Kantin #2 – Levesek

Kantin #2 – Levesek

Miután elmajszoltunk néhány retró szendvicset, itt az ideje, hogy gondoljunk az ebédre is – márpedig magyar menü nem maradhat leves nélkül. Sorozatunk következő részében merőkanalat és mélytányért ragadunk, tarts velünk most is!


A levesfélék gyakorlatilag a legrégibb főtt ételeink, ugyanis már azóta beszélhetünk ezekről a fogásokról, hogy az emberiség használ tüzet az ételekhez, illetve elsajátította a kerámiakészítés technikáját. Az első levesek gabonafélékből főttek, gyakran kásaállagúra sűrűsödve, a cél pedig az volt, hogy kevés alapanyagból, minél táplálóbb étel kerüljön a tányérba, ugyanis gyakran ez jelentette az egyetlen étkezést. Kultúrától függ, hogy mi adta a fő összetevőket, lehetett például hajdina, köles vagy árpa. Emellé került vadászat idején hús, csontok, belsőségek, majd a középkortól zöldségek, hüvelyesek, fűszerek is. Amellett, hogy a szegények eledele volt, a XVI. századtól már éttermekben is kínálták, ami a franciáknak is köszönhető: ők művelték ki igazán a témát azzal, hogy különválasztották például a consommét (kristálytiszta, derített erőleves) vagy veloutét (fehérmártás tej helyett alaplével).

Pár évszázaddal később a konzervipar is felfedezte a fogást, az ikonikus Campbell’s levesek fogyasztásra készen sorakoztak a polcokon gyors ebéd lehetőségét biztosítva a vásárlóknak. A fogyasztói társadalom rajongott a modern megoldásért (nem beszélve arról, hogy a popkultúrát is megihlette), a lelkesedés pedig a mai napig tart, nemcsak konzerves, de zacskós formában is, az instant tésztalevesek egész világot meghódító jelenségével. De milyen a jó leves? Tápláló, könnyen emészthető, hagyományosan kevés összetevős, praktikus. Utóbbi olyan értelemben, hogy fel lehet hozzá használni a maradékokat, ezzel pedig meg is érkeztünk a magyar kifőzdék, menzák konyhai kreativitásához.

A mi kultúránkban a klasszikus levesek, dacára annak, hogy tartalmasak, laktatóak, a kantinok elterjedésével a főfogások előételeivé váltak. Javaslatként persze mindig ott volt, hogy fogyasszunk mellé kenyeret, így aki nem engedhette meg magának a bőségesebb választást, az is teli hassal távozhatott. A klasszikus húsleves és erőleves mellett a gulyás, bableves/babgulyás, tárkonyos raguleves, valamint az édeskés krémlevesek (pl. paradicsom) jelentették a gerincét a kínálatnak. Ritkán, de találkozhattunk gyümölcslevessel, esetleg az arra specializálódott helyeken halászlével is. A marhahús helyét idővel átvette a csirkehús, hiszen elérhetőbb és olcsóbb is volt, a hosszú főzés időigényességét pedig Vegetával vagy más ételízesítőkkel (pl. leveskockákkal) váltották ki a szakácsok. Mindez megszokott gyakorlattá vált, amiben nem volt semmi szégyellnivaló.

A leves persze arra is jó volt, hogy elfedje a közepesen friss vagy gyengébb minőségű alapanyagok karakterét, esetleg a más ételekből megmaradó darabok válhattak ismét hasznossá általa. Emiatt a (pl. rántással való) sűrítést is előszeretettel alkalmazták, hiszen így nem tűnt zavarosnak az alaplé, és az étel is karakteresebb lett. Kifejezetten népszerű volt a frankfurti leves virslivel vagy a paradicsomleves betűtésztával, de a megosztó köménymagos tojásleves is felkerült a menüre, akárcsak a máj- vagy daragaluskát tartalmazó változatok. A kreatívabb, ám hagyományosabb fajták (pl. hajdinaleves, kenyérleves) nem jutottak el az üzemi konyhákig, és arra is várni kellett gyakorlatilag az elmúlt évtizedig, hogy igazi reneszánszuk legyen.

Ezt a világkonyhák hazai elterjedésének köszönhetjük, így újra felfedezhettük a sokáig főtt, terápiás céllal is alkalmazható alaplevet, a kovászhoz hasonlatosan nevelgetett mesterlevest, illetve azokat a recepteket, amik a levesek új arcát mutatják meg, mint például a ramen vagy a borscs. Manapság már nem félünk pusztán zöldségekből krémleves készíteni (mint brokkoli vagy karalábé), egytálételeket főzünk belőle (mint egy francia hagymaleves), de azért az biztos, hogy máshogy dobban a szívünk, ha meglátjuk a cérnametéltet a tányérban.


Forrás: Nosalty, Metro

Fotók: Sebestyén László

A sorozat korábbi epizódja:

Kantin #1 – Szendvicsek
A magazinon szeretjük megmutatni kulináris kultúránkat. Két évvel ezelőtt ikonikus magyar gasztro-termékeket prezentáltunk hónapról hónapra a Büfé-sorozatban, míg tavaly a különböző, rendhagyó ételélményeket ragadtuk meg fotók segítségével. 2023-ban új cikksorozatot indítunk, amiben feltárulnak a re…

továbbiak
Rihanna Pécsett gyártott kesztyűben jelentette be a világnak, hogy várandós
design

Rihanna Pécsett gyártott kesztyűben jelentette be a világnak, hogy várandós

Az internet még mindig a hétvégi Super Bowl döntőről, és természetesen Rihanna ikonikus Halftime Show-járól beszél. A koncert különlegességét egyrészt az jelentette, hogy az énekesnő 5 év után először lépett színpadra, emellett itt jelentette be, hogy várandós második gyermekével. A show első másodperceiben megsimította pocakját, ráadásul ezt egy pár piros,
150 év alatt Budapest körül Török Andrással
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Török Andrással

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből, illetve még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk Budapest múltjáról, jövőjéről, és az ő személyes, fővároshoz fűződő kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá. Török
Zlín 700 éves történelme elevenedik meg a város kastélyparkjában
design

Zlín 700 éves történelme elevenedik meg a város kastélyparkjában

A Zlín tükrei című kiállítás a Csehországban található Zlín városának 700 éves történelmét ünnepli multimédiás installációk sorozatával a helyi kastélyparkban. A művészi installációkat a Loom on the Moon tervezőcsapata álmodta és valósította meg. A