HIGHLIGHTS | Régen is bisztró volt a bisztró?

HIGHLIGHTS | Régen is bisztró volt a bisztró?

Bizonyára sokan hallottuk már a bisztró kifejezést, mely nemcsak jelentésében, hanem sok más szempontból is nagyot változott az évek során. Aktuális projektválogatásunkkal e különleges vendéglátóhely eredetének és mai funkcióinak jártunk utána. Tarts velünk!

Városszerte sorra nyitnak újra a kávéházak, telnek meg emberekkel a hosszú, pandémia okozta leállás után. A válság sok helyet tönkretett, így azok helyére most újak költöztek. Látványosan megugrott a bisztró kifejezést használók sora is. De mi is a bisztró ma, és mi volt régen?

Meglepő módon a bisztró nem francia eredetű szó. Bár a legtöbbet ott használják, orosz szóból ered (быстро), jelentése: gyorsan. Régen ezek a helyek gyorsétkezdék voltak, céljuk a gyors kiszolgáláson túl olyan egyszerű ételek felszolgálása volt, melyek minden bizonnyal a vendégek kedvencei voltak. Ma már korántsem a gyorsaság és a megszokott ízek jutnak eszünkbe, amikor egy bisztróról beszélünk, éppen ellenkezőleg: ezek a helyek a kellemes, pihentető társasági eseményekre és a különleges gasztronómiai élvezetekre szánt idő szentélyeivé váltak. Így alakultak át jelentésükben a háborús évekről ránk maradt, később Franciaországban népszerűvé vált városi étkezdék.

Most lássuk, milyen grafikai megjelenést társítanak kreatívjaink világszerte ilyen és ehhez hasonló különleges helyekhez, New Yorktól Lvivig.

SCAMPI | Branding | Brooklyn, New York
FAREWELL NYC


Melisse Restaurant | Montréal, Kanada
Alex Nereuta
Sipi SapéNOMO IZAKAYA | Szingapúr, Szingapúr
Bravo


Moranga | Rio de Janeiro, Brazília
Sarah Galbim


Caesar’s gastro bar | Lviv, Ukrajna
Olenya Fedorova


továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_75
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_75

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is meríthetünk ihletet. Könnyed elegancia és élettel teli minimalizmus hatja át mai válogatásunkat. Nyüzsgő diákszállóba, lakásként funkcionáló pajtába és gyarmati villák modern tereibe is bepillantást nyerhettek
Színekkel tervezni – Bauhaus, szuprematizmus és kortárs design találkozása
east

Színekkel tervezni – Bauhaus, szuprematizmus és kortárs design találkozása

Egyszerű formák összetett színpalettával, fény és kompozíció harmóniája szuprematista stílusjegyekkel fűszerezve: az ukrán származású Darja Zinovatnaja a művészet és design határán alkot tárgyakat, bútorokat, szőnyegeket, vagy éppen teljes enteriőröket. Mutatjuk! Darja Zinovatnaja Ukrajnában, a Krím-félszigeten született, jelenleg Oroszországban, Szentpéterváron él és alkot. Építészetet és várostervezést tanult, egyetemi évei alatt több
Távol a város zajától | TOP 5
egyéb

Távol a város zajától | TOP 5

A mai napig sokan voksolnak a vidéki élet mellett, sőt, az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy vidéki házat vásárolnak. Mi az, amit a városi létből hiányolunk? Mai válogatásunkban öt olyan Instagram-fiókot mutatunk be, melyek szavak nélkül győznek meg a vidéki élet adta örömökről és szépségekről, más-más perspektívából. @magdacebula.