Cseh kubizmus a gótikus templomban? Litomyšl városában még ez sem lehetetlen!

Cseh kubizmus a gótikus templomban? Litomyšl városában még ez sem lehetetlen!

A cseh város a helyi gótikus templom oltárának renoválása során egy egészen rendhagyó pályázatot választott: Štěpán Jílek designer modern elemekből álló, letisztult tervezését, amely pont annyira tűnik ki a környezetéből, mint amennyire kiegészíti azt. Éles vonalak és hófehér textúrák – igazán frissítő élmény ez a díszes forgatagban!


A litomyšli plébánia úgy döntött, hogy nyilvános pályázatot ír ki új oltáruk tervezésére, mert a korábbi ideiglenes faoltár a liturgikus szabályokhoz mérten nem volt megfelelő. A szakértőkből – művészettörténészekből, restaurátorokból, műemlékvédőkből és a helyi plébánia tisztviselőiből – álló bizottság a beérkezett pályaművek közül Štěpán Jílek fent említett modern tervét választotta ki. A pályázat célja egy olyan kidolgozott oltár létrehozása volt, amely minden szabálynak megfelel, emellett önálló műalkotásként is értelmezhető.  

Štěpán Jílek oltárának kialakítása a kereszténység központi szimbólumán, Isten hármasságán alapul. A tervező szándéka az volt, hogy egyszerű és letisztult benyomást keltsen, ami egyben szerénységet is kifejez. Az eredmény egy homokkőből készült háromszög lett, amely a mise középpontjában helyezkedik el elegánsan, kerülve a feltűnést. A háromszög ezen a kontextuson túl egy másik utalást is hordoz magában: az alkotó a cseh kubizmus előtt is tiszteleg, ami leginkább az éles vonásokban mutatkozik meg.

Amennyire letisztult és nemes a végeredmény, legalább annyi izgalmat is rejt magában. Štěpán Jíleknek mindössze két napja volt, hogy benyújtsa javaslatát, amit kemény munka követett. Első terveit számítógépen alkotta meg, aminek köszönhetően rálátott tervezésének esetleges problémáira is. Ekkor fordult Pavel Mrovéc tapasztalt szobrászhoz és restaurátorhoz, aki értékes tanácsokkal, valamint műhellyel és az anyag feldolgozásához szükséges eszközökkel látta el. Az anyagot a Vyhnánovban található kőfejtőből nyerték ki, amely megerősíti az oltár régióhoz kapcsolódó vonatkozását, emellett a finom textúra méltó egy ilyen jelentőségű szakrális tárgyhoz.

Štěpán Jílek modern oltára a történelmi gótikus tér kontextusában teremtette meg a hagyomány kapcsolatát az új formával. Az oltárra a vallási jelentőségén túl designszempontból úgy is tekinthetünk, hogy híd a múlt és a jelen között. A kreativitásba vetett hit örökre összekapcsolja a kortárs a régmúlt irányzatait.

A modern oltárt 2022 szeptemberében adták át és szentelték fel az ünnepi szentmisén, amelyet Jan Vokál püspök celebrált.


Fotók: Josef Kubíček


Štěpán Jílek | Web | Instagram
Forrás: Czech Design

továbbiak
„Nem minden, ami trend, méltó arra, hogy könyvvé váljon” | A gestalten kiadó színfalai mögött
business

„Nem minden, ami trend, méltó arra, hogy könyvvé váljon” | A gestalten kiadó színfalai mögött

A kortárs kultúrát bemutató nemzetközi könyvpiac ma már elképzelhetetlen gestalten nélkül, alig akad olyan kreatív, akinek ne bukkanna fel a polcán egy-egy általuk megalkotott kiadvány. A nem sokkal a berlini fal leomlása után alapított könyvkiadó mintegy 600 könyvvel nyújt inspirációt olvasói számára. De hogyan tud sikeres maradni egy könyvkiadó a
Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!
design

Lámpacsalád a természetesség, a tradíció és az innováció hármasában: íme, a Kilim!

Egy tárgyegyüttes a slow design jegyében, ahol nem a formához igazítják az anyagokat, hanem az alapanyag alakítja a formát. A Kilim lámpacsalád különlegessége, hogy karakterét a természetes gyapjúfilc tulajdonságai adják, mindemellett a fény erősségét egy cipzár segítségével szabályozhatjuk, így interakcióba is léphetünk a tárggyal. A lámpacsalád történetéről és a termék
Lehetsz másként önmagad – Henteslány
lifestyle

Lehetsz másként önmagad – Henteslány

Mindenben meg lehet találni a művészetet. Ha az ember eléggé alázatos, nem fél tanulni, kellőképp figyel a részletekre és tiszteli az anyagot, amivel foglalkozik, valamint tudja és meri a saját stílusára formálni, akkor a leghétköznapibb dolgokból is lehet valami különleges. Akkor is, ha a fényképezőgép mögül egy húspult mögé áll.