fbpx
Nyomj Entert

Csehország legmagasabb épülete több lesz, mint egy egyszerű felhőkarcoló

Az Ostrava cseh ipari város történelmi kontextusában mélyen gyökerező Ostrava Tower újragondolja a felhőkarcolók tipológiáját. A CHYBIK + KRISTOF építész iroda által tervezett épület – amely Csehország legmagasabb felhőkarcolója lesz – 2027-ben nyithatja meg kapuit.

Ostrava a Morva-sziléziai régió „fővárosa” és Csehország harmadik legnagyobb városa, ami egykor a szén és acél központja volt. Az új Ostrava Tower elnevezésű 235 méter magas épület a város központi részében kap majd helyet. Az építészek által 2019-ben kezdeményezett fejlesztés a felhőkarcolók tipológiájának újragondolását tűzte ki célul, hogy egy új, a kortárs társadalmi igényekre reagáló funkcionális egységet hozzanak létre, ami hozzájárul a posztindusztriális Ostrava város rehabilitációjához és reaktiválásához. A Steven Holl tervezte új koncertteremmel, illetve számos más egyetemi és kulturális épülettel együtt a torony a maga jellegzetes jelenlétével még inkább előmozdítja Ostrava egykori ipari területeinek átalakulását.

Az 56 emeletes Ostrava Tower ikonikus X-alakú szerkezete és átlós geometriája egységesíti az épületet és lehetővé teszi a többcélú funkciók váltakozó kialakítását. A nyilvánosan hozzáférhető egységek, mint irodák, kiskereskedelmi szolgáltatások és egy szálloda mellett egyéb magánlétesítmények is kiegészítik az épületet. Továbbá a lakóegységekben a saját tengelyén eltolt szerkezet biztosítja a környező tájra nyíló kilátást és a szükséges személyes tér megteremtését. Az építészek a két legszélesebb teret (az előcsarnokot és a panorámás tetőkertet) szándékosan rekreációs területként tervezték, hogy az épület aktivizálására invitálják a városlakókat.

Renderképek: a CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers jóvoltából.

CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük