Kortárs és friss, de mégsem túl exkluzív – Gdynia kultikus csemegeüzletének kirakatát gondolta újra a Traffic Design

Kortárs és friss, de mégsem túl exkluzív – Gdynia kultikus csemegeüzletének kirakatát gondolta újra a Traffic Design

A te városodnak is van olyan ikonikus boltja, amelynek létezése már-már egy örökkévalóságnak tűnik? –olvasható a kérdés a lengyel Traffic Design legújabb projektjének leírásában. A városi utcák esztétikai újragondolásáról ismert csapat ezúttal Gdynia egyik kultikus csemegeüzletének kirakatát alakította át, a Traffic Design filozófiájára jellemző, nem túl szokványos módon.

Az 1994 óta működő, Gdynia belvárosában található Aldek boltban minden megtalálható, ami a főzéssel és ételekkel kapcsolatos. Változatos árukínálatának köszönhetően a különböző üzletláncok megjelenésének ellenére is sikerült talpon maradnia mind a mai napig, azonban vizuális megjelenése az évek során kissé megkopott. A modernista épület aljában található csemegüzlet már jó ideje szerepelt a Traffic Design tennivalójának listáján, így a csapat közösségi oldalain zajló közvélemény-kutatás eredményeként meg is jelölték egy következő átalakítás helyszíneként. Amikor megkeresték a tulajdonosokat, teljes bizalmat szavaztak tervezői képességüknek.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy olyan vizuális stílust találjunk ki, amely kortárs és friss, ugyanakkor nem tűnik túlságosan exkluzívnak egy ilyen jellegű létesítmény számára. Meg akartuk tartani a laza hangulatot, és megmutatni, hogy az olyan egyszerű, hétköznapi helyek, mint egy helyi élelmiszerbolt, profitálhatnak egy tervezővel való együttműködésből, különösen most, amikor a piacnak ezt a szegmensét globális üzletláncok uralják” – mondta el Renia Maj, az Aldek projekt tervezője és a Traffic Design tagja. Így az alapkoncepció egy dedikált, egyedi design megalkotása volt, amit egy üzletlánc esetében nem is lehetett volna megvalósítani. Ahogy Renia kiemelte „ez egyszerre volt kihívás és lehetőség”.

„Nem volt célunk egy olyan logó, vagy egy olyan fő látványelem létrehozása, amelyet több más elemre is könnyedén át lehet másolni. Ehelyett olyan tipográfiai elemek és megoldások tervezésére törekedtünk, amelyek pontosan illeszkednek a bolt építészeti környezetéhez. Arra összpontosítottunk, hogy egy hely, nem pedig egy márka vizuális identitását hozzuk létre. Célunk, hogy az általános, megszokott gyártási módok helyett egyedi és kézműves technikák alkalmazásán keresztül emeljük ki az üzlet kínálatában szereplő termékek minőségét és változatosságát” – részletezte.

Az újratervezés részeként az első lépés – ami bár elengedhetetlen, de általában mégsem a tervezés folyamatához szokták kötni – a hely kitakarítása, a régi táblák eltávolítása, valamint a homlokzat újrafestése volt, hogy megfelelő teret teremtsenek az új elemek elhelyezésére. Mivel a Traffic Design nem szeretett volna egyszerű vinilgrafikákkal megelegédeni, így az Aldek bolt mintegy 47 méter hosszú megújult kirakatát egy fából készült, élelmiszeripari iheltésű installáció díszíti: a vitrin üvegfelületén különböző gyümölcsök, édességek, zöldségek, hús- és tejtermékek szimbólumai tűnnek fel. Az összes faelem a Traffic Design műhelyében öltött végső alakot, ugyanis itt vágták, festették és rakták össze azokat.

A kirakat és ablakok vizuális megjelenésében továbbá fontos szempont volt az is, hogy az új elemeket úgy helyezzék el, hogy azokon keresztül a bolt belső tere is láthatóvá váljon. Korábban ez az ablakokhoz közel elhelyezett állványok miatt nem volt lehetséges. Az Aldek másik lényegi eleme pedig az új névtábla, ami egy kézzel festett, hajlított accéllemez formájában kapott új életet: ennek különlegessége, hogy a rajta szereplő betűk közötti hézagokat harmonikahajtogatások töltik ki, így a névtábla az épület egy építészeti elemévé válik.

„Már több lokális üzlethelyiség újratervezésével is foglalkoztunk, nemcsak Hármasváros (Gdańsk, Sopot és Gdynia települések által alkotott városegyüttes gyakori megnevezése – a szerk.) területén, hanem Varsóban és Lengyelország más részein is. Ilyenkor kiválasztunk egy helyi boltot vagy kézműves műhelyt, és megkeressük a tulajdonost, hogy megbeszéljük a részvételi hajlandóságukat és az igényeiket: ebből a szempontból ez a projekt hasonló volt a korábbi munkáinkhoz. Azonban azt hiszem, hogy ez az első alkalom, amikor ilyen nagy részletességben kellett átgondolnunk a kirakatokat” – tette hozzá Renia.

Traffic Design | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elhagyatott gyárból stílusos szórakozóhellyé alakult át ez a bukaresti épület!
east

Elhagyatott gyárból stílusos szórakozóhellyé alakult át ez a bukaresti épület!

Egyre több európai nagyvárosban találkozhatunk olyan vendéglátóegységekkel, melyeket rossz állapotban lévő, korábban ipari célokra használt épületekben alakítanak ki. Ez a konstrukció több szempontból is előnyös, hiszen a sokszor évek óta üresen álló terek újból élettel telnek meg, miközben megmaradhat a nagy múltra visszatekintő gyárak eredeti struktúrája. A bukaresti Platforma Wolff
Vis szigetének köveiből épült panorámás villa Horvátországban
east

Vis szigetének köveiből épült panorámás villa Horvátországban

A horvátországi Vis szigeten épült Rogač ház egyszerre idézi egy barlangszerű menedék és egy panorámás villa hangulatát. A Splitben működő Studio Archaos tervezett lakóházként funkcionáló kőházat Vis szigetére. Az épület mind anyaghasználatában, mind formavilágában a hely jellegzetességeivel teremt párbeszédet: diagonális tetőszerkezete rímel a meredek telekre, melyre a ház épült, az
Autizmusban érintettek bevonásával hozta létre új albrandjét a NUBU
divat

Autizmusban érintettek bevonásával hozta létre új albrandjét a NUBU

A®TYPICAL Nude by Nubu márkanév alatt mutatkozik be az az egyedi ruhakollekció, melynek grafikáit egy autizmusban érintett fiatal készítette. A nemzetközi piacokon is elismert, 2007-ben alapított Nubu divatmárka tulajdonosa, Garam Judit Buday Kollárik Tímeával karöltve egy új brandet hozott létre, melynek darabjai már a webshopon és a Nubu üzleteiben