FabLab10 | Egy nap a műhelyben Miklósi Ádámmal

FabLab10 | Egy nap a műhelyben Miklósi Ádámmal

Miklósi Ádám formatervező projektjeit elsősorban a kísérleti és felhasználó-központú szemléletmód jellemzi. Nem szereti magát semmilyen tervezői szakirányba sorolni: leginkább az új kihívások motiválják. A FabLab Budapest műhelye már többször is segítette munkáját – az itteni közösséggel és különböző technológiákkal öt éve ismerkedett meg, amikor még szilikonbetűket öntött.


A FabLab Budapest nyílt innovációs műhely idén ünnepli alapításának tizedik évfordulóját. Új minisorozatunkban a műhely felhasználói mesélnek nekünk mindig ugyanabban az öt témában. Elsőként Miklósi Ádámot kérdeztük.


TÁRGY

Tavaly nyáron itt készítettem el Slē elnevezésű szánkókoncepciómat (a tárgyat a HYPEANDHYPER hasábjain is bemutattuk korábban – a szerk.). A Slē egy rétegeltlemez-hajlítással készülő, formabontó szánkó, amelynek prototípusait CNC-marással és kerf-technológiával készítettem el. Rendkívül jó élmény volt, mert szinte az egyetemi évek óta nem dolgoztam fával, így nemcsak nosztalgikus, de meditatív is volt a folyamat.

KEDVENC ESZKÖZ

A lézervágó! De, hogy őszinte legyek, csak elméleti síkon vagyunk közeli ismeretségben. Általában gyors papírmodellek vagy csomagolásprototípusok elkészítéséhez szoktam használni. A műhelyben csak úgy hívjuk a gépet, hogy „Kicsi”.

TALÁLKOZÁS A MŰHELYBEN

Egy személyt nem tudnék kiemelni, a FabLab mint közösség inspirál. A társaság, a hangulat és a mindennapokból való kiszakadás miatt szeretek a műhelybe járni.

INSPIRÁCIÓ

Itt ismerkedtem meg az open design szemléletével, amely azóta is meghatározó eleme a gondolkodásmódomnak: jellemzően saját projektekben használom ki a lehetőségeit. Úgy gondolom, hogy az open design vagy distributed design az egyre jobban terjedő digitális gyártástechnológiáknak köszönhetően jelentősen át fogja alakítani a tömeggyártó ipart, az igény alapú lokális gyártást előtérbe helyezve. A FabLab kapcsán ismerkedtem meg a Wikifactory és az Opendesk felületével, valamint a Distributed Design Market Platform kezdeményezéssel is, amelyek mind nagy hatással voltak rám.  Ezt a filozófiát képviselem én is az elmúlt évben készült IKEA-hack márkámmal, az Uppgraderával. Az Uppgradera kollekció hat darab megvásárolható és helyben gyártható tárgyat foglal magában, amellyel a felhasználó korrigálhatja az adott IKEA-termék felhasználói oldalról fellépő problémáit.

KÍSÉRLETEZÉS

Nemrég egy Instragram-kihívásra készítettem egy hajlított bambusz vállfát, ami nagyon sok embernek tetszett. Arra gondoltam, a következő hónapokban ennek a megvalósításával fogok kísérletezni a FabLabban.

Fotók: Csizik Balázs

Miklósi Ádám | Web | Behance | Instagram
FabLab Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Reflektálunk a társadalmi nyomásokra” | Lazy Women
community

„Reflektálunk a társadalmi nyomásokra” | Lazy Women

Személyes és humoros, de ha kell, akkor kritikus és elemző: a Lazy Women online platform szerzői közel egy éve írnak a munka és a női lét társadalmi-gazdasági összefüggéseiről. Cikkeiket hazai és külföldi alkotók illusztrációi színesítik– ezekből szemlézünk! Borsi Zsófi, Dudits Luca és Tóth Bori egy évvel ezelőtt indították el a
Modern templomok | TOP 5
east

Modern templomok | TOP 5

Hogyan lehet megőrizni a templomok aktualitását egy technológia- és információközpontú világban? Talán erre a kérdésre keresték a választ azok az építészek, akik megalkották mai válogatásunk toplistás épületeit. Kelet-Európa öt olyan modern szentélyébe kalauzolunk el titeket, ahol a külvilág zaja elvész és a nyugalom felerősödik. Beatified Restituta | Brno, Csehország Az Atelier
Metaurbanizmus a gyakorlatban | Az Urbanum projektjei
east

Metaurbanizmus a gyakorlatban | Az Urbanum projektjei

Az Urbanum csapata a tavaly októberi indulás óta nem csak rendezvényeket szervezett és párbeszédeket indított az általa képviselt interdiszciplináris városkutatási megközelítés, a metaurbanizmus jegyében. Hármas mottójuk – theoria, praxis, imaginatio, azaz elmélet, gyakorlat és képzelet – mentén nem csak koncepcióépítésről és imaginatív, művészeti konstrukciókról van szó. Az Urbanum legalább ennyire szól ezeknek