Magunkon viselni gyökereinket: az ukrán Ochis márka új kollekciója

Magunkon viselni gyökereinket: az ukrán Ochis márka új kollekciója

Kávézacc és őshonos virágok egyetlen keretbe foglalva: az ukrán Ochis márka a természetet öntötte hordható tárgy formájába. Íme, a Tsvit szemüvegkollekció!

A kijevi Ochis márkát 2018-ban hívták életre, ezzel megalkotva a világ első kávéalapú szemüvegmárkáját. Repertoárját a kezdetektől fogva a természet gazdagsága inspirálja: ez az erős kapcsolat az alapja legújabb kollekciójuknak is. A Tsvit szemüvegkeretekben ugyanis az ukrán őshonos virágok jelentették a kiindulópontot. Erre enged utalást a kollekció elnevezése is, miszerint ukránul a „tsvit” kifejezés virágzást jelent.

Minden eddiginél jobban kötődünk a szülőföldünkhöz, mert annak függetlenségéért és a szabadságunkért harcolunk, így a termőföld, és mindaz, ami belőle születik, központi jelentőségűvé válik” – olvasható a márka weboldalán.

Egyfajta szimbolikus jelképként a kollekció egyes darabjaiban olyan virágszirmok tűnnek fel, mint az őshonos napraforgó, a körömvirág és a búzavirág. Ezek a növényfajták nemcsak az ország látképét gazdagítják, hanem erős jelképek is az ukrán népi kultúrában: a sárga napraforgó a rendíthetetlen akaratot (Volya), a piros körömvirág a végtelen erőt (Syla), míg a kék búzavirág a szépséget (Krasa) szimbolizálja. Az egyes szemüvegkereteken a virágszirmok által kirajzolódó minták egyediek, ahogyan két egyforma virág sincsen. A Tsvit keretek továbbá hozzájuk tartozó, szintén kávézaccból készült és virágszirommal díszített szemüvegtokokkal válnak teljessé.

„A kollekció minden egyes darabja Ukrajna egy szeletét hordozza magában, kultúránk színes koszorúját alkotják együtt. Különbözőek vagyunk, de mégis összeköt bennünket egy terület, a szeretet és a vágy, hogy egy békés, független országban éljünk” – tette hozzá Max Havrylenko és Akim Karpach, az Ochis alapítói.

A kollekció darabjai az Ochis weboldalán érhetők el.

Ochis | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*
architecture

Futurisztikus megjelenéssel képzelné el az új európai könyvtárat a noa*

A Milánóban épülő Európai Információs és Kulturális Könyvtár (BEIC) tervezésére többek között a noa* is benyújtott javaslatot: a Tudás Fája nevű projektet egy minden teret átható természeti táj kialakításával képzelnék el, méghozzá egy virágzó parknak otthont adó, organikus tetőgyűrűvel. „Ahogyan egy könyv borítója egy történetet tartalmaz, amelybe bele lehet merülni,
Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka
east

Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka

Az évszázad projektje, a Baltikum eddigi legnagyobb közös beruházása, Európa legfontosabb észak-déli irányú vasúti összekötője. Ez a sok cím mind egy irányba mutat, és jól látszik, hogy nem egy olyan dologról van szó, amit érdemes alábecsülni. Az európai infrastruktúra, kereskedelem új fejezete épül a szemünk előtt: ez a Rail Baltica.
Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya
gasztronómia

Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya

Egy tányér étellel nagyon sok mindent el lehet mondani. Elmesélhetünk egy történetet magunkról, közölhetünk egy érzést vagy gondolatot, ami foglalkoztat bennünket, okozhatunk meglepetést, és akár fel is nyithatjuk a másik ember szemét. Vagy éppen ösztönözhetünk bátorságra és elfogadásra – pontosan úgy, ahogy a Madhouse Bistro és a Nyitottak vagyunk a Pride-hónap