerajzolom, aztán sokszor előfordul, hogy az első vázlatból alakul egy második vagy harmadik ruhaterv is. Igyekszem a legnagyobb odafigyeléssel, precizitással dolgozni úgy a szabásnál, mint a varrásnál. Az első darabot mindig a saját méretemre készítem el, hogy fel tudjam próbálni, lássam, mennyire bizonyul kényelmes viseletnek. Mivel nagyon szeretem az itthoni vidéki tájakat és sokat járok a természetbe, a termékfotók is ilyenkor készülnek: spontán, életképszerűen. A modelljeim nem hivatásosak, általában vásárlók, barátok vagy sokszor én magam. Újabban pedig mindegyik ruhadarabnak nevet adok, így még személyesebbek lesznek a számomra.

Fotó: Trudy Chin, Tierra Magazine

Egy éve kezdtem el kísérletezni a növényi anyag festéssel. Kedvenc színem az avokadó héjával festett sápadt rózsaszín. Legutóbb készítettem egy hosszú ujjú Emma nevű ruhát, amelyet zöld dió héjával festettem meg. Ebből egy nagyon szép, halvány barna szín lesz. Szeretem, hogy mindig meglepetés a végeredmény. Az anyagfestésnél sosem lesz két egyforma szín, viszont mindegyik árnyalat izgalmas a természetességük miatt.

Termékpalettád nagyon változatos: megtalálhatók benne különböző lágy esésű, fodros ruhadarabok, overallok, de egyéb kiegészítők is, mint a válltáska vagy a kötény. De nem csak hagyományos értelemben vett ruha-kiegészítőket készítesz, hanem a fenntarthatóság jegyében egyéb használati textil tárgyakat is.

Valóban, a ruhák mellett olyan kiegészítőket is készítek, mint a textil bevásárló szatyor vagy kis kozmetikum táska, illetve a mosható, pamut és len kombinációjából készülő arctisztító korong. Tervezek még készíteni kis ételcsomagolókat is lenből. Mivel egyre többen törekszünk a műanyagmentességre, úgy gondolom, szükség van ezekre a kiegészítőkre.

Fotó: Emilie Anne Szabó

Milyen országokból érdeklődnek leginkább a ruháid iránt?

A vásárlóim túlnyomórészt külföldiek. Amerikából érdeklődnek a legtöbben, illetve Európa különböző országaiból, de volt egy nagyon kedves japán, illetve izraeli vásárlóm is.

Fotó: Victoria Pietri, Mothermag

Mindegyik vásárlómnak nagyon hálás vagyok, igazi támogatókra leltem bennük. Több alkalommal is előfordult már, hogy nagyon szép fotókat készítettek a ruháimmal, és anélkül, hogy megkértem volna őket, hírét vitték az Ilkapilka márkának. Legutóbb egy Bostonban élő anyuka vásárolta meg a natúr festésű Emma ruhát és a botanikus motívumokkal díszített steppelt dzsekit. A hölgy egy organikus növény-alapú kozmetikai termék megálmodója, és a márciusi Mother magazinban megjelent róla egy cikk, amiben az én ruháimat viselte. Nagyon kedves volt tőle, hogy a kedvenc ruhamárkái között említett meg engem is a magazinban.

Fotó: Victoria Pietri, Mothermag

Melyek a jövőbeli terveid, milyen újdonságokra számíthatunk tőled?

A jövőben szeretném az itthoni vásárlóimnak is elérhetőbbé tenni ruháimat, termékeimet. A hamarosan debütáló, brassói Fekete Templom kis boltjában az én kollekciómból is megtalálható lesz majd néhány darab. Emellett egy nagyobb anyagkészletbe is szeretnék majd befektetni, a weboldalamon pedig a későbbiekben több anyag és méret közül lehet majd választani.

Fotó: Khand Tenney

Ezenkívül tervemben áll még többet foglalkozni a natúr anyagfestéssel, még jobban megtapasztalni a technikát. A nyár folyamán még néhány új ruhával bővül majd a választékom, és ősszel egy újabb steppelt dzsekit, meg egy leegyszerűsített len ballonkabátot tervezek készíteni.

Fotó: Khand Tenney

Ha kedvet kaptatok egy Ilkapilka időtlen és öko ruhadarabhoz, nézzetek szét ti is a márka Instagram vagy weboldalán.

Web | Facebook | Instagram


A CEE_RO sorozat a közép-kelet-európai régió országai közül a Románia területén elő és alkotó, feltörekvő művészek és tervezők munkáit mutatja be, hangsúlyt fektetve a helyi és progresszív designkultúra értékeire.

továbbiak
Elvesztett terek - a karantén iroda koncepció
business

Elvesztett terek - a karantén iroda koncepció

A koronavírus járvány miatt körülbelül 3 milliárd embernek kell jelenleg otthon maradnia, és közülük több millióan folytatják a munkavégzést. 2020-ra a „home office” már nem számít ismeretlen fogalomnak a legtöbb iparági, szakmai és földrajzi területen, azonban teljes operációknak az alkalmazottak nappalijába és az online felületekre költöztetése mindenképpen újdonságot jelent. Sokan
Kárpátok | Nicholas J R White
east

Kárpátok | Nicholas J R White

Nicholas J R White [https://www.nicholasjrwhite.co.uk/], brit fotós egy új európai vadvédelmi rezervátum létrehozását dokumentálta legutóbbi, „Kárpátok” című sorozatában. Miután a 2000-es évek elején különböző fakitermelő cégek felvásárolták a romániai tulajdonban lévő erdők jelentős hányadát, a természetben pusztító károk következtek be. Erre a válságra reagálva alakult meg
Euphoria Spa | Misztrász, Görögország
architecture

Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Görögország első holisztikus spa központjában a belsőépítészet eszközei is ugyanúgy hozzájárulnak a szenzuális élményhez, mint a kezelések. A világörökség részeként számon tartott Misztrász területén, egy ciprusliget mellett vájták egy hegy belsejébe a spa négy szintjét. Aki betér az Euphoria Spa-ba, annak már azelőtt jó eséllyel euforikus élményben lesz része, hogy