Fészekhinta, pad és fűszerszárító: a Miskolci Autista Alapítvány új pihenőparkja

Fészekhinta, pad és fűszerszárító: a Miskolci Autista Alapítvány új pihenőparkja

Nyitott pergola, fészekhinták, szárított gyógynövények és padok – új pihenőpark vette át a Miskolci Autista Alapítvány régi játszóterének helyét. Az új funkciók és a parkelemek kialakításában különös figyelmet fordítottak az autizmussal élők specifikus igényeire: a terület nemcsak az ellazulás, de egyéb közös foglalkozások fontos helyszíne is egyben.


A MAACRAFT szociális műhely minden évben új izgalmas kollaborációval vagy tárgykollekcióval jelentkezik. Most rendhagyó módon nem új termékre, hanem a Miskolci Autista Alapítvány lakóinak igényeire fókuszáltak. Szalkai Dánielnek, a MAACRAFT ügyvezetőjének elképzelései alapján, valamint az alapítvány kreatív csapatának segítségével egy új pihenő- és játszópark jött létre. „A célunk az volt, hogy a régi játszókerti rész mellett egy új pihenőparkot alakítsunk ki, ahol rendezett körülmények között, aktívan pihenhetnek az alapítvány közösségének tagjai. A nyitott pavilonban lehet fűszer- és gyógynövénycsokrokat szárítani, terápiás foglalkozásokat tartani, vagy közös programokat, mint például esti szalonnasütést rendezni” – mondta el Dani.

A pihenőparkban egyedi játékok, köztük fészekhinták, ülőpadok, valamint az előbb említett fedett pavilon kapott helyet. „A hely lehetővé teszi, hogy több fiatal tartózkodhasson egyidejűleg szabad levegőn, a fogyatékkal élő emberek változatosabb fejlesztő tevékenységeket végezhessenek” – jegyezte meg Dani. A rekreatív tevékenységek mellett az új pihenőpark különféle kültéri programok és nyári táborok helyszíne is egyben: a Vargahegyi Alapfokú Fejlesztő Iskola sajátos nevelési igényű diákjai számára fejlesztő foglalkozásokat is fognak itt tartani. Lesz itt rajzterápia, kommunikációs gyakorlat, énekfoglalkozás és speciális tornagyakorlat is. Ahogy Dani is kiemelte „ez a fejlesztett terület az ellazulás fontos helyszíne.

A közösségi funkciók és formák tervezésekor a csapat figyelembe vette az autizmussal élők specifikus igényeit. A kivitelezést az alapítvány szociális műhelye, a MAACRAFT stábja végezte, csupán egy anyagot, a fenyőt felhasználva az eszközök építéséhez. A pihenőparknak továbbá fontos eleme még az AUW építészei által tervezett fűszerszárító és meditációs kabin, valamint a Benke Luca, Szűcs Julianna és Gulyás Janka designja alapján készült kültéri pihenő bútor.

Az alapítvány épületének korszerűsítése és felújítása már egy ideje a célok között szerepel: a játszópark létrehozása után most a lakóegységek felújítása kerül a középpontba. További projektjeik közé tartozik a támogatott lakhatási formára való átállás is, aminek egyik kísérleti terepe a Barka Szociális Farm lesz, ahol nyolc-tizenkettő autizmussal élő fiatal felnőtt fog közel önállóan együtt élni, saját élelmiszereit termelve, törekedve a teljes fenntarthatóságra.

MAACRAFT | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Modern architektúra a margitszigeti ferences kolostor maradványain
architecture

Modern architektúra a margitszigeti ferences kolostor maradványain

A 16. században a törökök pusztították el a margitszigeti ferences kolostort, melynek eredeti állapotát most Carol Kharbosh építész idézi meg renovációs tervein. Budapesten, a Margitsziget közepén állnak az egykori ferences kolostor és templomának romjai: a gótikus templomhomlokzat, az egyik oldalfal, a kolostori temető és a temetőkápolna maradványai csak sejtetik, milyen
Újhullámos hotelek írják újra az Adria látképét
architecture

Újhullámos hotelek írják újra az Adria látképét

A természettel, a helyi igényekkel és a jugoszláv építészeti örökséggel összhangban épít szállodákat a zágrábi központú építész iroda. A Rovinjban épült hotel exkluzív hidat képez a park és a tenger határán. Az 1994-ben alapított 3LHD építész iroda már számos sikert tudhat maga mögött Horvátországban és nemzetközi porondon is. A név
Zöldülő városok | TOP 5
community

Zöldülő városok | TOP 5

Mára már elavult elképzelés, hogy városainkban csupán a szmog és az autók zaja uralkodik: szerencsére egyre inkább jellemző a természet térhódítása a nagyobb városokban is. Mai válogatásunkban olyan természetvédelmi projekteket mutatunk meg, amelyek rendhagyó módon építenek ki szimbiózist a természet és a városok között. Kráter | Ljubljana, Szlovénia A Kráter egy