Like a local Pozsony – Pán Králiček Priestor, WERK, After

Like a local Pozsony – Pán Králiček Priestor, WERK, After

Like a local sorozatunkban bevesszük Kelet-Európát! Újabb különleges részünkben pozsonyi idegenvezetőnk, Marika Majorova vezet körbe Pozsony központjában, hogy megmutassa a város legizgalmasabb pontjait.


Isten hozott Pozsonyban! Ahoj! Ha esetleg a nemrég épült Nivy buszpályaudvarra érkezettél, akkor egyből  a városközpontban találod magad. Mielőtt elmerülnél a sétatávra található történelmi óvárosban, van egy-két látnivaló Nivyben és az 1950-ben épült, népszerű “500 flats” (500 lakás) lakónegyedben is. Sétáljunk egyet!

Pán Králiček Priestor

Budovateľská 2, 82108 Pozsony-Nivy

Először is, kávé! Legyen hétfő vagy vasárnap, a helyiek örömmel térnek be a Pán Králiček kávézóba (a név “Nyúl urat” jelent, az alapító vezetékneve után), amely 2012-ben a város első mobil kávézókocsijaként nyitott meg. A hely a barátságos kiszolgálásról és helyi pörkölésű specialty kávéiról ismert, így nem meglepő, hogy röviddel az elsőt négy újabb kávézókocsi követte, amelyek azóta is töretlenül nyitva vannak, ha esik, ha fúj.

A népszerű városnegyedben található kávézóban gyakran találkozhatunk rég itt élő lakókkal, fiatal családokkal, művészekkel és hipszterekkel is. A Martin Skoček által tervezett tér a környékre jellemző nyers építészeti elemeket helyezte előtérbe. Králičeknél kóstolhatunk helyben pörkölt kávét, kézműves söröket, illetve a Kárpátok borait, ezek mellé pedig szendvicsekből, süteményekből és klasszikus holland Stroopwaffelből választhatunk (ez utóbbi függőséget okoz!). A specialty kávét és házi barista felszerelést meg is vásárolhatjuk, a kollégák pedig örömmel megosztják velünk a kávéfőzés fortélyait.

Pán Králiček Priestor | Web | Facebook | Instagram


WERK

Jurkovič fűtőmű, Bottova 1, Pozsony

Ha az első benyomás valóban számít, akkor a Jurkovič fűtőmű (Jurkovičova Tepláreň) nemrégiben felújított iparépületének egészen biztosan nyert ügye van. Az épületet a negyvenes évek elején tervezte Dušan Jurkovič, a modern szlovák építészet ikonikus alakja. A második világháborúban lebombázták, majd később újraépítették, azonban mivel nem volt különösebb feladata, az épület lassan az enyészetévé vált. 2008-ban az építészeti értéke miatt nemzeti kulturális emlékműnek titulálták, majd tíz évvel később megkezdték a nagyszabású felújítását. A tervezés és a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minél többet megőrizzenek Dušan Jurkovič stílusából. A történelmi emlékmű ma irodáknak, co-working spce-nek, kortárs művészeti galériának és a WERK étteremnek ad otthont.

A Werk hangulata annak megfelelően változik, hogy mikor sétálunk be, és mindez elmondható az étlapról is. Az étterem bisztrójellegű része reggel jelentős forgalmat bonyolít, ugyanis bőséges reggelit kínál friss tojással, házi készítésű péksüteményekkel és kávéval. Az ebédidő már nyugodtabb, azonban sokan folytatnak munkamegbeszéléseket a napi menü felett, megérkeznek a fiatal felnőttek a laptopjaikkal, hogy a házi készítésű üdítőiket és a hatalmas ablakokon beszűrődő napfényt élvezhessék… egészen napnyugtáig, amikor a Werk nyüzsgő, Instagram-kompatibilis, manhattani stílusú vacsorahellyé alakul tompított fényeivel, à la carte vacsoramenüvel és széles koktélkínálattal. Csütörtöktől vasárnapig pedig egy DJ szolgáltatja a talpalávalót. Legyen szó tízfős partyról vagy meghitt randevúról, estére erősen javallott a Werk-be foglalni!

