Játék vagy szobor? – Bemutatkozik a MY DVĚ

Játék vagy szobor? – Bemutatkozik a MY DVĚ

A cseh MY DVĚ tervezőpárosának kifinomult és néhol zavarba ejtő alkotásai a gyerekjátékok és gyűjthető designtárgyak határán egyensúlyoznak. Munkáik, vagy ahogyan ők is hívják, „teremtményeik” egyszerre szórakoztatóak és nyugtalanítóak, amelyekben a minőségi kivitelezés a művészi gondolkodásmóddal válik teljessé. Interjú!

Monika Matějková és Veronika Watzková a prágai UMPRUM intézményében találkoztak először, ahol fokozatosan felfedezték, hogy hasonlóan gondolkodnak az alkotásról. „Bár mindketten különbözőek voltunk, ez lehetővé tette, hogy szépen kiegészítsük egymást” – jegyezték meg. Majd tanulmányaik utolsó évében eldöntötték, hogy szeretnének valamit együtt létrehozni, a közös ötletelés során pedig a gyerekeknek szóló fantáziaalkotások felé vették az irányt. „Valószínűleg azért, hogy a bennünk élő gyereket tápláljuk” – magyarázták. Ekkor öltött formát az alkotópáros első kollekciója, ami közös stúdiójuk történetének kezdetét is jelentette.  


Mit takar a MY DVĚ elnevezés?

MY DVĚ: Legyünk őszinték, a stúdiónk neve mögött nincsen mély gondolat. A nevünk tulajdonképpen akkor jött létre, amikor az első kollekciónkkal, a MIMOZEM-mel szerettünk volna regisztrálni a Designblok eseményére, és végül egy közös ötletelés során megszületett a MY DVĚ elnevezés. Akkoriban még néhányan kinevettek minket miatta, de mi egy egyértelmű és jellegzetes nevet szerettünk volna választani, aminek az a jelentése, hogy „mi ketten”. Ma már senki sem nevet, szerintünk jól működik, ráadásul megragadja a női energiáinkat.

Az első MIMOZEM fajáték-kollekciótok témája az utazás és az új világok felfedezése köré épül, aminek elemeit az alapformák ihlették. A MY DVĚ alkotói filozófiája szerint mit jelent és milyen egy jó játék?

MY DVĚ: Úgy gondoljuk, hogy egy jó játék nemcsak egy „kellemes” tárgy, ahogyan ez manapság gyakran előfordul, hanem felelősségteljes funkcióval is rendelkezik. Képes a gyerekek fantáziáját serkenteni és fejleszteni, vagy szórakoztató módon nevel, miközben izgalmas történeteket mesél. Egy játék az egész életünkre hatással lehet.

Fotó: Rudolf Skopec

A MIMOZEM játékokat a gyerekeknek szenteltétek, a ZAHUMNY kollekciótokat viszont gyűjthető designtárgyakként alkottátok meg. Mi volt az oka ennek a váltásnak?

MY DVĚ: A MIMOZEM sikere után azzal a fontos kérdéssel szembesültünk, hogy milyen irányba vigyük tovább a munkánkat. Az egyik lehetséges út a nagy darabszámú tömeggyártott játékok létrehozása volt, amelyeket helyi tervezésű játékokra fókuszáló boltokban értékesítünk. Bár erre az irányra nagy volt az érdeklődés, számunkra fontos volt – ahogyan mi is emlegetni szoktuk – a „teremtményeink” teljes története. Tehát nemcsak az azokat formáló gondolatokra, hanem a gyártási folyamatokra is szerettünk volna hangsúlyt fektetni. Így tárgyainkat, amennyiben technikailag lehetséges, mi magunk készítjük el, hogy minden egyes darab a mi kézjegyünket is viselje. Ezért a ZAHUMNY tárgyak létrehozásakor a termékalkotás helyett a szobrászat felé mozdultunk el. A kollekció darabjai valahol a játék és a szobor között helyezkednek el, már csak amiatt is, mert minden egyes figura két méretben készült el.

Csehországban a fajátékkészítés nagy múltra tekint vissza. A ti alkotásaitokban mennyire hagy nyomot ez a hagyomány?

MY DVĚ: Nemcsak a játékkészítésnek, hanem a bábművészetnek is nagy hagyománya van, amiben a mai napig nagyszerű kreációk születnek. Olyan tervezők, mint Minka Podhajská, Libuše Niklová, Ladislav Sutnar vagy Jiří Trnka munkássága is nagy hatással van ránk.

A ZAHUMNY kollekciónk is a cseh bábművészet és a hagyományos játékkészítés előtt tiszteleg. A kollekció darabjait a jól ismert csehszlovák népi mesefigurák ihlették, amelyek különböző formában már gyermekkorunk óta elkísértek minket. Ezek a következők: a Hercegnő, a Sárkány, a Bölcs, a Halál, és a kedvencünk, az Ördög, vagy cseh nyelven Čert. Ez utóbbi valójában egészen más, mint ahogyan a világ többsége ezt a karaktert „ördögként” érzékeli a kultúrájában. A „csehszlovák” ördög gyakran vidám és szeretetteljes természetű, bár lehet ijesztő, de ugyanakkor mégis igazságos. A mesékben gyakran a főhősök barátjává válik, és segít nekik győzelmet aratni a gonosz felett.

Be kell vallanunk, eléggé irigykedve kísértük végig a ZAHUMNY figurák útját: nekik tényleg sikerült „körbeutazniuk” a világot. A cseh játékoknak szentelt Mini Wonders vándorkiállítás keretében Pozsonyba, Milánóba, Londonba, Tel-Avivba, Moszkvába és Tokióba is eljutottak.

Fotó: Štěpánka Paseková

Legújabb BLUDÁRIUM elnevezésű, kissé zavarba ejtő figuráitok megalkotásakor ismét egy újabb jelentésréteget adtatok tárgyaitoknak. Milyen gondolatok formálták a kollekció darabjait?

MY DVĚ: A BLUDÁRIUM kollekciót a környezetvédelmi kérdések inspirálták. A cseh erdők kivágása és a kitermelt fa eladása Kínába, ahol olcsón készítenek belőle terméket, amely aztán a cseh piacon jelenik meg, egy értelmetlen körforgás. Tárgyainkkal erre a kérdéskörre szerettünk volna reflektálni.

A BLUDÁRIUM a fa történetét meséli el, amelyet hagyunk életre kelni, és azt az utat követni, amelyet követni akar. A figurák létrehozásához megmaradt fadarabokat használtunk, amelyeket égetett kerámiaelemekkel egészítettünk ki. Ennek eredményeképpen különböző karakterű lények születtek, amelyek pusztán szobrászati jellegűek. A tárgysorozat neve pedig a „bloudit” és „blud” kifejezésekből ered, amelyek jelentése „bolyongás”, valamint „téveszme”.

Minden egyes kollekciótokkal egy újabb szintre emeltétek tárgyaitokat. Milyen új irányokat szeretnétek még felfedezni a közeljövőben?

MY DVĚ: Egyre jobban érdekelnek minket a különböző anyagokkal való kísérletezések és társítások. Az alkotás művészete mindig is inspirációt fog jelenteni számunkra. A közeljövőben szeretnénk továbbá nagyobb léptékben is gondolkodni: ez a tavalyi Designblok eseményén sikerült is, ahol a kiállítás központi pihenőterét alakítottuk ki. A MIKROKOSMOS installáció elemei fenntartható anyagokból készültek, és a természetben élő élőlények, mikroorganizmusok egymáshoz való kapcsolódására utaltak.

Fotók: David Růžička

Mit gondoltok a cseh kortárs játékkínálatról: mennyire meghatározóak manapság nemzetközileg?

A cseh játékok hagyománya még mindig él, és jó hírnévnek örvend a világban. Az utóbbi években a szülők is elkezdték felismerni, hogy a minőség előbbre való, mint a mennyiség, és a játékgyártás is újra nagy lendületet vett. Egyre több tervező kezd erre a területre fókuszálni, így igazán minőségi termékek születnek. Hogy néhány példát említsünk, ilyenek például a Kutulu vagy a Totemo játékai is.

A MY DVĚ hamarosan új alkotásokkal jelentkezik, addig is a tervezőpáros kollekcióinak darabjait korlátozott számban, közvetlenül az alkotóktól lehet beszerezni.


Borítókép: Jakub Dušek

MY DVĚ | Web | Instagram

továbbiak
Ezekkel újít idén a Sziget fesztivál
lifestyle

Ezekkel újít idén a Sziget fesztivál

Fenntarthatóbb, látványosabb és kényelmesebb lesz idén a szervezők ígérete szerint a régió legnagyobb zenei rendezvénye. „A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban – a két év kihagyás után – tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton
Gonosz Disney-karakterekre fókuszál a LEGO legújabb szettje
design

Gonosz Disney-karakterekre fókuszál a LEGO legújabb szettje

Lehet, hogy nem valami kedvesek, de attól még szeretjük őket: a legendás kockagyár egy 1540 darabos készletet szentel a leghíresebb Disney-mesék antihőseinek. Idén százéves a Disney, ez azt jelenti, hogy extrán sok aktivitásra számíthatunk ebben az évben a filmstúdiótól. Nemcsak új tartalmakkal készülnek, hanem újra előveszik a régi kedvenceket is:
A méhek elveszett Édene | Utazás a tökéletes mézért Közép-Ázsiából és azon túlról
lifestyle

A méhek elveszett Édene | Utazás a tökéletes mézért Közép-Ázsiából és azon túlról

Létezik egy hely Közép-Ázsiában, ahol az érintetlen természetben, a nyugati ember számára ismeretlen, tökéletes harmónia és egység uralkodik. Egy hely, ahol hosszú kilométereken keresztül színes virágokkal tarkított mezők terülnek el a vakítóan kék égbolt alatt, meredek hegyoldalak ölelésében. Ebben a misztikus, elveszett, földi Paradicsomban született meg az Amirkaal, a Fulmer