Friss, fiatalos és egzotikus lendület | Harlequin Chocolates

Friss, fiatalos és egzotikus lendület | Harlequin Chocolates

Testes, markáns és mégis harmonikus ízvilágú, kézzel festett bonbonok, különféle egzotikus és klasszikus táblás csokik sajátos hangulatú csomagolásban. Akik eddig unalmasnak tartották a csokikat, vagy nem is jutott korábban eszükbe, hogy van élet az ipari csokoládékon túl, azok számára a Harlequin csokoládémanufaktúra finomságai biztosan tartogatnak majd néhány meglepetést. Tasi Brigitta alapítóval, csokoládémesterrel beszélgettünk.

Mielőtt rátalált volna a csokikészítés mesterségére, Tasi Brigitta több szakterületbe is belekóstolt – foglalkozott már informatikával, filmvágással, elektronikus zenével, miközben utazásai során más nemzetek kultúráját, konyháját és fűszereit is sokat tanulmányozta. „Mindig érdekelt a cukrászat, gyerekkoromban már sokat forgolódtam édesanyám mellett a konyhában. Egy dologban nem volt mindig egyetértés köztünk: ő mindig a klasszikus recepteket, módszereket preferálta – a receptektől eltérni nem lehetett –, míg én már kiskoromban is szívesen kísérleteztem a hozzávalókkal. Végül általában azért csak megállapodtunk egy kis kompromisszumban, és jót nevettünk rajta, hogy néhány dolgot mennyire máshogy gondolunk. Még alsós voltam általános iskolában, amikor már a régi lekváros receptjeit gondoltam újra fűszerekkel és valóban, a család kedvencei lettek. Szóval úgy gondolom, hogy már akkor bennem volt a finomságok iránti vágy, a szépre, újdonságokra való törekvés” – mondta el Brigi.

Kezdetben a csokikészítés misztikus, elérhetetlen, távoli dolgoknak tűnt, míg végül 2012-ben, Németországban rátaláltak az első csokikészítéssel kapcsolatos könyvek. Teljesen lenyűgözte, hogy milyen finomságokat lehet ipari körülmények nélkül, friss hozzávalókból készíteni, így már abban az évben saját készítésű trüffeleket ajándékozott karácsonyra ismerőseinek, és egyre több, finomabb és tetszetősebb csokit készített. Majd végül pár éve hazaköltözött,  életmódja pedig lehetővé tette, hogy 2019-ben kialakítsa saját műhelyét, és másokkal is megismertesse a Harlequin-csokik világát.

De mitől válik a Harlequin egyedivé és különlegessé?

Ha bonbon és csoki, akkor sokaknak a mogyoró vagy mandula juthat először az eszébe. A klasszikus ízkombinációk mellett azonban a Harlequin inkább a friss, fiatalos és vidám lendületet képviseli. Brigi finomságainak elkészítésében rengeteg inspirációt merít többek között az ázsiai kultúrából és konyhából, így a repertoárban olyan ínyencségek is helyet kaptak, mint a rózsás-pisztáciás Gül Baba bonbon, a maracujás Egzotikus Csók vagy a chilivel fűszerezett, trópusi ízesítésű Gourmet Betyár, de olyan különlegességek közül is válogathatunk, mint a Mad Hatter névre hallgató citromos-sós étcsoki tábla vagy a fülöp-szigeteki kakaóból készült rendkívül ízgazdag Maprutas, amelyek nem mellesleg Brigi kedvencei közé is tartoznak. Az egzotikus ízvilág mellett a klasszikus vonal is jól megfér, így újabban több mogyorós csokit is felfedezhetünk a Harlequin kínálatában.

Brigi továbbá arra is odafigyel, hogy tejmentes, vegán édességeket is készítsen. Ilyen például a Harlequin egyik új terméke, a tápanyagokban gazdag kendermagpraliné. „Kevés lehetőségük van azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak állati eredetű vagy laktózos termékeket fogyasztani, szeretnénk nekik is lehetőséget biztosítani a minőségi csoki élvezetére, így egyre több terméket kínálunk ezen a vonalon is. Ezeknél a bonbonoknál arra törekszünk, hogy egy klasszikus ízeket kedvelő ember észre se vegye a kompromisszumot” – részletezte Brigi.

