Ízfokozó tárgyak, avagy az étkezés kiegészítői | TOP 5

Ízfokozó tárgyak, avagy az étkezés kiegészítői | TOP 5

Ugye, hogy finomabb a kávé a kedvenc bögrédből, egy esztétikus tányérról pedig még jobban esik az ebéd? A tematikus TASTE hónapunkhoz kapcsolódva összegyűjtöttük azokat a kedvenc márkáinkat, amelyek még élvezetesebbé varázsolják az étkezés élményét. Terítők, vágódeszkák és kerámiák következnek a világ különböző szegleteiből!


Sarah Espeute | Franciaország

Sarah egy marseille-i bázisú alkotó, aki egyszerre minimalista, mégis költői módon éleszti újra a hímzés tradícióját. Kétféle hímzést alkalmaz, hagyományos kézi hímzést Marseille-ben, és a Cornely hímzést egy régi, 19. századi kézi gépen, Párizsban. Rajong a régi anyagokért, ezért vászon- és pamutlepedőket gyűjt magánszemélyektől szerte Franciaországban, és ezekből készíti az egyedi terítőit. Ezek a darabok általában 50 és 100 év közöttiek, így minden egyes szövetnek megvan a maga családi története, amit Sarah tovább ír.


Gunia Project | Ukrajna

A Gunia Project az egyik legkedvesebb márkánk Keletről, most pedig minden korábbinál több szükségük van a támogatásra. Natalja Kamenszkát és Marija Gavriljukot először hobbi projektnek szánták a Guniát, aminek kapcsán különböző etnogárfiai kutatásokat végeztek Ukrajnában. Aztán egyre nagyobbra nőttek: jelenleg lakberendezési- és divattermékeket gyártanak, vidéki kézművesekkel együtt. A naiv művészet, illetve keresztény- és néphagyományok inspirálta étkészleteik a tradíciók friss újraértelmezései, miközben tele vannak játékossággal és humorral.


In August Company | Csehország

„Termékeinket a körülöttünk lévő tárgyak iránti szenvedély és szeretet szülte. Kialakult bennünk egy bizonyos igény, hogy szép dolgokkal vegyük körül magunkat. Nem számít, hogy ez egy kerámiacsésze, egy faasztal vagy egy pamut takaró. Egyszerűen rájöttünk, hogy a jól elkészített és történettel rendelkező dolgokkal való együttélés jó hangulatba hoz minket, és azzá tesz minket, akik vagyunk” – vallják a prágai In August Company lifestyle brand tervezői, Karolína Stryková és Teodorik Menšl. Az emberarcú kerámiabögrék és vázák a márka legismertebb termékei, de hatalmas választékban kaphatóak az étkezéssel kapcsolatos egyéb kiegészítők is: terítők, konyharuhák, vágódeszkák, fa kések, poháralátétek, mind természetes anyagból.


Hitka Viki | Magyarország

Hitka Viktória kortárs képzőművészként végzett és tevékenykedett egy darabig, az utóbbi időben azonban átnyergelt más alkotási formákra, és többek között a porcelánokra írt frappáns szövegeiről lett híres. Három, négy szó, néha csak egy, ami hihetetlenül élesen, és humorosan ír le olyan hétköznapi élethelyzeteket, amikkel könnyű azonosulni: Gyere öntsd ki a szíved feliratú kis kancsó, vagy Remélem lefotóztad a tányéron.


Karla Sutra | Franciaország

Karla Sutra francia művésznő szerelmeskedő figurákat ábrázoló alkotásai a gondtalan, forró nyarak túlfűtöttségét árasztják magukból. Egyszerre zavarba ejtőek és felszabadítóak. Karla meg van győződve, hogy az embereknek égető szükségük van arra, hogy visszataláljanak az érzékiséghez. Szabadtéri csempék festésével lett először igazán népszerű, később kitanulta a kerámia fortélyait és edénykollekciót is tervezett. Az új médiumnak köszönhetően egyre jobban megfogalmazódott benne az étellel való kapcsolatunk érzéki jellege.


Sarah Espeute | Web | Instagram

Gunia Project | Web | Facebook | Instagram

In August Company | Web | Facebook | Instagram

Hitka Viktória | Instagram

Karla Sutra | Web | Instagram

továbbiak
TASTE – újabb tematikus hónap a  Hype&Hyper-en!
community

TASTE – újabb tematikus hónap a Hype&Hyper-en!

Májusban ismét kicsit szűkítünk az oldalunk tematikáján, de csak azért, hogy a lehető legalaposabban, és korántsem szűk látókörűen körüljárjunk egy olyan hot topicot, amelyhez mindannyian tudunk kapcsolódni: az étkezést! Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk – vagy mégsem? Kinek azért tölt be meghatározó szerepet az életében az
Milyen áron lehetséges az energiafüggetlenség?
east

Milyen áron lehetséges az energiafüggetlenség?

„Moszkva tavaly 50 milliárd dollárt keresett az uniós olaj és gázszállításokból, szankciók miatti áremelkedés miatt pedig már a következő napokra Moszkva árbevétele el fogja érni a 40 milliárd dollárt” – mondta Hortay Olivér, energetikai szakértő a Hype&Hypernek. Milyen áron szabadulhat meg Európa az orosz olajtól és gáztól? Mennyire reálisak az
Először rendezik meg az Építészfesztivált
architecture

Először rendezik meg az Építészfesztivált

Az Építészfórum az Építész Szakkollégium együttműködésével idén nyáron először rendezik meg az Építészfesztivált. A Future Perfect összművészeti alkotótábornak – amit június 27. és július 3. között rendeznek meg – a Dunaújváros területén található Szalki-sziget ad majd otthon. Workshopok, előadások, beszélgetések és kulturális, közösségi események szervezésével az Építészfesztivál arra vállalkozik, hogy minden évben