Könyvadagoló automaták népszerűsítik az olvasást Lengyelországban

Könyvadagoló automaták népszerűsítik az olvasást Lengyelországban

A nyomtatott könyvek lapozgatása napjainkban sajnos egyre inkább a háttérbe szorul. A tabletek és az e-bookok megjelenésével a könyvvásárlás népszerűsége rohamosan csökkenni kezdett. De nem csak a papírformával van gond: általános jelenség világszerte, hogy a felnőttek szabadidejük során keveset és kevésszer olvasnak. Ezen szeretett volna változtatni a lengyelországi Łódź városának könyvtára is, így 2020 nyarán egy éjjel-nappal üzemelő könyvadagoló automatát helyeztek el a település közkedvelt művészeti- és szabadidős központjában, a Manufakturában.

A pandémia miatt sok lengyel könyvtár bezárni kényszerült, ezért az első karantén alatt a Szuflandia névre keresztelt projekttel szerették volna áthidalni a nehézségeket, valamint folyamatosan elérhetővé tenni az intézmény könyvválasztékát. A nem túl esztétikus megjelenésű, a csomagmegőrző szekrényekkel könnyedén összetéveszthető automatákat kitörő örömmel és lelkesedéssel fogadta a nagyközönség. Már a nyitó hétvége során rengeteg rajongót szerzett az úttörő koncepció, amely új megvilágításba helyezi az olvasásban rejlő szépséget. A 93 darab, egy-egy könyvet tartalmazó rekesszel felszerelt masina a könyvtár rendszeres látogatóit megillető chipkártyával egyszerűen és könnyedén használható. A szűnni nem akaró sikernek köszönhetően a kulturális minisztérium, valamint az önkormányzatok támogatásával a tavalyi év során már országszerte elterjedtek a gépek, melyek a nyilvános helyeket kerülő, esetleg a Covid-fertőzéstől félő emberek számára is könnyen elérhetőek: csak a decemberi hónap során Gdanskban négy vadonatúj egységgel bővült a paletta.

Fotók: thefirstnews.com

Manufaktura | Web | Facebook | Instagram

Forrás: THEfirstNEWS

továbbiak
Az építészetnek egy olyan nyelvnek kéne lennie, amit mindenki beszél | 25 éves a Bánáti és Hartvig Építész Iroda
architecture

Az építészetnek egy olyan nyelvnek kéne lennie, amit mindenki beszél | 25 éves a Bánáti és Hartvig Építész Iroda

Hartvig Lajos és Bánáti Béla 25 évvel ezelőtt alapították a Bánáti és Hartvig Építész Irodát, vagyis a BH-t, ami az évek alatt kikerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát a szakmában: valaki vagy BH-s, vagy az volt, vagy az lesz, mondják maguk között mosolyogva. A születésnap alkalmából nemrég egy jubileumi kiadványt készítettek,
A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava
architecture

A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava

Mi is a nanoturizmus? Ez a fogalom egy helyspecifikus, kifejezetten a térség előnyeire fókuszáló alternatíva, amely túlmutat a turizmus kényelmi alapelvein: egy olyan attitűd, amely a mindennapi környezet javítására, illetve a helyi gazdaság új lehetőségeinek megnyitására irányul. Nevezhetnénk akár alternatív vidékfejlesztésnek és egyéb innovatív projekteknek is, de egy a lényege:
A hét kedvenc enteriőrjei_97
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_97

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. A hét mottója a pozitív érzések stimulálása volt: megnyugtató összképek egy-két különleges részlettel vagy színfolttal megbolondítva. A minimalizmus mélységei egy orosz apartmanban | Nido