fbpx
Nyomj Entert

Kék konyha, sárga fürdő – eklektikus orosz enteriőr

Kontrasztos színek, meleg és hideg textúrák, modern és vintage elemek és praktikus tértágító megoldások vegyülnek az Unnamed stúdió által tervezett orosz enteriőrben.

A orosz bázisú kreatív stúdió névválasztásai a 20. század absztrakt festményeinek neutrális címeit idézik: sem a design-és építészeti iroda neve (Névtelen stúdió), sem projetjeik (Lakás 1, Lakás 2 és a többi) nem említenek konkrétumot, nyitva hagyják a lehetőséget a szabad asszociációkra. A most bemutatott, Rosztov-na-Donban található Lakás 2 névre hallgató projektjük egy csupán 46 négyzetméteres magánlakás. 


A kis alapterület miatt a legnagyobb kihívás a tárolórendszerek praktikus és esztétikus kialakítása volt. Ennek a leglátványosabb eleme a párnaszerű elemekből álló, puha tapintású fali tároló a hálószobában. A moduláris textilszekrény Szarkisz Arqeljan, az Unnamed studio tervezőjének munkája, egyben nemsokára debütáló bútorkollekciójuk része. A tároló négyzetes tagoltsága és a belsejéből felsejlő kék polcrendszer rímel a konyha fehér csempéjére és kék szekrényeire. A téroptimalizálás miatt a tervezési folyamat során két fő zónát különböztettek meg: a hálószobát egy tejüvegből készült tolóajtó választja el a közösségi tértől. A magánszféra így fehér dobozként határolódik el a lakás többi részétől. A közösségi tér egyetlen átlátható, hosszúkás alaprajzú tér a pihenésre, a főzésre és a vendégfogadásra. A többi ajtó a fallal megegyező színt kapott, amitől tágasabbnak tűnik a térélmény.

Az enteriőr színpalettája az alapszínekre épít: kék, sárga, piros, fekete és fehér dominál a berendezési tárgyakon, amelyeket a növények zöldje egészít ki. A élénkkék konyha az első, húszas évekbeli beépített frankfurti konyha szín-és formavilágát idézi, amely praktikus okokból kapta az akkor rendhagyó kék színt azzal a céllal, hogy távol tartsa a bogarakat. A fürdőszoba ezzel ellentétben napsárga színben pompázik.

Míg a konyhákban inkább meleg árnyalatokhoz, addig a fürdőszobákban általában hideg színekhez szoktunk. Ebből zökkent ki az Unnamed stúdió.

Unnamed Studio | Behance | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük