„A divat számomra vallás” | Lasha Devdariani

„A divat számomra vallás” | Lasha Devdariani

A grúz divattervező káprázatos ruhakölteményei egyszerre idéznek a valós történelmi múltból és teremtenek meg egy új, varázslatos világot, amely a tervező fantáziájának szüleménye.


Lasha Devdariani – az azonos nevű márka alapítója és kreatív vezetője – Tbilisi egyetemein végzett, először a Nemzeti Színházi Egyetem művészeti és jelmeztervező szakán, majd mesterdiplomáját a Tbiliszi Nemzeti Művészeti Akadémia divattervezés szakán szerezte meg. Fiatal kora ellenére már számos tapasztalattal rendelkezik, például Guram Gvasalia – a VETEMENTS luxus világmárka kreatív igazgatójának – patronálása alatt is tanulhatott egy szakmai gyakorlat keretébe.

Lasha számára a divat az önkifejezés egyik eszköze, amely felfedi, hogy kik is vagyunk valójában. Már gyermekkorától kezdve fontos volt számára a befelé figyelés, napjait leginkább rajzolással és saját elvarázsolt világába merülve töltötte. Hogy végül mégis a divatban fogja megtalálni az útját akaratlanul történt. Azért kötelezte el magát végül, mert úgy érezte a textiltervezés teszi számára leginkább lehetővé, hogy a népi esztétikát alkalmazza művészetében.

Ruháinak leginkább szembetűnő sajátsága a különböző népi motívumok és szabások kreatív felhasználása. Néhol az az érzésünk, hogy jellegzetes grúz öltözetet látunk, valójában azonban sokkal változatosabb forrásokból merítkezik a művész. Leginkább utazásaiból inspirálódik, melyek alatt lehetősége van új emberekkel és kultúrákkal is megismerkedni. Egyik kedvenc technikája például egy hagyományos indiai paplanöltés, melyet kanthának neveznek, illetve leggyakrabban felhasznált szabásmintája a kimonóé, amely a japán nemzeti viselet emblematikus darabja.

Ruhái mind egyedi tervezésűek és kézzel készültek, ennek köszönhetően kollekciói csak limitált ideig érhetőek el. Munkáinak még egy izgalmas jellemzője, hogy gyakran újrahasznált anyagokkal dolgozik, így adva egy újabb esélyt ezeknek az anyagoknak. Ő ezt reinkarnációnak nevezi, de akár újra megtestesülésnek is hívhatjuk ezt a folyamatot, hiszen anyagai új formát kapnak, azonban magukban hordozzák mindazokat a tapasztalatokat, amelyek eddigi „életük” folyamán rájuk rakódtak.


Fotók: Vazhak

Lasha Devdariani | Facebook | Instagram

Forrás: Lasha Devdariani, frendilove, evelinakhromtchenko

továbbiak
150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, és a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá.
Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?
business

Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?

Lassan véget ér a tél, ezzel a régiónk az egyik legnehezebb fűtési szezont vészelte át az energiaválság miatt. Hogyan biztosítható a biztonságos, független energiaellátás a jövőben? Erre kerestük a válaszokat Dr. Toldi Ottóval, magyar szemszögből! A legnehezebb kérdés: biztosítható-e a magyar energiaszuverenitás? Ha igen, hogyan? Jelenleg a földgáz fogyasztásunk 85%
Hogyan látják a háborút a világ távolabbi részein?
strategy

Hogyan látják a háborút a világ távolabbi részein?

Pekingből, Delhiből vagy Fokvárosból hogyan ítélik meg az orosz-ukrán háborút? Milyen folyamatok játszódnak le a világ másik oldalán egy átalakuló világpolitikai közegben? Külpolitikai utazás a világ körül! A háború megítélését más kontinenseken a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vizsgálták meg magyar külpolitikai szakértők. Moszkva figyelemelterelésnek jó lesz Dr. Salát Gergely Távol-Kelet