Kényelem és design babákra szabva | Horváth Máté és a Shape bútorkollekció

Kényelem és design babákra szabva | Horváth Máté és a Shape bútorkollekció

Mi kell egy egyszerre stílusos, funkcionális és fenntartható módon készülő bútorcsalád létrejöttéhez? Horváth Máté, a Forms Design tervezője bevezet a kulisszák mögé.

Igazi sikertörténetek akkor születhetnek a bútorgyártás terén, ha létrejön a tökéletes csapat, azaz egy kreatív tervező egy profi gyártóval fog össze. Épp ez történt Horváth Mátéval, a Forms Design tervezőjével, aki a Magyar Divat & Design Ügynökség által életre hívott design LAB program keretében talált rá a nagy gyakorlattal rendelkező Faktum Bútorra. Az összekapcsolódásból pedig megszületett a jelenleg még fejlesztés alatt álló, ám a kiállításokon már most is nagy népszerűségnek örvendő bababútorcsalád, a Shape. Interjú.

Mikor és hogyan kapcsolódtatok össze a Faktum Bútorral, aminek az eredménye a Shape kollekció lett?

A Faktum Bútorral 2020-ban kezdődött az együttműködés. Az első design LAB pályázatnál lehetőségük volt tervezőknek a gyártóval egy gyors kommunikációra, amit speed datingnek hívtak. Itt be tudtuk mutatni a portfóliónkat, és próbáltuk a gyártók szimpátiáját elnyerni. Én előzetesen minden gyártót, aki jelentkezett a speed datingre, tanulmányoztam, és egy gyártóra szabott konkrét koncepcióit mutattam be. Ez a lépés nagyon elnyerte a gyártó tetszését, és már akkor együtt indultunk a pályázaton. Mivel nem nyertünk abban az évben, ezen kívül is elkezdtünk együtt dolgozni, és létrehoztuk a Lukka nevű bútorcsaládot, amely már szériába került, és lassan kereskedelmi forgalomban is kapható lesz. Ezután újból megpróbáltuk a pályázatot, és egy új irányt fogalmaztunk meg, mely teljesen más alapokra helyezi a bababútort. Célunk volt, hogy egy prémium terméket hozzunk létre, amely formában és minőségben is új piacokat nyit meg. Így jött létre a Shape kollekció.

A tervezésen kívül milyen munkafolyamatokban vettél még részt a kollekció megalkotásakor?

A gyártóval a kezdetektől szoros volt a kapcsolat, úgy gondolom, hogy egy jó barátság is létrejött a munkakapcsolaton kívül, amiért nagyon hálás vagyok. A folyamatok példásan zajlottak, és ez a mai napig így van. A formaalkotáson kívül a csomópontok kialakításán és a műszaki előkészítésben is segítek, illetve, ha úgy adódik, plakátot is tervezek a kiállításokhoz. A gyártónak köszönhetően részt vettem az egyik legnagyobb európai bababútor-kiállításon is, a Kind+Jugenden.

Mennyiben lett más a Shape, mint a Faktum korábbi bababútorai?

A Shape esetében a legnagyobb újítás az íves rétegelt lemez sarok és lábelemek használata. Ilyen típusú megoldást még soha nem használt a gyártó. Mind az alapanyag, mind pedig a formából adódó szerkezeti csomópontok kihívást jelentettek. Ez természetesen rengeteg extra munkával járt, de közösen minden problémát megoldottunk.

Mennyire tudtátok a fenntarthatóságot figyelembe venni a tervezéskor?

A fenntarthatóság kérdése sok mindenre kiterjed, és nem csupán az anyaghasználattal lehet ezt elérni. Fontos, hogy az egész gyártási folyamat fenntartható legyen, mely maximálisan elmondható a Faktum Bútorról. A gyártáshoz felhasznált alapanyag fenntartható forrásból származik, a felületkezeléshez vízbázisú lakkokat és festékeket használunk, illetve a fújás során keletkező extra felületkezelő anyagot is felfogjuk és újra felhasználjuk. A tervezés során is fontos volt, hogy olyan alkatrész- és befoglaló méretekkel dolgozzunk, melyek a már meglévő bútorokhoz illeszkednek. Fontos megemlíteni a csomagolástechnikát is, ami minden szabványnak megfelel, tehát alkalmas az exportra, és olyan módon is optimalizálva van, hogy a legkevesebb levegőt szállítsuk.

