Kosmos | Szék másképp

Kosmos | Szék másképp

A Kosmos szék első látásra kétségeket vonhat maga után, és talán kényelmetlennek is tűnhet; különlegessége, hogy diákok igényeire szabva, az ő bevonásukkal nyerte el végső, nem hagyományos formáját.

A szék tervezője, a lengyel Aleksandra Krzyżanowska diplomamunkája kapcsán kezdte el tanulmányozni a diákok igényeit és meglátásait, emellett pedig saját tapasztalataiból is inspirálódott. A rosszul megtervezett iskolai bútorok problematikájára igyekezett megoldást találni – így született meg a Kosmos.

A projekt célja nem csak egy ergonómiailag több felhasználó igényeinek is megfelelő szék létrehozása volt, hanem annak költséghatékony kivitelezése is, hogy minél több állami iskolába elérhetővé tudjon válni.

A probléma megoldásának érdekében Aleksandra a lengyel bútorpiacot is elemezte. A tervezésnél fontos volt számára, hogy minél kevesebb alkotóelemből álljon össze a termék, és a gyártás során minél kevesebb műveletet legyen szükséges végrehajtani.

A tervező a szék színének természetes, visszafogott árnyalatot választott, amelynek előnye, hogy tompítja a tantermekre jellemző erős színeket, illetve bármelyik enteriőrbe jól beilleszthető. Felépítését tekintve két részből áll: egy ülő részből és egy háttámlából. Formai kialakítása lehetővé teszi, hogy a székeket könnyedén egymásra helyezzünk, ezzel egyszerűsítve a tárolást és a szállítást.

Alapanyagát tekintve WPC-ből (fa-műanyag kompozitból) készül, így a szék rendkívül könnyű. További sajátossága, hogy három lába van, de bármilyen meglepő, a konstrukció kifejezetten stabil és megbízható.

Aleksandra Krzyżanowska Behance

Forrás: whitemad.pl

továbbiak
Alma Vetlényi SS'20 | Metuselah Collection
divat

Alma Vetlényi SS'20 | Metuselah Collection

Vetlényi Alma divattervezői pályája és a fenntartható divathoz fűződő kapcsolata szorosan összefonódnak egymással. Hazai és nemzetközi megmérettetései közül több alkalommal díjat is nyert, köztük övé lett az év legjobb tervezőjének járó díj 2016-ban a Gombold Újra!-n. Azóta is folyamatosan új, környezetbarát módszerekkel kísérletezik és most bemutatja legújabb – szintén a
Olga Vorobyova | Egy fotós hódolata Krímhez
east

Olga Vorobyova | Egy fotós hódolata Krímhez

Olga Vorobyova ukrán fotóművész egy napon telítődött a városi élet nyüzsgésével és szülőföldjén, a Fekete-tenger partján talált megnyugvást. Erről pedig egy fotósorozatot is készített. Hésziodosz görök poéta szerint Aphrodité a tenger habjából született és kagylóhéjon szállt partra Küthéra szigetén. Onnan pedig bármerre lépett, nyomában virágok és fák emelkedtek a földből,
Kreatívok karanténban | A HYPE szerkesztői ajánlják - Zenék
news

Kreatívok karanténban | A HYPE szerkesztői ajánlják - Zenék

A HYPE szerkesztősége is home office módra kapcsolt. És bár tőlünk nem feltétlen idegen ez a létforma, a szokásos irodai bandázásokat (közös kávézások és ebédek) visszasírjuk. S hogy mit csinálunk mi, szerkesztőségi tagok otthon a négy fal között? Firkálgatunk, edzünk, virágokat locsolgatunk, zenét hallgatunk. A szerkesztőség tagjaihoz most ezt a