Hagyományos értékek modern formában

Hagyományos értékek modern formában

„A Dunakanyar nem csak egy hely. A pálinka nem csak egy ital. Életérzés, hangulat” – vallja a Lunczer italmárka és családi vállalkozás. Ez a gondolat a Graphasel design stúdió munkájának köszönhetően nemcsak a Lunczer italok ízvilágában, de azok új, elegáns csomagolásában is visszaköszön.


A Lunczer Pálinkaház története 2014-ben kezdődött, amikor a vállalkozás főzdéje létrejött a Dunakanyarban. A márka repertoárjában majdnem húszféle pálinka párlat közül válogathatunk, de folyamatosan megújuló termékkínálatukban ma már gint és vodkát is megtalálhatunk. Az egyes termékek alapanyagát főként a környék forrásvizei, gabonái, gyógyfüvei és gyümölcsei alkotják. A párlatok elkészítésére pedig jellemző a folyamatos kísérletezés, a szakértelem, valamint a hagyomány és a modern technológiák ötvözése.

Ez a szenvedély és elhivatottság a Graphasel tervezőcsapatára is nagy hatással volt. „Az, amikor több generáció hoz létre együtt egy márkát, és az idősebb generáció tapasztalata mellé egy fiatalos lendület is társul, igazán inspiráló. A termékükbe vetett hit és az alapanyagokkal kapcsolatos maximalizmus okvetlenül a siker zálogává válik. A hazai és lokális értékek átmentése teszi különlegessé ezt a vállalkozást, de az biztos, hogy Lunczer Árpi extrém kísérleti lefőző masinája is nélkülözhetetlen a tökéletes végeredményhez. Amit mi hozzátettünk a Lunczer különlegességéhez, az az elegancia, ami egy kissé eltávolítja a hazai pálinka csomagolás fősodrától” – emelte ki Ördögh László, a Graphasel design stúdió egyik alapítója.

A munkát megelőzően sok személyes találkozó és beszélgetés után meghatározták a márka értékeit, úgy, mint professzionális, kifinomult, extravagáns, elegáns és kreatív – az új címketervek vizuális koncepcióját ezen kulcsszavak formálták. Így a márka eleganciáját és az italok előállításának mérnöki tervezettségét végül art deco stílusú, geometrikus elemek jelenítik meg, melyek egy szigorú rácsra rendeződnek. Ezen keretrendszer alapján született meg az új négyzetes logó, amelyben öt elem absztrakt szimbóluma sűrűsödik össze. Ezek a víz, mint a Duna jelképe, valamint a föld, ami a termőföldre utal, továbbá a tűz, ami a lefőzés során használt technológiát és a levegő, ami a Dunakanyar térségének különleges mikroklímáját hivatott szimbolizálni. Az embléma középpontjában álló kör pedig maga a Spirit, amely az alkotók lelkére utal.

Annak ellenére, hogy az összes termék alapját egy szigorú geometriai hálóra építettük fel, azt nem korlátként éltük meg, hanem igazodási rendszerként használtuk. A pálinkánál a negyvenöt fokos rendszert a motívumok szintjén kezeltük kis léptékben, míg a gin és a vodka esetében annak felnagyított verzióját a címkék formájára alkalmaztuk. Annak érdekében, hogy ne váljon repetitívvá, a grafikai modort muszáj volt a részletekben feloldani, így lett szerethető a végeredmény. A színek esetén a pálinkákat feketében tartottuk, hogy megmaradjon a folytonosság a korábbi címkecsaláddal. A gin és vodka meghatározó színeit a természetben fellelhető alapanyagok színei inspirálták” – részletezte László.

Tervezőgrafikus: Perneczki Dorka
Brand designer: Katona Nóra
Art director: Ördögh László
Fotók: Heim Alexandra

Graphasel Design Studio | Web | Facebook | Instagram
Lunczer | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Időtlen design a szocializmusból | Super Special Sneakers
design

Időtlen design a szocializmusból | Super Special Sneakers

A szocialista korszak kultikus csehszlovák cipőinek egyik márkáját keltette életre egy fiatal kreatívokból álló csapat. A Super Special Sneakers társalapítói, a bolgár Mariela Mitkova és Hristo Shiderov látták meg a lehetőséget a tornacipőkben, miután egy könyvben megpillantották azokat. „Az időtlen design keresése közben találtunk rá [a cipőkre] egy régi gyártási
Szépségszalon másképp
architecture

Szépségszalon másképp

A Balti-tenger orosz kikötővárosában, Kalinyingrádban egy újhullámos “szépségnegyed” van kialakulóban: egyre több wellness, szépség- és jóga stúdió nyílik itt a természetesség, illetve a zöld filozófia jegyében. Ez a hozzáállás pedig újfajta enteriőröket eredményez a szépségipari létesítmények megszokott hangulata ellenében. Íme a szépségklaszter egyik kiemelkedő vizualitású szalonja, a Spa.Sibo! A
Gabonatárolóból mikroház
design

Gabonatárolóból mikroház

A kreatív újrahasznosítás és alternatív életmód találkozik Stella van Beers projektjében. A fiatal tervező a vidéki holland tájakon megszokott látványt nyújtó mezőgazdasági tárolókból inspirálódva egy hét méteres gabonasilót alakított át kétszintes lakóházzá. A „Silo living” (Siló élet) elnevezésű projektet a Dutch Design Week (Holland Design Hét) 2021 keretében mutatták be