Like a local Pozsony 2 | FACH, SUVENIR, Chez Balzac

Like a local Pozsony 2 | FACH, SUVENIR, Chez Balzac

Isten hozott Pozsonyban! Ahoj! – ahogy Szlovákiában szokás köszönteni egymást. A “Like a Local” sorozat legújabb része igazi ínyenceknek szóló kiadás, ugyanis olyan pozsonyi helyekre látogatunk el, amelyek érdekes titkokat rejtenek, többek, mint aminek első pillantásra tűnnek. Ahogy Szlovákiában is mondják, “két legyet üthetünk velük egy csapásra.” Kezdjük is el a kirándulásunkat a történelmi Óváros szívében.


FACH

Ventúrska 10, 811 01  Pozsony, Szlovákia

A pozsonyi Óvárosban minden valamirevaló turista felkeresi a Pálffy-palotát, ahol Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerekként lépett fel hatéves korában. Miután megtaláltad az épületen elhelyezett márványtáblát, és egy szelfit is készítettél vele, nézz be! A palota földszintjén található a finom ételek és az építészet szerelmeseinek egyik pozsonyi gyöngyszeme: a FACH.

A FACH közkedvelt étterem és reggelizőhely a helyiek körében, így hétvégi látogatás esetén érdemes előre asztalt foglalni. A hely filozófiájának alapját a szezonális és egészséges ételek készítése alkotja, amelyek a szemünket is gyönyörködtetik. Reggeli menüjük számos olyan kifinomult köntösbe bújtatott gyerekkori klasszikust is felvonultat, mint például a kakaós tejbegríz vagy a bundás kenyér.

A kovászos kenyerek és a péksütemények frissen érkeznek a saját pékségükből, a házi limonádék pedig tele vannak vitaminokkal. Különösképpen ajánljuk a frissen facsart homoktövis limonádét, szinte érződik, ahogy a C-vitamin végigfut az ereinkben, miközben kortyolgatjuk. Egy másik különlegesség, amit nem szabad kihagyni, az úgynevezett “vajas kenyér kenyérrel”. Nem vagyunk benne biztosak, hogy találkoztatok már ehhez foghatóan kellemes kenyérélménnyel.

A szomszédban a FACH egy másik kézműves egysége található: a gyümölcslé boltjuk, amelyet egy csapat gasztronómiarajongó alapított, akik hiszik, hogy az étel a legjobb gyógyszer. Ennek jegyében hidegen préselt gyümölcslevekkel, friss turmixokkal és igazi vitaminbombákkal várják a vásárlókat. A hidegen préseléshez egy egyedi gépet használnak, így a nedűik a lehető legnagyobb mértékben tartalmazzák a létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket. Tehát, ha kedvünket szegné az időjárás vagy elfáradnánk az utazásban, esetleg a bulizásban, itt biztosan újra fel tudjuk tölteni az energiakészleteinket. Semmiképp se távozzunk anélül, hogy kérnénk néhány terméket elvitelre. Mennyei szezonális salátákból, vegán szendvicsekből, burritókból, zabkásákból és müzlikből válogathatunk, de jobb igyekezni, ugyanis napközben gyorsan elfogynak a finomságok.

A FACH egy belső udvart ölel körbe, így a hely kifejezetten  tágas. A felújítás Ilja és Martin Skoček munkája, az építész testvérek egységesítették a megosztott, többfunkciós terek látványvilágát. A boltíves palota egy kortárs, minimalista, skandináv ihletésű, mégis otthonos és rendkívül praktikus kialakítású belső térként született újjá. Bennfentesként azt tudom tanácsolni, ha egyszer az a szerencse ér, hogy meghívást kaptok egy FACH-os rendezvényre, semmiképpen se hagyjátok ki. A palota fákkal árnyékolt belső udvara egy fényekkel teli varázslatos hely, ahol nem utolsósorban a borok is remekek. Jó szórakozást!


SUVENIR

Rázusovo nábrežie, 811 02 Pozsony Óváros, Szlovákia

A Duna mentén sétálva, vagy ha hajóval érkeztetek Pozsonyba, valószínűleg nem tudjátok elvéteni a Propeller nevű funkcionalista épületet. A Propeller eredetileg a Duna két partja között közlekedő komp megállóhelyének és jegypénztárának épült, 1931-ben adták át.

Az épületet a modern szlovák funkcionalista építészet egyik legprominensebb alakja, Emil Belluš tervezte. A Propellert később felújították, és egy kávézóval is bővítették, ma a SUVENIR kávézónak ad otthont, azonban a név ne tévesszen meg senkit, itt nem Kínában gyártott mágneseket vagy pólókat fogunk találni. Az összes termék kortárs szlovák művészek vagy tervezők keze munkája, akik az egyes régiók hagyományaiból és kézműves technikáiból inspirálódnak. Egy csésze kávé vagy egy pohár bor kortyolgatása is más élmény lesz, ha közben művészet és design vesz körül minket.

Itt megerősítenénk az útikönyvek azon állítását, hogy egy diós vagy mákos pozsonyi kifli nélkül nem teljes egy látogatás a szlovák fővárosban. Az étlap nem hivalkodó, helyi kávépörkölők és pékségek, kisebb kárpátoki borászatok kínálata szerepel rajta. Alkalmanként más szlovák kistermelőktől érkező finomságokat is kaphatunk, az évszaktól és a rendelkezésre álló mennyiségtől függően. És még valami! Ha esetleg hidegebb napokon látogatnánk Pozsonyba, eláruljuk, hogy állítólag itt kapható a város legjobb forralt bora.

Ha külföldön járva szereted megfigyelni a járókelőket, ülj le az egyik asztalhoz az épület előtt. Ha pedig szeretnél egy pillanatot csendben eltölteni, menj ki a hely pici teraszára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a híres UFO-hídra és a Pozsonyi várra is.


Chez Balzac

Hlboká cesta 7, 811 05 Pozsony, Szlovákia

A turisták tömegétől kicsit távolabb, a közkedvelt Hegyi park (Horský park) mellett, egy rejtett, gasztronómiai gyöngyszemre bukkanhatunk. Vár minket a nem csak a nevében francia Chez Balzac. A helyiek hétvégenként sorban állnak a pékség előtt, sőt a legelkötelezettebbek meg is rendelik előre a kedvenceiket. A Chez Balzac kínálata az egyszerű bagettektől a különleges, ínycsiklandó, mandulával töltött croissant-okig terjed, a pékség sikerének titka pedig, hogy a hozzávalók 95%-a – beleértve a vajat és a lisztet is – Franciaországból érkezik.

Akárcsak a szorgos hangyák, a serényen dolgozó pékek már hajnali fél háromkor nekilátnak a munkának, így reggelre az egész helyiséget belengi a mennyei, édes péksüteményillat. Az ebéd- és vacsoramenü minden héten változik, így azt ehetjük, ami éppen szezonális. A friss élelmiszerek, mint a hal, a languszta, az osztriga, a hús és a sajt egyenesen Franciaországból érkeznek a Chez Balcaz konyhájába.

Az elegáns, klasszikus stílusú enteriőr magas mennyezettel, puha szőnyegekkel, csillárokkal és a privát szférát teremtő térelválasztókkal kéz a kézben jár a hozzáértő, igényes kiszolgálással. Bár mindez nem hangzik annyira formálisnak, ha este hat óra után látogatnátok a Chez Balzacba vacsorázni, semmiképpen se farmerben vagy melegítőben jelenjetek meg, ugyanis az étterem dress code-ot ír elő. Ha inspirációra van szükségetek, meleg szívvel ajánljuk a weboldalukat. A tulajdonos évekig élt és tanult Párizsban, a Chez Balzacot egy olyan kulináris és oktatási intézményként építette fel, amelyen érződik, hogy a francia fővárosban eltöltött évek meghatározóak voltak számára. A célja, hogy bemutassa, milyen a joie de vivre, vagyis az emelkedett, természetes életöröm szerint élni. Többek között népszerű etikettórákat is tartanak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Chez Balzac üzletében a kiváló sajtok mellett korzikai lekvárokat és kisebb francia termelők borait, illetve pezsgőit találjuk. Sőt, borászati különlegességeket is árulnak, amelyeket általában maga a tulajdonos vásárol különböző aukciókon.

Az árnyas teraszon lévő székek a párizsi Maison Gatti-ból származnak. A terasz nem az utcára néz, így egy kicsit lazább hangulatot kölcsönöz a kávézónak. Nyaranta tökéletes helyszín, hogy egy pohár bor vagy pezsgő mellett eltöltsünk egy kis időt a barátaink vagy a párunk társaságában. Salut!

továbbiak
Hogyan fűt Közép-Európa?
strategy

Hogyan fűt Közép-Európa?

Nyakunkon a magas rezsi, a hideg tél pedig egyre csak közeleg. Hogyan veszi fel Közép-Európa a harcot a magas fűtésszámlák ellen? A háború kitörése óta mumusként él a tudatunkban a hideg tél, de eddig nem éreztük bőrünkön a megtöbbszöröződött fűtési számlákat. Mostanra viszont nem ritkák a fagypont körüli éjszakák, így
Ismét leereszkedik a vasfüggöny?
strategy

Ismét leereszkedik a vasfüggöny?

A kérdés csak a pontos helye. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának ideológiai okai, az éppen újrarendeződő világrend, vagy a háború lehetséges lefolyása enyhén szólva is aktuális és fejtegetésre érdemes kérdéskörök. Norman Naimark amerikai történész, a Stanford Egyetem professzora Budapestre látogatott, és egy panelbeszélgetés során osztotta meg tudását és véleményét többek között
Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve
design

Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve

A fotográfus több éves munkájának gyümölcse ez a fotókönyv, amelyben a lengyel jégvilág változékonyságát tárja elénk. Kacper Kowalski idén az International Photography Awards díját is átvehette a projektért. A könyv első fotói a 2016-os és 2017-es évek téli időszakában készültek. A lengyel fotográfus ötszáz méter magasságból fényképezte a Visztula vizét,