fbpx
Nyomj Entert

Ezek tetszettek nekünk az idei Designblokon

Múlt heti ajánlónkban már belengettünk néhány cseh márkát, de most pár szóban azt is eláruljuk, mi tetszett nekünk a prágai Designblok eseményen. Szerkesztőink széljegyzetei következnek!


Gelley Márk kedvencei
Kreatív energiával feltöltve, új lendülettel tértünk haza Prágából: nem csoda, hiszen a Designblok mondanivalója számunkra egyfajta manifesztó. A kiállítók egytől egyig kivételes projekteket tudhatnak magukénak, és bár akadtak köztük olyanok, akik inkább a képzőművészet felől közelítenek, valamennyiükre jellemző egyfajta átfogó tervezői szemlélet. Az én egyik kedvencem az Atelier Sever tervezőiroda HB18’ névre keresztelt találmánya volt – ez egy folyami lakhatást biztosító hajó, amely nemcsak, hogy környezettudatos módon készült, hanem egyúttal a fiatalok körében tapasztalható lakhatási válság enyhítésére is megoldást nyújthat. Ráadásul az eredmény stílusos és vagány!

A PÁR sneaker cipőmanufaktúra bevallom, személyes elfogultság révén vált a kedvencemmé. Mint tervezőgrafikus, igencsak megszólítva éreztem magam, amikor kiderült, hogy az alapítók egyike, Jan Kloss szintén grafikus, ráadásul kifejezetten ismert a csehek körében (ő és Darina Zavadilova a tavalyi évben tették le a PÁR alapjait). Az ő történetük bizonyosság számomra, hogy a grafika sokrétűsége mellett a vállalkozás más perspektívái is életképesek lehetnek egy kreatív szakember számára. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a PÁR cipők igazi prágai mesterművek: gondos tervezés és megmunkálás jellemzi valamennyi darabot, az extravagáns uniszex cipők talpán pedig csodás illusztrációkat fedezhetünk fel. Egy ilyen cipő büszke birtokosaként térthettem vissza Budapestre.
Szeretnénk, ha ez a design-rajongás – mely itthon még csak takaréklángon várakozik – hamar a cseheknél megszokott nemzeti minimummá válna Magyarországon is.


Gollob Lilla kedvencei
Az idei Designblok egyik nagy erénye, hogy hihetetlenül változatos célközönséget tudott megmozgatni. Csak úgy hemzsegtek például a gyerekes családok, friss és bensőséges hangulatot kölcsönözve az eseménynek. Ebből a szempontból a leglátványosabb a Todus, egy kültéri bútorokra specializálódott cég, „Pool of Happiness” című installációja volt. Az ötlet egyszerű, de hatásos: a rendelkezésükre álló teret konfettivel töltötték fel, amibe elsüllyesztették a bútoraikat. Egy óriási játékszoba született így, ahol a látogatók korosztálytól függetlenül mártóztak meg. A konfettik egész Prágára kiterjesztették a fesztivál határait: a napokban mindenfelé látni lehetett őket a városban.

Személyes találkozások szempontjából pedig a Space of Space tervezőinek örültem a legjobban, akiknek végre élőben is megcsodálhattam a hajlított fémbútorait.

Mayer Kitti kedvencei
Ha két szóban kellene jellemeznem a Designblokot, azt mondanám: professzionális és kreatív – a szervezők és a tervezők egyaránt kitettek magukért idén is. A bemutatkozó márkák a saját képükre formálhatták a Gabriel Loci tereit, és nem elégedtek meg a középszerűvel, épp ellenkezőleg: izgalmas és ötletes installációt készítettek, egyszerűen és költséghatékonyan. A befektetett munkával és energiával azonban nem spóroltak. Ebből a kategóriából az én abszolút kedvencem a Nyugat-Csehországi Egyetem, a Sutnarka installációja volt, ahol kerámiaszakos tervezők diplomamunkáit mutatták be – a fal mellett hosszan elnyúló terepasztal tárgyait a tükör megsokszorozta, a bőség zavarában pedig a vezérlőpultra emlékeztető „manuális kijelzők” segítettek eligazodni a nézőnek. Az én favoritom Pavlína Špalková hófehér kávéskannája volt. Ami pedig a legnagyobb öröm volt számomra, hogy végre személyesen is találkozhattam az IHOR márka tervezőinek egyikével, Sára Matysovával!

Vikárius Réka kedvencei
A Designblok nem csak vizuális ingerekkel operált: a Gabriel Loci neoromán terei a kortárs tárgyakkal és installációkkal társítva más érzékszerveinkre is hatottak – többek között ilyenek voltak Kateřina Šantrochová niche illatai. A parfümőr tulajdonképpen zeneszerző és énekes-dalszerző, aki személyesen mesélt nekünk márkájáról: a Scent Roche repertoárjában személyre szabott illatokat találhatunk, a Designblok eseményen pedig harsány, füstös vagy éppen friss, púderes parfümöket illatolhattunk meg. Kateřina piros fénnyel megvilágított installációjában úgynevezett illatvázák is helyet kaptak, amelyek tradicionális japán eljárással égetett fatömbökkel váltak teljessé. A parfümőr elmondása szerint idővel a fa magába szívja a rácsepegtetett illatot és az még intenzívebbé válik. 

A Scent Roche mellett inspiráló volt továbbá élőben is megcsodálni a szlovák BIELA márka letisztult, természetes anyagú ruhadarabjait, vagy a cseh Bomma lámpákat, valamint személyesen megismerkedni a Tititi és a Made by Ordinary tervezőivel.

Viski Noémi kedvencei
A Designblok tervezőket és gyártókat bemutató expóját már évek óta kíséri egy, a design és művészet határán mozgó munkákkal foglalkozó kiállítás is, az Art House. A tárlat egyik különlegessége, hogy általában olyan történeti térben rendezik meg, ahol a kortárs művek a múlt építészeti értékeivel és régi tárgyaival alkothatnak izgalmas fúziót. Idén a Gabriel Loci templomterébe költözött a cseh design, annak is legprominensebb ága, a cseh üveg. A templomtér szentélye előtt egy jégtáblát imitáló oltáron sorakoztak a DECHEM Studio vázáitól František Jungvirt műveiig a legnagyobb kortárs üvegtervezők munkái. A csehek ezzel az installációval csúcsára járatták a tárgyimádatot: az oltárra emelt műremekek, a színes üvegeken megtörő fény, és a szakrális térhez illő zenei aláfestés olyan különleges, transzcendens hangulatot teremtett, amit jó ideig nem felejtünk el.

A Designblok egyik legnagyobb érdeme, hogy nem csupán a designszcéna befutott sztárjait és a legsikeresebb gyártók új termékeit mutatja be, hanem a friss arcokat is. Üdítő volt látni a Levi’s támogatásával megvalósult nemzetközi Diploma Selection kiállítást, mint ahogyan az UMPRUM, az UTB Zlín, a FUD UJEP és a VOŠ Scholastika hallgatóinak installációit is.


Aki nem jutott el személyesen a Designblokra, annak sem kell csüggednie: a kiállítók teljes listája elérhető az esemény honlapján, ahol a tervezők nevére kattintva többet is megtudhatunk az adott márkáról, és ami a legjobb: sok esetben virtuálisan is bejárhatjuk a standokat.

Fotók: Liszkay Lilla

Designblok | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük