Ezek tetszettek nekünk az idei Designblokon

Ezek tetszettek nekünk az idei Designblokon

Múlt heti ajánlónkban már belengettünk néhány cseh márkát, de most pár szóban azt is eláruljuk, mi tetszett nekünk a prágai Designblok eseményen. Szerkesztőink széljegyzetei következnek!


Gelley Márk kedvencei
Kreatív energiával feltöltve, új lendülettel tértünk haza Prágából: nem csoda, hiszen a Designblok mondanivalója számunkra egyfajta manifesztó. A kiállítók egytől egyig kivételes projekteket tudhatnak magukénak, és bár akadtak köztük olyanok, akik inkább a képzőművészet felől közelítenek, valamennyiükre jellemző egyfajta átfogó tervezői szemlélet. Az én egyik kedvencem az Atelier Sever tervezőiroda HB18’ névre keresztelt találmánya volt – ez egy folyami lakhatást biztosító hajó, amely nemcsak, hogy környezettudatos módon készült, hanem egyúttal a fiatalok körében tapasztalható lakhatási válság enyhítésére is megoldást nyújthat. Ráadásul az eredmény stílusos és vagány!

A PÁR sneaker cipőmanufaktúra bevallom, személyes elfogultság révén vált a kedvencemmé. Mint tervezőgrafikus, igencsak megszólítva éreztem magam, amikor kiderült, hogy az alapítók egyike, Jan Kloss szintén grafikus, ráadásul kifejezetten ismert a csehek körében (ő és Darina Zavadilova a tavalyi évben tették le a PÁR alapjait). Az ő történetük bizonyosság számomra, hogy a grafika sokrétűsége mellett a vállalkozás más perspektívái is életképesek lehetnek egy kreatív szakember számára. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a PÁR cipők igazi prágai mesterművek: gondos tervezés és megmunkálás jellemzi valamennyi darabot, az extravagáns uniszex cipők talpán pedig csodás illusztrációkat fedezhetünk fel. Egy ilyen cipő büszke birtokosaként térthettem vissza Budapestre.
Szeretnénk, ha ez a design-rajongás – mely itthon még csak takaréklángon várakozik – hamar a cseheknél megszokott nemzeti minimummá válna Magyarországon is.


Gollob Lilla kedvencei
Az idei Designblok egyik nagy erénye, hogy hihetetlenül változatos célközönséget tudott megmozgatni. Csak úgy hemzsegtek például a gyerekes családok, friss és bensőséges hangulatot kölcsönözve az eseménynek. Ebből a szempontból a leglátványosabb a Todus, egy kültéri bútorokra specializálódott cég, „Pool of Happiness” című installációja volt. Az ötlet egyszerű, de hatásos: a rendelkezésükre álló teret konfettivel töltötték fel, amibe elsüllyesztették a bútoraikat. Egy óriási játékszoba született így, ahol a látogatók korosztálytól függetlenül mártóztak meg. A konfettik egész Prágára kiterjesztették a fesztivál határait: a napokban mindenfelé látni lehetett őket a városban.

Személyes találkozások szempontjából pedig a Space of Space tervezőinek örültem a legjobban, akiknek végre élőben is megcsodálhattam a hajlított fémbútorait.

Mayer Kitti kedvencei
Ha két szóban kellene jellemeznem a Designblokot, azt mondanám: professzionális és kreatív – a szervezők és a tervezők egyaránt kitettek magukért idén is. A bemutatkozó márkák a saját képükre formálhatták a Gabriel Loci tereit, és nem elégedtek meg a középszerűvel, épp ellenkezőleg: izgalmas és ötletes installációt készítettek, egyszerűen és költséghatékonyan. A befektetett munkával és energiával azonban nem spóroltak. Ebből a kategóriából az én abszolút kedvencem a Nyugat-Csehországi Egyetem, a Sutnarka installációja volt, ahol kerámiaszakos tervezők diplomamunkáit mutatták be – a fal mellett hosszan elnyúló terepasztal tárgyait a tükör megsokszorozta, a bőség zavarában pedig a vezérlőpultra emlékeztető „manuális kijelzők” segítettek eligazodni a nézőnek. Az én favoritom Pavlína Špalková hófehér kávéskannája volt. Ami pedig a legnagyobb öröm volt számomra, hogy végre személyesen is találkozhattam az IHOR márka tervezőinek egyikével, Sára Matysovával!

