Három falatnyi csoda mindenkinek – vegán kollekció a Chez Dodótól

Három falatnyi csoda mindenkinek – vegán kollekció a Chez Dodótól

Apró kagylók különleges krémekkel töltve – a macaronok az elmúlt években rengeteg édesszájú szívébe lopták be magukat. Méretük ellenére igen bonyolultak és csak kevesen képesek hibátlanul elkészíteni őket. A Chez Dodo évek óta stabilan áll a dobogó legfelső fokán, ráadásul most olyan újdonsággal rukkoltak elő, aminek hála többé senkinek nem kell lemondani a finomságokról.

Aki már próbált valaha macaront készíteni otthoni körülmények között, az pontosan tudja, hogy mennyire kényes ez a műfaj. A siker millió apró tényezőn múlik – azon, hogy mennyi a mandulalisztben lévő nedvesség, milyen a konyha páratartalma, túl- vagy alulkeverjük-e a masszát (ez a macaronage – a szerk.), eleget pihen-e sütés előtt, és még napestig sorolhatnánk. Ha azonban minden stimmel, jutalmunk egy édes, kívül roppanós, belül ragacsos, habcsóktól szignifikánsan eltérő finomság, ami édes és sós krémekkel töltve valódi kinccsé válik. Sok hűhó és nem semmiért, de én magam is annyiszor értem el félsikert, hogy idővel letettem róla és inkább profikra hagytam a munkát.

Hat és fél évvel ezelőtt bukkant fel egy kis üzlet a Sas utcában, ahol bárki megkóstolhatta a tökéletes verziót. A Chez Dodót Szalai Dóri alapította nővérével, Szalai Katával, valamint üzlettársukkal, Váry Péterrel. Dóri annyira beleszeretett a desszertbe, hogy egészen Párizsig utazott ellesni a trükköket, majd a kint szerzett tudásból építette fel a márkát. Bár nem volt zökkenőmentes a folyamat, népszerűsége folyamatosan nőtt, az arculatot fémjelző kis kolibrik sok-sok papírtáskán bukkantak fel szerte a városban. A macaron nagyon sokoldalú: tökéletes ajándék, ínycsiklandó önjutalom és minden ízében történet. Itt ugyanis minden egyes változat nevet, karaktert, ezáltal lelket kap (nem ritkán barátoktól, családtagoktól inspirálódva). Ilyen az örök kedvenc Philippe, amiben a pisztácia és a Valrhona Ariaga Blanche csokoládéja találkozik, Élise, amelyben licsi, rózsa és málna jár táncot, vagy személyes kedvencem, a téli Robert, amelyben a kacsamáj, a balzsamecet és a bors cuvée teremt testes harmóniát. Minden egyes macaron hosszas kísérletezés eredménye, Dóriék nem ismernek kompromisszumot: az olasz mering (tehát a cukorszirupos készítési mód – a szerk.) alkalmazása mellett a legjobb alapanyagokból, száz százalékos gyümölcspürékből, valamint Valrhona csokoládékkal dolgoznak.

Ha ez még nem lenne elég, a szezonalitásra is mindig figyelnek, sőt, gyakran előrukkolnak valamilyen újdonsággal. Ilyen volt tavaly ősszel a nagy sikerű Magyar Klasszikusok kollekció, amelyben például az Esterházy-tortát és a mákos gubát öntötték macaronformába, vagy a Freyjával közös kollaboráció. Minden évben egyszer ráadásul jótékonysági kampányt is indítanak: ilyenkor egy nonprofit szervezettel együttműködve, egyedi dobozokkal segítenek minél többekhez eljuttatni egy jó ügy üzenetét. Egy valami azonban még hiányzott. A macaron alapvetően gluténmentes, ugyanakkor mivel az egyik fő összetevője a tojásfehérje, nem vegán. Márpedig egy jó desszert prémium, mégis inkluzív – és miért kellene éppen a vegán életmódot folytatóknak kimaradni az örömből?

A csapatot régóta foglalkoztatta a kérdés, majd a pandémia embert próbáló időszakában kísérletezni kezdtek. Hihetetlenül sok próbálkozás és megannyi „bicebóca” macaron után azonban siker koronázta elhivatottságukat és megszületett a három darabból álló vegán kollekció. A massza teljesen természetes, hiszen burgonyaproteinből és egy speciális algából áll, és bár másként, de ugyanúgy színezhető. A három karakter: Anne vibrálóan málnás ízben, Yvette, ahol a marcipán és a yuzu (citrusféle – a szerk.) jelenik meg, valamint az Infiniment Chocolat krémes csokoládéganache-sal és roppanó kakaóbabtörettel. Mindegyik macaronnál Valrhona Inspiration csokoládékat használták, amelyek szintén vegánok, köszönhetően kakaóvajalapjuknak. És micsoda trió lett! Ha nem tudnám, hogy nem hagyományos macaront kóstoltam, egyáltalán nem tűnne fel – talán egy kicsit törékenyebbek, szárazabbak a kagylók, de ezt is nagyítóval kellett keresni. Végre tehát azok is beleharaphatnak az ikonikus desszertbe, akiknek eddig erről le kellett mondaniuk, de akkor is érdemes próbát tenni, ha vegyes táplálkozásúként vagy kíváncsi – nem fogsz csalódni.

Chez Dodo | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Glódi Balázs

továbbiak
Pazar butikhotelek Kelet-Európából | TOP 5
east

Pazar butikhotelek Kelet-Európából | TOP 5

Belvárosi helyszín, kiváló konyha, személyes, egyedi légkör és izgalmas enteriőrök: a kis méretű butikhotelekben kiemelt figyelmet fordítanak a vendégek igényeire. Mai válogatásunkban kiválasztottunk kedvenceinket Kelet-Európából. Hotel San Giorgio | Vis, Horvátország Vis szigetét a festői szőlőskertek, a római kori romok, a homokos tengerpart és a mélykék tenger miatt érdemes meglátogatni. A
Eklektikus, személyes és otthonos | Circa 1703-3701 & MÀ Bistro
design

Eklektikus, személyes és otthonos | Circa 1703-3701 & MÀ Bistro

Laura Paraschiv építész egyben a bukaresti Circa 1703-3701 tulajdonosa is, ahol egyedi antik tárgyait gyűjti. A bolt neve egyfajta ígéret és garancia arra, hogy az itt megtalálható, akár 1703-ban készített tárgyak 3701-ig, a távoli jövőig megállják helyüket. A Circa 1703-3701 nem csak egy hétköznapi antikbolt: itt egyesül Laura szenvedélye az
Napkelte az ébresztőórádon | Sveglia Luce
design

Napkelte az ébresztőórádon | Sveglia Luce

A kétféle számlappal megtervezett ébresztőóra a Nap Föld körüli pályáját mutatja be egy ködös, hegyes tájon. Ju Zecsen designer egy kör és egy téglalap alakú változatot is tervezett a Sveglia Lucéből. A kör számlapú órán a Nap egy hegyvidéki táj fölött halad el, folyamatosan valós helyzetének megfelelő képet mutatva. A