HIGHLIGHTS | Régen is bisztró volt a bisztró?

HIGHLIGHTS | Régen is bisztró volt a bisztró?

Bizonyára sokan hallottuk már a bisztró kifejezést, mely nemcsak jelentésében, hanem sok más szempontból is nagyot változott az évek során. Aktuális projektválogatásunkkal e különleges vendéglátóhely eredetének és mai funkcióinak jártunk utána. Tarts velünk!

Városszerte sorra nyitnak újra a kávéházak, telnek meg emberekkel a hosszú, pandémia okozta leállás után. A válság sok helyet tönkretett, így azok helyére most újak költöztek. Látványosan megugrott a bisztró kifejezést használók sora is. De mi is a bisztró ma, és mi volt régen?

Meglepő módon a bisztró nem francia eredetű szó. Bár a legtöbbet ott használják, orosz szóból ered (быстро), jelentése: gyorsan. Régen ezek a helyek gyorsétkezdék voltak, céljuk a gyors kiszolgáláson túl olyan egyszerű ételek felszolgálása volt, melyek minden bizonnyal a vendégek kedvencei voltak. Ma már korántsem a gyorsaság és a megszokott ízek jutnak eszünkbe, amikor egy bisztróról beszélünk, éppen ellenkezőleg: ezek a helyek a kellemes, pihentető társasági eseményekre és a különleges gasztronómiai élvezetekre szánt idő szentélyeivé váltak. Így alakultak át jelentésükben a háborús évekről ránk maradt, később Franciaországban népszerűvé vált városi étkezdék.

Most lássuk, milyen grafikai megjelenést társítanak kreatívjaink világszerte ilyen és ehhez hasonló különleges helyekhez, New Yorktól Lvivig.

SCAMPI | Branding | Brooklyn, New York
FAREWELL NYC


Melisse Restaurant | Montréal, Kanada
Alex Nereuta
Sipi SapéNOMO IZAKAYA | Szingapúr, Szingapúr
Bravo


Moranga | Rio de Janeiro, Brazília
Sarah Galbim


Caesar’s gastro bar | Lviv, Ukrajna
Olenya Fedorova


továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal