Három falatnyi csoda mindenkinek – vegán kollekció a Chez Dodótól

Három falatnyi csoda mindenkinek – vegán kollekció a Chez Dodótól

Apró kagylók különleges krémekkel töltve – a macaronok az elmúlt években rengeteg édesszájú szívébe lopták be magukat. Méretük ellenére igen bonyolultak és csak kevesen képesek hibátlanul elkészíteni őket. A Chez Dodo évek óta stabilan áll a dobogó legfelső fokán, ráadásul most olyan újdonsággal rukkoltak elő, aminek hála többé senkinek nem kell lemondani a finomságokról.

Aki már próbált valaha macaront készíteni otthoni körülmények között, az pontosan tudja, hogy mennyire kényes ez a műfaj. A siker millió apró tényezőn múlik – azon, hogy mennyi a mandulalisztben lévő nedvesség, milyen a konyha páratartalma, túl- vagy alulkeverjük-e a masszát (ez a macaronage – a szerk.), eleget pihen-e sütés előtt, és még napestig sorolhatnánk. Ha azonban minden stimmel, jutalmunk egy édes, kívül roppanós, belül ragacsos, habcsóktól szignifikánsan eltérő finomság, ami édes és sós krémekkel töltve valódi kinccsé válik. Sok hűhó és nem semmiért, de én magam is annyiszor értem el félsikert, hogy idővel letettem róla és inkább profikra hagytam a munkát.

Hat és fél évvel ezelőtt bukkant fel egy kis üzlet a Sas utcában, ahol bárki megkóstolhatta a tökéletes verziót. A Chez Dodót Szalai Dóri alapította nővérével, Szalai Katával, valamint üzlettársukkal, Váry Péterrel. Dóri annyira beleszeretett a desszertbe, hogy egészen Párizsig utazott ellesni a trükköket, majd a kint szerzett tudásból építette fel a márkát. Bár nem volt zökkenőmentes a folyamat, népszerűsége folyamatosan nőtt, az arculatot fémjelző kis kolibrik sok-sok papírtáskán bukkantak fel szerte a városban. A macaron nagyon sokoldalú: tökéletes ajándék, ínycsiklandó önjutalom és minden ízében történet. Itt ugyanis minden egyes változat nevet, karaktert, ezáltal lelket kap (nem ritkán barátoktól, családtagoktól inspirálódva). Ilyen az örök kedvenc Philippe, amiben a pisztácia és a Valrhona Ariaga Blanche csokoládéja találkozik, Élise, amelyben licsi, rózsa és málna jár táncot, vagy személyes kedvencem, a téli Robert, amelyben a kacsamáj, a balzsamecet és a bors cuvée teremt testes harmóniát. Minden egyes macaron hosszas kísérletezés eredménye, Dóriék nem ismernek kompromisszumot: az olasz mering (tehát a cukorszirupos készítési mód – a szerk.) alkalmazása mellett a legjobb alapanyagokból, száz százalékos gyümölcspürékből, valamint Valrhona csokoládékkal dolgoznak.

Ha ez még nem lenne elég, a szezonalitásra is mindig figyelnek, sőt, gyakran előrukkolnak valamilyen újdonsággal. Ilyen volt tavaly ősszel a nagy sikerű Magyar Klasszikusok kollekció, amelyben például az Esterházy-tortát és a mákos gubát öntötték macaronformába, vagy a Freyjával közös kollaboráció. Minden évben egyszer ráadásul jótékonysági kampányt is indítanak: ilyenkor egy nonprofit szervezettel együttműködve, egyedi dobozokkal segítenek minél többekhez eljuttatni egy jó ügy üzenetét. Egy valami azonban még hiányzott. A macaron alapvetően gluténmentes, ugyanakkor mivel az egyik fő összetevője a tojásfehérje, nem vegán. Márpedig egy jó desszert prémium, mégis inkluzív – és miért kellene éppen a vegán életmódot folytatóknak kimaradni az örömből?

A csapatot régóta foglalkoztatta a kérdés, majd a pandémia embert próbáló időszakában kísérletezni kezdtek. Hihetetlenül sok próbálkozás és megannyi „bicebóca” macaron után azonban siker koronázta elhivatottságukat és megszületett a három darabból álló vegán kollekció. A massza teljesen természetes, hiszen burgonyaproteinből és egy speciális algából áll, és bár másként, de ugyanúgy színezhető. A három karakter: Anne vibrálóan málnás ízben, Yvette, ahol a marcipán és a yuzu (citrusféle – a szerk.) jelenik meg, valamint az Infiniment Chocolat krémes csokoládéganache-sal és roppanó kakaóbabtörettel. Mindegyik macaronnál Valrhona Inspiration csokoládékat használták, amelyek szintén vegánok, köszönhetően kakaóvajalapjuknak. És micsoda trió lett! Ha nem tudnám, hogy nem hagyományos macaront kóstoltam, egyáltalán nem tűnne fel – talán egy kicsit törékenyebbek, szárazabbak a kagylók, de ezt is nagyítóval kellett keresni. Végre tehát azok is beleharaphatnak az ikonikus desszertbe, akiknek eddig erről le kellett mondaniuk, de akkor is érdemes próbát tenni, ha vegyes táplálkozásúként vagy kíváncsi – nem fogsz csalódni.

Chez Dodo | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Glódi Balázs

továbbiak
Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val
business

Az újragyarmatosító „jóléti osztály” – interjú M. Sornarajah-val

A brit gyarmati időkben Srí Lankán született M. Sornarajah professzor szerint a világ szinte minden országában létezik már a kettős társadalom a multinacionális vállalatokból élő „jóléti osztálynak” köszönhetően. Ceylonon született még a gyarmati időkben. Srí Lanka gazdasága mára teljesen összeomlott. Milyen kilátásai vannak az országnak? 1948-ban vált az ország függetlenné
Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori
business

Lámpából épített birodalom | A Solinfo-sztori

Egy kis belvárosi lámpaüzlettel indultak, ma pedig már a világ legfontosabb designmárkáival állnak kapcsolatban. Orbán Zoltán, a Solinfo egyik alapítója és tulajdonosa mesélt arról, hogyan építették fel egy kétszemélyes vállalkozásból a ma már valódi designbirodalomként működő Solinfo-csoportot. Hogyan indult a Solinfo története? Régóta ismertük egymást Krisztiánnal (Szetei Krisztián, a Solinfo
Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház
business

Elkészült a pozsonyi GBC5 irodaház

A Galvaniho Business Center 5 a pozsonyi Ružinov keleti szélén, a D1-es autópálya és a repülőtér közelében található közigazgatási központ ötödik darabja. A kereskedelmi parkokból, bevásárlóközpontokból, üzletsorokból, bemutatótermekből, szállodákból és adminisztratív komplexumokból álló épületegyüttesben a GBC 5 egy multifunkcionális épület. A „zöld” közigazgatási épület dinamikus homlokzata, illetve ablakai parametrikusan reagálnak