Először a szemével eszik az ember – tartja a mondás, amit a Harlequin is nagy odafigyeléssel és érzékenységgel művel. „Maga a csoki nemes alapanyag, egy szépen temperált bonbon sokszor magáért beszél, de nálunk a megálmodott ízösszhang mellett az egyedi és szemkápráztató megjelenés és a felismerhető design is ugyanolyan fontos” – emelte ki a csokoládémester. Ebből az elgondolásból adódóan a bonbonok egyedi formavilága mellett a táblás csokik sajátos csomagolással is társulnak.

Ahogy a kézműves csokik esetében inkább a nyitott, átlátszó csomagolás jellemző, eleinte a Harlequin is hasonló megoldást alkalmazott, de Brigi valahogy mégsem volt elégedett az összhatással és egy komplexebb, egyedibb, zárt megjelenést választott. A csomagolásokon színes, mégis letisztult illusztrációk keltik életre a belül rejlő ízvilágot. „Nagyon örülök, hogy annak idején a Behance felületén felfedeztem és megismertem Fölföldi Fruzsinát, és el tudtuk kezdeni a csodás közös munkánkat. Könnyen megtaláltuk a közös hangot és mondhatni mesébe illő az együttműködésünk. Általában a csoki nevét, az illusztráció alaptémáját, hangulatát, színeit és esetleg egy-két figurát szoktam csak jelezni Fruzsinak, aki varázslatosan teszi mindezt remek egységbe és készíti a kedves mesevilágba kalauzoló illusztrációkat.”

A Harlequin elsődlegesen webshopként működik, de előre egyeztetett időpontban a Városliget közelében lévő csokiműhelyben vagy a budapesti Chococo csokiboltban és Rododendron designshopban is kedvünkre válogathatunk a sok csoki-különlegesség közül. A csokiínyencek és az édességkedvelők számára jó hír, hogy a manufaktúra folyamatosan új ízesítésű finomságokkal bővül. Hamarosan debütál Brigi tea inspirálta bonbonkollekciója, amelyben indiai fűszeres teás, matcha teás és rooibos-karamell ízkombinációkat is kipróbálhatunk. Ajánljuk még figyelmetekbe az októberi különkiadást is, amelyben Brigi halloween alkalmából meggyes-kardamomos csokikoponyákat készített. Kedveskedjetek ti is szeretteiteknek vagy kényeztessétek magatokat a Harlequin finomságaival!

Fotók: Csizik Balázs

Harlequin Chocolates | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Nagykép a gasztronómiáról | Piqniq Budapest
community

Nagykép a gasztronómiáról | Piqniq Budapest

Tanulj, fejlődj! – Nagykép a gasztronómiáról címmel indítja első online kampányát a Piqniq Budapest. A Mastercarddal közösen megvalósuló kezdeményezésben közel száz szakember megszólalásával, huszonöt témán keresztül mutatkoznak be a hazai gasztronómia szereplői: vendéglátósok, beszállítók, szolgáltatók és a szektorhoz kapcsolódó számos további szakma képviselői. Milyen jövő elé néz a vendéglátásban érintett közel
Látogatás Temesi Apol műhelyében
design

Látogatás Temesi Apol műhelyében

A kortárs textiltervezésben járatosabbak előtt biztosan nem ismeretlen Temesi Apol neve. A klímainnovációs díjjal is kitüntetett tervező műhelylátogatásra és kötetlen beszélgetésre invitálja az érdeklődőket a Budapest Design Week Nyitott Stúdiók programjának keretében. Újrahasznosítás és innováció: ez a két pillére Temesi Apol munkásságának. A tervezőt már az egyetemen is foglalkoztatta a
Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv
architecture

Alpesi faház újragondolva | Studio Perspektiv

Bár első ránézésre nem úgy néz ki, mint egy tipikus alpesi ház, a prágai-pozsonyi építész iroda, a Studio Perspektiv által felújított faház mégis nagyban támaszkodik a hagyományokra. Mindenki vágyik egy erdei kunyhóra – ebből a gondolatból indulhattak ki a Studio Perspektiv építész iroda tervezői, amikor az osztrák Alpokban található Gerlitzen település