Véleményed szerint milyen tulajdonságok szükségesek egy magyar bútorgyártónak ahhoz, hogy külföldön is sikeresen tudja értékesíteni a termékeit?

A külföldi eladásokhoz nagyon fontos egy bizonyos minőség megléte. Úgy vettem észre, hogy sok piac ragaszkodik a saját országában lévő gyártáshoz. Ezt a berögződést jó minőséggel, merész formával meg lehet törni, de fontos az is, hogy a vevők bízzanak a gyártóban. A brand neve sugalljon biztonságot, és ha több éve piacon van az adott gyártó, akkor ez egy extra stabilitást jelent. Fontos a rendszeres kiállításokon való részvétel is, hiszen a vevők látják, hogy a gyártó fejlődik, és dolgozik azon, hogy újabb és újabb termékeket vezessen be a piacra.

Mi a következő fontos lépés a Shape kollekció életében?

Jelenleg még a termék fejlesztése zajlik. Rengeteg munka egy új bútorkollekciót a piacra vinni, de mindenben a gyártó mellett állok, és azon dolgozunk, hogy a termék sikeres legyen. Idén a terméket beválogatták a Magyar Formatervezési Díj második fordulójára. Amint a végleges furatok is helyükre kerültek, elkészült a nullszéria és a csomagolásterv, már készen is vagyunk a rendelések fogadására. Természetesen már előzetesen bemutattuk a kollekciót külföldi vásárokon, ahol sok pozitív visszajelzést kaptunk.

Tervezitek folytatni az együttműködést? Ha igen, milyen jellegű bútorokkal mennétek tovább?

A Faktum Bútorral egy régi együttműködésről beszélünk, ami, úgy gondolom, hogy a jövőben is folytatódni fog. A bababútor-tervezés teljesen új világot nyitott meg bennem is tervezőként. Nagyon szerethető a téma és sok újdonság van, ami még kiaknázatlan ezen a területen, legyen szó formáról, funkcióról, anyaghasználatról vagy akár színekről.

Itt pedig a Faktum gyárába is bepillanthatunk:

Forms Design | Web | Instagram  

továbbiak
„Ez a szakma nem csak arról szól, hogy milyen szép ruhát tudok tervezni”
design

„Ez a szakma nem csak arról szól, hogy milyen szép ruhát tudok tervezni”

Valószínűleg nem sokunkkal történik meg, hogy az egyik legjobb barátnőnk a saját Columbia tervezésünkben nyit ajtót, majd az üdvrialgás során közli, hogy még vagy két példányt vásárolt ebből a kollekcióból - Havancsák Terézt ilyen és hasonló pillanatok erősítik meg abban, hogy jó utat választott.  A jelenleg szabadúszóként dolgozó tervező évek
Horvátország rejtett gyöngyszeme: Hotel Maslina |  Adriai nyugalom luxuskivitelben
lifestyle

Horvátország rejtett gyöngyszeme: Hotel Maslina | Adriai nyugalom luxuskivitelben

Az Európai nyarak egyik közkedvelt úticélja, az Adriai-tenger, melynek hangulatos szigetei a burjánzó mediterrán természetnek adnak otthont. Ha a vadregényes szigeten töltenénk el pár pihentető napot, egy olyan üdülőhelyen, ahol a természettel összhangban relaxálnánk, mindezt igazi luxus kivitelben, akkor a Hotel Maslina lesz a legjobb választás számunkra. A Hvar-sziget védett,
Kompakt iroda építés nélkül – a díjnyertes lengyel ötleté a jövő? | Mute
design

Kompakt iroda építés nélkül – a díjnyertes lengyel ötleté a jövő? | Mute

A covid és a hasonló szélsőséges történések egy sokkal rugalmasabb, változó munkaerőpiacot teremtettek – a rohanó világunk által diktált ütem pedig immár a tárgykultúrába is begyűrűzik. A Mute legújabb tervezése lehetővé teszi az irodaterek egyszerű és gyors kialakítását, ami ráadásul igazi üstökösként robbant be a designiparba. Az akusztikus panelekkel foglalkozó Mute