Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky

Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky

Szabályos tömbök pasztellárnyalatokban és szokatlan, sűrű kompozíciókban: a szlovák fotóművész, Michal Zahornacky a bezártság érzetét ültette át egy új dimenzióba.

Michal Zahornacky tíz évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a fotográfia, mint a művészi önkifejezés eszköze iránt: egy olyan médiumként tekint rá, amelynek segítségével különböző, elképzelt világokat tud megalkotni.

„Nagyon szeretem a fotográfiát. A fényképezés művészi oldala és a konceptuális fotózás vonz a leginkább: fontos számomra a másság és az eredetiség, amit a munkáimba is igyekszek átvinni. Fotográfiáimon keresztül szeretném megmutatni azt, hogy milyen, ha más szemszögből érzékeljük a világot” – mondta el Michal.

Close (Bezárva) című fotósorozata a járvány kezdeti időszakában, a karantén ideje alatt készült, amikor csak egy panellakás ablakán keresztül tudta szemlélni a világot. „Figyeltem a fény változásait, ahogy a napszakok teltek. Ennek az esztétikája nagy mértékben hatott rám. A rengeteg panelház látványa arra késztetett, hogy elkezdjem alakítani és formálni azokat” – részletezte.

Megalkotott képein a paneltömbök letisztult és egyszerű kompozíciókban jelennek meg, miközben grafikák hatását keltik. Minden alkotásnak más a hangulata: vannak, amelyek humoros módon ragadják meg az épület karakterét, míg mások szabályos, rideg atmoszférát teremtenek.

Michal korábbi munkáinak középpontjában leginkább az emberi alakok és azok újszerű ábrázolása áll. Ez a megközelítés átvitt értelemben a Close című sorozatban is tetten érhető. Az egymástól való fizikai elszigetelődés, az izoláció arra késztetett minket, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz közösségként és családként: a végtelen számban sorakozó épületek, házak, ablakok mintázata ezt a jelenséget is hivatott szimbolizálni.

„A panelhalom amellett, hogy képeimen letisztult és minimalista formát ölt, szimbolikus értelemben az emberek jelképévé is válik. Ha túl közel állunk egy épülethez, észrevesszük apró hibáit, de távolról szemlélve nagyon szabályos rendszert mutat. Hasonlóképpen, ha kicsit távolabbról tekintünk problémáinkra, már nem is tűnnek annyira komolynak. Ezekben az időkben szerintem ez nagyon fontos” – emelte ki.

Jó hír, hogy a Close-fotósorozat itt még nem ért véget, Michal tovább kísérletezik és újabb képek elkészítését tervezi. A teljes sorozat megtekintéséért kövessétek ti is figyelemmel az alkotó Instagram-oldalát!

Michal Zahornacky | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Rendhagyó minták és nemes textúrák uralják a lódzi bérház enteriőrjét
design

Rendhagyó minták és nemes textúrák uralják a lódzi bérház enteriőrjét

A Pinterest világában számos inspiráló, szemet gyönyörködtető és trendi belsőépítészeti koncepcióval találkozhatunk, de vajon mi teszi ezeket igazán egyedivé? Egy különleges tárgy, a stíluskorszakok keveredése, vagy akár egy első látásra nehezen értelmezhető, izgalmas vizuális elem? A lengyel származású Karolina Rochman Design újabb tervezésében ezekből mind található egy csipet. Az 1938-ból
Twisted #2 – Krémes, ropogós
gasztronómia

Twisted #2 – Krémes, ropogós

Folytatjuk kifordított ételélményeket mutató sorozatunkat, ahol megkíséreljük fényképek segítségével felidézni az evéshez kapcsolódó percepciókat. Ez alkalommal a krémes és ropogós ellentétét vizsgáljuk, amelyek együtt és külön is a legfontosabb örömfaktorhoz tartoznak. Amikor megkérdezünk valakit, melyik a kedvenc ételállaga, vagy melyik az, amelyik a leginkább örömérzetet vált ki belőle, a legtöbben
Egyedi köztéri szobrok | TOP 5
art

Egyedi köztéri szobrok | TOP 5

Kelet-Európa kis- és nagyvárosainak közkedvelt utcáit járva szinte biztos, hogy valamilyen köztéri szoborba vagy műemlékbe botlunk. Ezek a szobrok már a város szelleméhez tartoznak, szinte lakóiként olvadnak be a közterekbe. Mai válogatásunkban a régió több országában teszünk sétát újszerű, nem mindennapi, tereket ékesítő műalkotásokat bemutatva. Jézus Szíve kilátó | Székelyföld A