WERK | Web | Facebook | Instagram


After

Budovateľská 1, Bratislava-Nivy

Nomen est omen. Az After egyszerű, minimalista stílusú after-work bár. A bár a város új üzleti központja, a 500 flats városrész és a buszpályaudvar/bevásárlóközpont vonzáskörzetében helyezkedik el, délután 5-kor nyit, így tökéletes választás munka, utazás, biciklizés vagy vásárolgatás után beülni egy italra.

A bár a fentebb bemutatott Pán Králiček kávézó közelében található, ráadásul ugyanaz az építész tervezte. Korábban rosszhírű kaszinóként volt ismert, ám a falakat teljesen lebontották a szimbolikus megtisztulás jegyében – padlót kapott, valamint egy hatalmas csiszolt betonpultot, rozsdamentes acéllal kiegészítve. A sötétszürke párnázott padok és a bárszékek otthonossá teszik a teret, akár ücsörögve vagy állva szeretnénk elfogyasztani az italunkat. Az After sztárja azonban mégiscsak a borlap, amelyet nagy gonddal állítottak össze a Kárpátok kisebb, új boros pincészeteinek választékából. A borkínálat mellet az itallapot sörökkel és koktélokkal, továbbá nassolnivalókkal egészítették ki: a kovászos kenyeret ízletes szendvicskrémekkel, olajbogyóval, hús– és sajttállal kínálják. Érdemes megkóstolni a helyi különlegességnek számító Chrumkyt is, egy sózott pörkölt mogyoró ízű kukoricacsipszet, amely a legendás szocialista korszakból maradt ránk.

A minimalista stílusú bár enteriőrjére jellemző a szürke, azonban a hely kifejezetten színes tömeget vonz be. A délutáni nyitás után összefuthatunk sörre szomjazó biciklistákkal, a gyerekükkel a játszótérről hazafelé tartó szülőkkel, fiatal üzletemberekkel, kutyát sétáltató helybéliekkel, illetve a későbbi órákban felbukkanó művészekkel. Mindenki iszogat, mesél – az este még csak most kezdődik, vagy éppen most ér véget.

After | Facebook | Instagram


A szerzőről:

Marika “Tonbo” Majorova – Márkatanácsadó, fényképész, szépségvadász. Pozsonyban született, beszél szlovákul, magyarul és németül is, emellett elég jól tud angolul és egy kicsit franciául. A helyi design, művészet és divat támogatója, illetve egy kislány, Mia édesanyja.

Fotók: Marika Majorova

továbbiak
Lehet-e másból, mint márvány? | Variációk emlékműre
community

Lehet-e másból, mint márvány? | Variációk emlékműre

Izgalmas művészeti élményben lehet részünk, ha a Szentháromság, a Szervita, és a Szentlélek tér valamelyikére látogatunk a napokban, április 29. és május 1. között. A főváros ezen terei adnak otthont ugyanis a Variációk emlékműre című ideiglenes műveknek, melyek a kortárs művészet eszközeivel, áttételes formában állítanak emléket a koronavírus-járvány áldozatainak. A
Kóbor kuytusok feje fölé kerül tető ezzel a nem mindennapi megoldással
community

Kóbor kuytusok feje fölé kerül tető ezzel a nem mindennapi megoldással

Thaiföldön egy egészen egyedi módszert dolgoztak ki azért, hogy a kóbor kutyák is fedett helyen pihenhessenek. A megoldás egyrészt az ő életkörülményeiket is javítja, másrészt pedig fenntarthatósági szempontból sem utolsó. Az intézkedést kifejezetten sürgetővé tették azok az adatok, melyek szerint az országban 6,7 millió kutyából 750 ezer az utcákon
Sikerre tervezett, fenntartható magyar designtermékek születtek
design

Sikerre tervezett, fenntartható magyar designtermékek születtek

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2021 tavaszán második alkalommal indította el a design LAB inkubációs programját, amely új termékei 2022 első negyedévére készültek el. A programnak köszönhetően hét gyártó-tervező páros kapott támogatást, hogy tapasztalataikat és a formatervezői kreativitást új termékfejlesztésben ötvözzék. A programra a gyártók és a tervezők egy közösen