Egy nap Martin Žákkal Prágában

Egy nap Martin Žákkal Prágában

Az év egyik első igazán nyárias napjának fényei jól állnak Prága óvárosának. Az innen néhány kilométerre fekvő Klučov vasútállomás mellett egy nagy ház áll, mely korábban klasszikus cseh étterem volt – most viszont Martin Žák, az egykori Csehszlovákiában született szobrász és barátnője, Dana otthonául és műhelyéül szolgál.

A tágas térbe lépve igazi időutazás veszi kezdetét: az előtérben az eredeti járólapból hiányzó elemek jelzik az egykori pult és sörcsapok helyét az alig két éve bezárt restiben, néhány lépéssel arrébb pedig – a valamikori bálterem helyén – óriási stúdió kap helyet, ahol Martin munkái még messzebbre visznek az időben. Az ókor, reneszánsz és 18. század figuratív ábrázolásának motívumaiból is merítő alakok és portrék az alapos kidolgozottság mellett erős intuitív mozdulatokat is sejtetnek. Ez jellemzi legjobban Martin munkáit, hogy nem csupán szellem nélkül másolja le a valóságot, hanem megragadva a pillanat varázsát, a forma fellazulása által hagyja, hogy a mozgalmas, szinte vibráló felületeken megtörő fény fessen érzelmeket a matériára.

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/2. számában jelent meg.

Fotók: Gaál Dániel


Reggelek

Mi a kedvenc részed az otthonodban?

A ház, ahol élünk egyben a stúdió is, ahol alkotom, így nehéz innen egy pontot kiemelni. Az épület korábban egy klasszikus cseh városi vendéglő volt, amely közel száz éve épült, a környék kulturális életének egyik központja. Néhány részlet még mindig emlékeztet az eredeti állapotára, de sok mindent már átalakítottunk. A konyhánk és a hálóba vezető régi kő lépcsősor még őrzi a hely lelkét, ezek közel állnak hozzám.

Reggelire édes vagy sós?

Mindkettő! Az egyik kedvencem a tojásos toast sok sajttal, de ha vasárnap, akkor palacsinta.

Mi a legjobb napidító tipped?

Egy kiadós reggeli és frissen őrölt, igazán jó kávé.


Délutánok

Hotel vagy kemping?

Amikor fiatalabb voltam, sok őrültséget csináltunk kempingekben és fesztiválokon, de ahogy idősödöm, már egyre inkább számít, hogy kipihent legyek munka előtt, így felértékelődött számomra a kényelem, ezért inkább már a szállodát választom.

Melyik a kedvenc szobrod, amit valaha készítettél?

A mostani kedvencem egy kisebb darab: egy különleges modellezésű, nagy spirituális erővel bíró bronzszobor, a Faun woman. Bár nagyon kritikus vagyok magammal, még mindig elégedettséggel tölt el, ha ránézek.

Ki inspirál a leginkább?

A modern cseh szobrászat atyja, Josef Václav Myslbek, valamint a szintén cseh Ladislav Šaloun is nagy hatással vannak rám. Természetesen Auguste Rodin munkássága is inspirál, és most csak szobrászokat említettem. A festészetből szintén sok inspirációt merítek.


Esték

Mi szerepel mostanában az éjjeliszekrényed olvasmánylistáján?

Mostanában sajnos ritkán jut időm olvasni. Utoljára Auguste Rodin: Cathedrals of France című könyvét kezdtem el és még nem jutottam a végére, de mindenképpen szeretném elolvasni.

Spirituális ember vagy?

Igen, a spiritualitás sokat jelent számomra, egy része annak, ahogy gondolkodom, élem az életem és jelen van a munkáimban is. Azt hiszem a szobrászatot nem is lehetne spiritualitás nélkül csinálni.

Mit szeretsz a legjobban Prágában?

Az energiákat, amik áramlanak a városban. Építészetben, kultúrában, művészetben és történelemben is gazdag város Prága, ezek mind hozzáadnak az itteni életérzéshez.


Kihagyhatatlan helyek


BENNFENTES TIPPEK

The Prague Market
Bubenské nábř. 306, 170 00 Prága 7-Holešovice, Csehország

BAZAR P&J
2, Anny Letenské 1240, Vinohrady, 120 00, Csehország

Book Therapy
35, Římská 1199, Vinohrady, 120 00 Prága, Csehország

KULTURÁLIS HELYEK

National Theatre
Národní 2, 110 00 Nové Město, Csehország

National Gallery – Trade Fair Palace
Dukelských Hrdinů 47, 170 00 Prága 7-Holešovice, Csehország

DOX Center of Contemporary Art
Poupětova 1, 170 00 Prága 7-Holešovice, Csehország

HAGYOMÁNYOS CSEH KONYHA

U Parlamentu
Valentinská 52, 110 00 Staré Město, Csehország

Lokál
Dlouhá 33, 110 00 Staré Město, Csehország

Restaurance Obecní Dům
Náměstí Republiky 1090, 110 00 Staré Město, Csehország

HOTELEK PRÁGÁBAN

Andaz Prague – a concept by Hyatt
Senovážné nám. 976/31, 110 00 Nové Město, Csehország

Grand Hotel Europa
Nové Město, 110 00 Prága 1, Csehország

Mamaison Riverside Hotel Prague
15, Janáčkovo nábř. 1115, Anděl, 150 00 Prága 5, CsehországInkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin negyedik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért
fotográfia

Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozata, az Eufória „The Theater and Its Double” epizódjának operatőri munkájáért kapta meg a magyar operatőr az elismerést. Arra egyelőre még egy hetet kell várni, hogy kiderüljön, kik lettek a legjobb színészek, illetve mely sorozatok érdemelnek díjat, ugyanis ezúttal a technikai kategóriák elismeréseit osztották ki.
Új otthont találni a portugál tengerparton | Leaving the city SPECIAL
business

Új otthont találni a portugál tengerparton | Leaving the city SPECIAL

Ablakokban libegő, száradó wetsuitok, lépcsőknek támasztott szörfdeszkák, éjfélkor fürdőruhában fagyizó ötévesek és virágoktól roskadozó zsakaranda-fák – Lisszabontól 15 km-re délre, Costa da Caparicán járunk, a portugál óceánpart különös kisvárosában. Itt talált új otthonra Liptay Dávid és Liptay-Baráth Anna, a Blitz Pizza alapító házaspárja, akik nemhogy a várost, Budapestet, de az országot,
Több száz műtárgy érhető el jutányos áron két belvárosi galériában
art

Több száz műtárgy érhető el jutányos áron két belvárosi galériában

Nem mindennapi kiállítással és vásárral várja szeptember 1. és 23. között a látogatókat a Virág Judit Galéria, illetve a Bodó Galéria és Aukciósház. Németh Miklós festő- és grafikusművész több mint hatszáz műve kerül a piacra, lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek, hogy elérhető áron kortárs festményekkel díszítsék falaikat. Németh Miklós (1934-2012) művészetét