fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Régen is bisztró volt a bisztró?

Bizonyára sokan hallottuk már a bisztró kifejezést, mely nemcsak jelentésében, hanem sok más szempontból is nagyot változott az évek során. Aktuális projektválogatásunkkal e különleges vendéglátóhely eredetének és mai funkcióinak jártunk utána. Tarts velünk!

Városszerte sorra nyitnak újra a kávéházak, telnek meg emberekkel a hosszú, pandémia okozta leállás után. A válság sok helyet tönkretett, így azok helyére most újak költöztek. Látványosan megugrott a bisztró kifejezést használók sora is. De mi is a bisztró ma, és mi volt régen?

Meglepő módon a bisztró nem francia eredetű szó. Bár a legtöbbet ott használják, orosz szóból ered (быстро), jelentése: gyorsan. Régen ezek a helyek gyorsétkezdék voltak, céljuk a gyors kiszolgáláson túl olyan egyszerű ételek felszolgálása volt, melyek minden bizonnyal a vendégek kedvencei voltak. Ma már korántsem a gyorsaság és a megszokott ízek jutnak eszünkbe, amikor egy bisztróról beszélünk, éppen ellenkezőleg: ezek a helyek a kellemes, pihentető társasági eseményekre és a különleges gasztronómiai élvezetekre szánt idő szentélyeivé váltak. Így alakultak át jelentésükben a háborús évekről ránk maradt, később Franciaországban népszerűvé vált városi étkezdék.

Most lássuk, milyen grafikai megjelenést társítanak kreatívjaink világszerte ilyen és ehhez hasonló különleges helyekhez, New Yorktól Lvivig.

SCAMPI | Branding | Brooklyn, New York
FAREWELL NYC


Melisse Restaurant | Montréal, Kanada
Alex Nereuta
Sipi SapéNOMO IZAKAYA | Szingapúr, Szingapúr
Bravo


Moranga | Rio de Janeiro, Brazília
Sarah Galbim


Caesar’s gastro bar | Lviv, Ukrajna
Olenya Fedorova


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük