Ízzé vált illat | Auguszt Cukrászda x 7scents

Ízzé vált illat | Auguszt Cukrászda x 7scents

Egy sütemény sok mindenre képes. Mosolyra fakaszt, elgondolkoztat, emlékeket csalogat elő, ínycsiklandó élményt ad vagy segít abban, hogy megjutalmazzuk magunkat. Máskor pedig új kalandokra hív, akár egy trópusi szigetre repít minket, miközben megidézi egy izgalmas parfüm illatát. Az Auguszt Cukrászda és a 7scents találkozásának épp ez lett a gyümölcse.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ételek csupán ízlelőbimbóinkat stimulálják, holott Heston Blumenthal óta tudjuk, hogy a folyamat nem ennyire egyoldalú, sőt, kevés összetettebb élmény létezik annál, mint hogy a szánkba vegyünk egy falatot. Az ízérzékelést megelőzi a nem tudatos szaglás, amikor az étel aromáját illatoljuk: a kettő harmóniájából születik meg a zamat. Ez a multiszenzoriális játék ugyanakkor nem csak a séfeket vagy cukrászmestereket ihleti meg. A könyvkötők is pontosan tudják, hogy legalább annyira fontos a papír tapintása, mint a kész termék látványa, a bútortervezők sem hagyhatják figyelmen kívül a stílus mellett az ergonómiát. De mi a helyzet akkor, ha egy szakember csak egy érzékszervre fókuszál? Ideális esetben párbeszédet kezdeményez más területek alkotóival.

A parfümőrök mindig lélegzetelállító aprólékossággal tervezik meg az illatokat. Céljuk az, hogy az üvegbe végül komplex élményt nyújtó, történetmesélésre képes, finomra hangolt kompozíció kerüljön, ami úgy működik, akár a szólamok összhangja egy szimfóniában. Amikor vásárlóként próbálunk dönteni, melyik a hozzánk illő illat, mi az, amivel azonosulni tudunk, várhatóan az a tökéletes választás, ami megteremti bennünk ezt a teljességet. Így van ez az ízekkel is: ha megállunk egy pillanatra, valójában tudjuk, mi az, amit kívánunk. A szakácsok, cukrászok irányt mutatnak, kalandra hívnak, amit ha elfogadunk, meglepetések koronáznak majd. És mi történik, ha ez a két irány találkozik? Ezt a kérdést tette fel Pozsgai Ákos, a 7scents alapító-tulajdonosa, amikor először illatolta meg a Renier Perfumes Guanabo parfümjének mintáját. Bergamott, maracuja, gyöngyvirág, jázmin, só, a tengerpart hangulata – bár nem kifejezetten édes, feminin összetétel, mégis könnyű belőle desszertre asszociálni. Ákos fantáziája rögtön elindult, így kérte a készítők, Renier Rodriguez Mendez és Miguel Matos áldását az ötletre.

Hogy a sütemény megszülethetett az a szerencsének is köszönhető. Augusztné Szőcs Ibolya, az Auguszt Cukrászda cukrászmester-háziasszonya nagyon kedveli a karakteres, keleti illatokat, főleg a tömjénét, amelyet sajátjaként és otthonában is előszeretettel választ. Amikor meglátta a számára tökéletes parfümöt a 7scents kínálatában, egy lopott félórában eltaxizott az üzletbe, úgy, ahogy volt – séfkabátban, sietve. Ákossal azonban beszélgetni kezdtek, könnyedén egymásra hangolódtak, így nem volt kérdés, hogy együtt bontsák ki az ötletet: Ibolya alázatosan, mégis kíváncsisággal telve fogadta el a kihívást, így jött létre a Guanabo desszert.

A parfümöknél mindig beszélünk fej-, szív- és alapjegyekről, amelyeket meg lehet idézni egy süteményben is. A fejillat pár másodpercig tart, ami ételre fordítva az első aromatöredék vagy falat. A szívjegy mélyebb, tartósabb, amit például a desszert tölteléke teremthet meg. Az alapjegy a leghosszabb lecsengésű, ami sokáig kísér minket – Ákos szerint ez az, ami utóízként a szánkban marad. A Guanabót épp ezek szerint építették fel. Amellett, hogy külseje is tükrözi a parfüm külalakját, megjelennek benne azok az elemek, amik különlegessé teszik. A guanabo szó jelentése a Taino indiánok nyelvén egy sziget az óceán közepén – ezt az egzotikus hangulatot testesíti meg a türkizkék borítás és letisztult forma, valamint a vibráló ízű bergamottpüré. Ezt semlegesebb fehércsokoládé-mousse veszi körbe, míg a tenger sóssága a sós piskótamorzsákban köszön vissza, a harmóniát pedig maracujás glazúr és aranypor teszi teljessé.

A megvalósítás során megmutatkozhatott az a tradíció és tudás, amely az Auguszt több mint százötven éves történetét szövi át. Ibolya célja az volt, hogy egyensúlyt találjon az illat és a desszert receptúrája között, ezért nem félt kissé eltérni az eredetitől: a parfüm elemei között szerepel például a rózsa, ám ez összetevőként használva vagy túl halvány lett volna a rózsavízzel tervezve, vagy túl robosztus rózsaolajjal dolgozva, így végül kimaradt. A sütemény fogadtatása elsöprően pozitív volt, régi és új Auguszt-vendégek keresték a kínálatban, sőt, Miguel és Renier is tökéletesnek találta, ezért az előre tervezett, kéthetes játékidő helyett még egy hétig kapható, a készlet erejéig. Az Auguszt pedig nem áll meg – az immár négy generáción átívelő cukrászdinasztia új receptekkel és finomra hangolt különlegességekkel készül a következő hónapokban is, így érdemes lesz figyelni őket. Ha pedig új illattal érkeznél az őszbe, akkor is tudod, hová érdemes ellátogatnod.

Fotók: Szalay Krisztina

Auguszt Cukrászda | Web | Facebook | Instagram

7scents | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Archaikus formák modern köntösben
east

Archaikus formák modern köntösben

Az ókori görög mitológia alakjai, valamint az afrikai és szlovák népi építészet motívumai is megelevenednek Linda Viková tárgyaiban. A Pozsonyban élő és alkotó tervező egyedi kerámiái egyszerre rusztikusak és modernek, karakteres szépségük pedig egyáltalán nem megy a funkció rovására. Linda Viková a pozsonyi képző- és iparművészeti főiskolán szerzett diplomát, de
Varázslatos falvak Kelet-Európából | TOP 5
community

Varázslatos falvak Kelet-Európából | TOP 5

Kelet-Európa bájos sajátossága, hogy az élet nem áll meg a városhatárokon túl sem. A legendás falusi romantika önmagában hordozza a hagyományok ápolását, a természettel való szimbiózist és vidéki virtust. Mai válogatásunkban olyan falvakat válogattunk össze, amelyek tökéletes példái annak, hogy ezeken a jellemzőkön túl a falvak még sokkal több kincset
Bjarke Ingels egy amerikai milliárdossal karöltve tervezi meg a jövő városát
architecture

Bjarke Ingels egy amerikai milliárdossal karöltve tervezi meg a jövő városát

Nyitott, igazságos és befogadó: ez a három szó jellemzi azt az új várost, amelyet a Bjarke Ingels építész iroda (BIG) tervezett Marc Lore amerikai vállalkozó számára. A közösségi médiában szeptember elején debütált Telosa ötmillió embernek ad majd otthont, a tervek szerint egy százötvenezer hektáros amerikai területen épül. A projekt víziója