Vikárius Réka kedvencei
A Designblok nem csak vizuális ingerekkel operált: a Gabriel Loci neoromán terei a kortárs tárgyakkal és installációkkal társítva más érzékszerveinkre is hatottak – többek között ilyenek voltak Kateřina Šantrochová niche illatai. A parfümőr tulajdonképpen zeneszerző és énekes-dalszerző, aki személyesen mesélt nekünk márkájáról: a Scent Roche repertoárjában személyre szabott illatokat találhatunk, a Designblok eseményen pedig harsány, füstös vagy éppen friss, púderes parfümöket illatolhattunk meg. Kateřina piros fénnyel megvilágított installációjában úgynevezett illatvázák is helyet kaptak, amelyek tradicionális japán eljárással égetett fatömbökkel váltak teljessé. A parfümőr elmondása szerint idővel a fa magába szívja a rácsepegtetett illatot és az még intenzívebbé válik.

A Scent Roche mellett inspiráló volt továbbá élőben is megcsodálni a szlovák BIELA márka letisztult, természetes anyagú ruhadarabjait, vagy a cseh Bomma lámpákat, valamint személyesen megismerkedni a Tititi és a Made by Ordinary tervezőivel.

Viski Noémi kedvencei
A Designblok tervezőket és gyártókat bemutató expóját már évek óta kíséri egy, a design és művészet határán mozgó munkákkal foglalkozó kiállítás is, az Art House. A tárlat egyik különlegessége, hogy általában olyan történeti térben rendezik meg, ahol a kortárs művek a múlt építészeti értékeivel és régi tárgyaival alkothatnak izgalmas fúziót. Idén a Gabriel Loci templomterébe költözött a cseh design, annak is legprominensebb ága, a cseh üveg. A templomtér szentélye előtt egy jégtáblát imitáló oltáron sorakoztak a DECHEM Studio vázáitól František Jungvirt műveiig a legnagyobb kortárs üvegtervezők munkái. A csehek ezzel az installációval csúcsára járatták a tárgyimádatot: az oltárra emelt műremekek, a színes üvegeken megtörő fény, és a szakrális térhez illő zenei aláfestés olyan különleges, transzcendens hangulatot teremtett, amit jó ideig nem felejtünk el.

A Designblok egyik legnagyobb érdeme, hogy nem csupán a designszcéna befutott sztárjait és a legsikeresebb gyártók új termékeit mutatja be, hanem a friss arcokat is. Üdítő volt látni a Levi’s támogatásával megvalósult nemzetközi Diploma Selection kiállítást, mint ahogyan az UMPRUM, az UTB Zlín, a FUD UJEP és a VOŠ Scholastika hallgatóinak installációit is.


Aki nem jutott el személyesen a Designblokra, annak sem kell csüggednie: a kiállítók teljes listája elérhető az esemény honlapján, ahol a tervezők nevére kattintva többet is megtudhatunk az adott márkáról, és ami a legjobb: sok esetben virtuálisan is bejárhatjuk a standokat.

Fotók: Liszkay Lilla

Designblok | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kedvenc kötöttáru márkáink a régióból | TOP 5
east

Kedvenc kötöttáru márkáink a régióból | TOP 5

„Itt van az ősz, itt van újra…“. Ezzel együtt a borongós napok száma is egyre csak nő. A nyári napsugarak visszahúzódásával újra az őszi ruhatárunké a főszerep, így itt az ideje előkeresni a meleg kötött pulóvereket. Ha híján lennél ezeknek, megmutatjuk kedvenc márkáinkat a régióból. Tartsatok velünk és ismerjétek meg
Indul a Budapest Central European Fashion Week!
east

Indul a Budapest Central European Fashion Week!

Hivatalosan is elstartolt hazánk legnagyobb divateseménye, a Budapest Central European Fashion Week. Az október 11-17. között megvalósuló rendezvény fénypontjaként több mint harminc hazai és régiós divatmárka SS22-es kollekciójának bemutatóját láthatja hétvégén a közönség a Bálna Budapestben. Az idei év különlegességeként a tervezők bemutatóit a Facebook mellett TikTok-on is élőben lehet
Mindannyiunk ízemlékei | Góg Angéla átfogó kiállítása az ONYX-ban
gasztronómia

Mindannyiunk ízemlékei | Góg Angéla átfogó kiállítása az ONYX-ban

Ha visszatekintünk a múltunkra és kutatunk az emlékeink között, nagyon sok olyanra bukkanhatunk, amely valamilyen ételhez, étkezéshez vagy ízhez kapcsolódik. Ezt fedezte fel közel 10 évvel ezelőtt Góg Angéla DLA food designer is, aki jól ismert a hazai és nemzetközi szcénában. Kutatási fókuszában ugyanis ez a téma áll, amely most