fbpx
Nyomj Entert

Nousu, avagy az igényeinkhez igazított fényhatás

A tér adottságaihoz és a felhasználók igényeihez folyamatosan alkalmazkodó lámpatestek, amelyek esszenciáját a búrák homokfújt, derengő, víztiszta és áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja. Íme a Nousu, Miklósi Ádám és Koczka Kristóf legújabb Red Dot díjas termékkoncepciója!

Miklósi Ádám és Koczka Kristóf az elmúlt években a közösségi kávéspohártól az összecsukható kerékpárig már több termék tervezésén és fejlesztésén dolgoztak együtt. Ilyen például az Orbit nevet viselő koncepciójuk, ami egy kicsi, kompakt, mobilapplikációval vezérelhető, színes vasaló az utazás szerelmeseinek. Most is adta magát, hogy újra korábbi ötlethez nyúljanak: „az év elején úgy döntöttünk, hogy elővesszük a fiókban tárolt ötleteinket és közösen továbbgondoljuk azokat” – jegyezte meg Ádám. Így született meg legújabb termékcsaládjuk, amit Kristóf korábbi élményei inspirált. „A tárgyak koncepciójának előző változatai finnországi utazásaim közben alakultak ki, azóta tartogattam őket a megfelelő időpontra és apropóra várva a megvalósításhoz: ebben pedig az Ádámmal közös munkafolyamat lett a katalizátor” – emelte ki a tervező. „Közös munkánk sikere abban rejlik, hogy mind a ketten más és más szempontok szerint tervezünk, amelyeket össze tudunk társítani. A tervezés során egymás javaslataira építünk és nem lemondó kompromisszumokat kötünk” – tette hozzá Ádám.

Az egyszerű funkciójú, tiszta tömegű, tubuláris formavilágú lámpatestek a Nousu nevet kapták, amely a finn grádiens és felkelő szavakból ered, utalva a termék esszenciájára. A közös munka során a tervezők a koncepciót az alapokig bontották vissza, majd esztétikai és funkcionális szempontok szerint tervezték újra: „a függő- és olvasólámpát kiegészítettük egy dolgozólámpával is, hogy egységes, teljes termékcsalád-koncepcióvá alakítsuk” – mondta el Ádám. A lámpatestek lényege tulajdonképpen a búrák homokfújt, derengő és áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenetben rejlik. „A formai megoldásból adódóan a manuális hangolhatóság és az átmenet segítségével a szórt, valamint az irányított fényforrás spektrumán belül játszhatunk aktuális vagy éppen mindenkori igényeink mentén” – részletezte Kristóf. A kollekció egyes darabjai továbbá azonos elv mentén, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók, valamint lakások és irodahelyiségek tökéletes kiegészítőivé is válhatnak.

Bár a tavalyi évhez hasonlóan az idén is elmarad a szokásosan Szingapúrban megrendezett Red Dot díjátadó, a tervezők ünnepi hangulatban folytatják tovább a projektet, hogy prototípusukból terméket fejlesszenek.

Fotók: Kevin Campean

Miklósi Ádám | Web | Facebook | Instagram
Koczka Kristóf | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük