fbpx
Nyomj Entert

Három idei könyv a régió páratlan értékeiről, amit ajánlunk

Szerkesztőségünk az utóbbi hetekben több olyan könyvre bukkant, amelyek a közép-kelet-európai régió természeti és kulturális értékeit közvetítik, és amelyek nemcsak tartalmukban, hanem vizualitásukban is magas minőséget képviselnek. Az alábbi kiadványok a háború utáni magyar építészettörténet egyik fontos képviselőinek páratlan munkáitól a Szovjetunió egykori monovárosain át a lengyel erdők természeti kincseiig kalauzolnak!


Paradigma Ariadné: Kővárian Style – A Handbook

A Paradigma Ariadné építész iroda könyve egy újabb lépés a hazai modern építészet örökségének feldolgozásához – egy kézikönyv, amely egyben egy kísérlet arra, hogyan lehetséges egy építész munkásságát nem csupán épületeiben megőrizni. Ahogyan arra már az Othernity projekt kapcsán is rávilágítottak a tervezők, a huszadik század második felében épült modern épületek technológiai elavulása komoly probléma, mint ahogyan az is, ha az állam nem vállal szerepet a védelmükben, vagy megelőző szakmai párbeszéd nélkül döntenek a lebontásuk mellett. A könyv a háború utáni hazai építészet egyik meghatározó, ám kevésbé ismert tervezőjének, Kővári Györgynek a munkáit vizsgálja, akinek olyan, a főváros képét erősen formáló épületeket köszönhetünk, mint a Déli pályaudvar, a Nyugati téri Skála vagy a Köki. A Paradigma Ariadné Kővári stílusát kutatta, munkái alapján pedig a kézikönyvben összegyűjtötték azokat a formai elemeket, amelyek alapján jól beazonosítható, tanítható sajátos építészeti látásmódja. A könyvet a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában mutatták be először, ahol a tervezők 11 másik közép-kelet-európai építész irodával közösen gondolták át Budapest modern örökségének sorsát. Egyelőre két példány van belőle, de dolgoznak azon, hogy a széles közönég számára is elérhető legyen, honlapjukon várják a könyv iránt érdeklődők jelentkezését.

Zupagrafika & Alexander Veryovkin: Monotowns

A Concrete Siberia és az Eastern Blocks közvetlen folytatásaként jelent meg idén a Monotowns, a lengyel bázisú Zupagrafika designstúdió legújabb könyve. A kötet fókuszában a monovárosok állnak, vagyis az egykori Szovjetunió hátországainak azon települései, amelyek egyetlen iparág köré épültek. A sarkkörtől az orosz Távol-Keletig elterülő kilenc monovárost (Vorkuta, Norilsk, Mirny, Kirovsk, Tolyatti, Cherepovets, Magnitogorsk, Monchegorsk és Nikel) Alexander Veryovkin orosz fotográfus több mint 130 fotóján keresztül ismerhetjük meg. A képek két év terepmunkájának eredményei, mely során Veyovkinnak néhol a -35 Celsius-fokos extrém hideggel is meg kellett küzdenie. Az illusztratív anyagot az informatív szövegrészek mellett Konstantin Budarin építészkritikus előszava kíséri.

Paweł Zarzyński: Grzyby Polskich Lasów Atlas

A klímakatasztrófa miatt lassan, de biztosan közeledik felénk egy olyan létállapot, ahol át kell gondolnunk az új életformákhoz való viszonyulásunkat, melyben a gombáknak is fontos szerepe lehet. A Lengyel Állami Erdészeti Információs Központ gondozásában megjelent Grzyby Polskich Lasów Atlas (magyarul: A lengyel erdők gombáinak atlasza) című könyvben több mint kétszáz, Lengyelországban honos gombafaj szerepel. A kiadvány elegáns, mégis modern megjelenése Marta Krzemień-Ojak tervező érdeme.

Paradigma Ariadné | Web | Facebook | Instagram
Zupagrafika | Web | Facebook | Instagram
Marta Krzemień-Ojak | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük