fbpx
Nyomj Entert

East by MADA_Belgrád | 5 hely, amit neked is érdemes felfedezni!

Belgrád egyik jellegzetes szigete, a város dunai kikötőjének hangulata, egy földalatti titokzatos város, egy meg nem épült múzeum és a legjobb kilátás Belgrád óvárosára: mindegyikről olvashattok mai cikkünkben.

A MADA építészeti stúdió alapítói, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović olyan belgrádi helyszíneket mutatnak be, amelyek számukra szimbolikus jelentéssel bírnak.ADA MEĐICA

Belgrád több szigettel is rendelkezik, de talán az Ada Međica a „legbelgrádosabb” mind közül: vad, de mégis városi. Le Corbusier egyik mondatát juttatja eszünkbe: „a legrondább város a világ leggyönyörűbb helyén”.


BELGRÁDI KIKÖTŐ

Talán a kikötő az egyik legnyilvánosabb és mégis legmeghittebb hely az egész országban. A legjobb dolog benne a jobb jövő állandó illata.


TAŠMAJDAN PARK ÉS A THE LAST CHANCE (POSLEDNJA SANSA) KÁVÉZÓ

Belgrád városát több, mint negyven alkalommal rombolták már le a történelem során. Ebben a káoszban a legjobb módja a túlélésnek egy város alatti város megteremtése volt: egy hatalmas föld alatti hálózaté. „Hádész világának” egyik bejárata Belgrád legnagyobb parkja volt: mielőtt eltévedtél volna ebben a földalatti világban, megihattál egy finom italt is egy ígéretes névvel rendelkező kávézóban.


FORRADALOM MÚZEUMA

A múzeum soha nem épült meg, de talapzata még mindig ott áll elhagyatva. Úgy tekintünk rá, mint a soha meg nem történt múlt romjára vagy az örökké tartogatott jövő jelképére.


JUGOSZLÁV TÖRTÉNETI MÚZEUM

Annak ellenére, hogy a város több mint húsz dombon fekszik, a múzeum egyike azon kevés helyeknek, ahonnan panorámás kilátás nyílik az óvárosra. A tény, hogy Tito (Josip Broz Tito jugoszláv forradalmár és államfő – a szerk.) sírja a közelben fekszik, még egzotikusabbá teszi a helyet.


A STÚDIÓRÓL

A belgrádi MADA építészeti stúdió munkáit a részletekre való odafigyelés és az érvelésen alapuló gondolkodásmód határozza meg a koncepció felépítésétől kezdve a megvalósításig. Részt vettek többek között a Velencei Biennálén, valamint nevükhöz fűződik a 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából tervezett szerb pavilon, de dolgoztak már kuvaiti emlékparkon, többfunkciós belgrádi épületkomplexumon vagy lakótelepen Užice városában. Építészeti kísérleteiket és ötleteiket számos nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták már.

MADA | Web | Facebook

Fedezzétek fel East by MADA sorozatunk előző részeit is, amelyben a MADA személyes könyvajánlója mellett kedvenc épületeiről is olvashattok.


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük