Gondoskodó tudásmegosztás

Gondoskodó tudásmegosztás

Az elszigetelődés által a helyi alapanyaghoz való hozzáférés és lokális gyártás egyre inkább felértékelődik, és számos problémára vagy hiányra is megoldást jelenthet. Az open design működése olyan értékeket hasznosít, mint a tudásmegosztás, innováció vagy helyi ellátási lánc.

A különböző platformokon egyre több nyitott forráskódú termékkel lehet találkozni, amelyek segítenek védekezni vagy alkalmazkodni a koronavírus-járvány okozta helyzethez. Ilyen kezdeményezésekből válogattunk most néhányat.

#StayTheFuckHome Desk | Stykka

A dán Stykka startup egy ideiglenes munkaállomásként használható lapra szerelhető karton asztalt tervezett, amely a közösségi médiában használt, elszigetelődést ösztönző hashtag alapján kapta nevét. Az asztal anyaghasználatának egyik nagy előnye, hogy a járványidőszak lejárta után teljesen újrahasznosítható.

A Stykka gyártási dokumentumai ingyenesen is hozzáférhetők ezen a linken.

Stykka | Facebook | Instagram


Arcpajzs | Nagami design

Az open design egyik nagy előnye, hogy lehetőséget teremt a virtuális módon történő közös termékfejlesztésre vagy azok továbbgondolására. Erre jó példa a spanyol Nagami design sorozatgyártott arcpajzsa, ami a prágai Prusa3D által fejlesztett Prusa arcpajzs továbbfejlesztése. Mindkét cég helyi kórházaknak adományozza a 3D nyomtatott védőeszközöket.

Nem csak nemzetközi kezdeményezések által juthatunk hozzá gyorsan előállítható arcpajzshoz. Miklósi Ádám, magyar formatervező PVC műanyaglemezből lézerrel kivágott védőfelszerelését is érdemes megemlíteni, amiről írtunk már nektek korábban. Az Ádám által fejlesztett arcpajzs gyártási fájljai is szintén bárki számára elérhetők a tervező Wikifactory oldalán.

Nagami design | Facebook | Instagram


Hands-Free Architecture

Ivo Tedbury és Freddie Hong tervezők épített környezetünket teszik biztonságosabbá 3D nyomtatással készülő, speciális, kilincsre szerelhető eszközükkel, amely lehetővé teszi, hogy tenyerünk használata nélkül, az alkarunk segítségével is könnyedén ki tudjuk nyitni az ajtót. Az eszköz mellé használati útmutatóként egy posztert is készítettek. A gyártási fájlokat pedig egy erre kialakított külön platformon tették hozzáférhetővé.

Hands-Free Architecture

Forrás: Dezeen

továbbiak
Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben
design

Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben

Pörgős évet zártak az aukciós házak tavaly: a világ pénzügyi nehézségei egyelőre nem mutatkoztak a műtárgyak eladásainál, a régióban és világszerte is sorra dőltek meg az eladási rekordok. Bár tavaly a gazdaság világszerte nagy károkat szenvedett, a műkincsek eladásán ez nem látszódott: növekvő piac és rekordárak jellemezték 2022-t. Jól mutatja
Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us
design

Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us

Hogyan válik az alkalmazott fotográfia a művészeti önkifejezés eszközévé? Hogyan lesz a bizarr az új normális? Lenka Glisníková és Karolína Matušková kreatív párosa fotográfusként, időnként kurátorként, sőt, előfordul, hogy különböző világok teremtőjeként alkot. Vizuális nyelvezetük összetett és progresszív, amelyben a merész színek és kompozíciók, szokatlan és olykor humoros jelenetekkel válnak
Imádnivaló kabinok már a LEGO-nál is
design

Imádnivaló kabinok már a LEGO-nál is

A LEGO sorra rukkol elő a felnőtt rajongóinak szánt szettjeivel, ezúttal  a #cabinlife életérzésnek hódolnak. Az utóbbi években hatalmas divatjuk lett a cuki, A-vonalú nyaralóknak, mi is hoztunk több posztot is a témában. Aki retró vagy épp szupermodern kabinokat nézegetne, a kabin szóra itt rákeresve tucatnyi kis házban gyönyörködhet! A