A politikai ceremóniák abszurd humora – Interjú Nikola Mihovval | Nyomtatott múltak

A politikai ceremóniák abszurd humora – Interjú Nikola Mihovval | Nyomtatott múltak

Nikola Mihov Szófiában élő bolgár művész, fotográfus és kurátor. A He Breaks, He Cuts, He Spills (magyarul: Eltöri, átvágja, kiönti, kiadta a Janet 45 2021-ben) című fotókönyvében Todor Zsivkov, Bulgária egykori kommunista vezetője látható, amint három ismétlődő gesztust végez a köszöntő- és megnyitóünnepségeken: kenyértörés, szalagvágás, vízöntés. Nikolát Zsivkovról és a bolgár köztudatban élő emlékezetéről, a bolgár archívumokban való kutakodásról, és a fotókönyv lehetséges értelmezéseiről kérdeztük.

Nikola Mihov © Vladimir Spassov

Az fotókönyved egyik főszereplője Todor Zsivkov. Ki volt ő?

Egy diktátor, aki egy egyszerű falusi emberként született, később pedig a Bolgár Kommunista Párt tagja lett, és részt vett a partizánmozgalomban a második világháború során. Sztálin halála után fokozatosan beilleszkedett a hatalomba, és a Wikipédiát idézve „a keleti blokk leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője, a Varsói Szerződésen belül a leghosszabb ideig hivatalban lévő vezető és a bolgár történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő nem királyi uralkodója” lett. Valószínűleg ő volt a bolgár történelem legegyszerűbb és legravaszabb politikai vezetője is, egészen a közelmúltig, amikor is a könyv második főszereplője, Bojko Boriszov megelőzte őt.

Todor Zsivkov © Stefan Tihov

Hogyan tekintenek és emlékeznek rá és a szocialista időkre ma Bulgáriában?

A szülővárosában, Pravetsben található Todor Zsivkov-emlékmű története jó választ ad erre a kérdésre. Az eredeti emlékművet, egy bronzból készült, a népnek integető Zsivkovot ábrázoló figurát 1981-ben állították fel a város központi terén, a hetvenedik születésnapjára kapott ajándékként. A Politikai Hivatal döntése alapján nem sokkal azután, hogy 1989-ben eltávolították a hatalomból, lebontották.

Néhány évvel a halála után, 2001-ben, születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából egy másik emlékművet állítottak a diktátornak a város szélén lévő parkban. Az ünnepségen jelen volt többek között Bojko Boriszov is, aki éppen akkor kezdte meg a hatalomba való bevonulását.

Todor Zsivkov © Petar Jekov
Todor Zsivkov © Dimitar Viktor

Hol és hogyan találtad ezeket a képeket?

A Bolgár Népköztársaság hivatalos sajtóügynökségének, a Bolgár Távirati Irodának (BTI) az archívumában dolgoztam, amely még ma is létezik. Mivel a fotóarchívumuk nincs digitalizálva, meglehetősen ismeretlen és szó szerint megdermedt az időben.

Hány ilyen fotó készült valójában, és hogyan válogattál közülük?

Annak érdekében, hogy kiválasszam ezt a negyvenöt fotót (egyet a bolgár kommunista rendszer minden évéről), végtelen számú órát töltöttem azzal, hogy átnézzem a poros mappákat, amelyekben több tízezer unalmas protokollfotó volt az országba látogató vagy külföldi delegációkat fogadó Politikai Hivatal tagjairól.

Különösen a köszöntési és szalagátvágási ceremóniákról készült fotókat kerestem, amelyeken mindig Todor Zsivkov áll a kép középpontjában, és három ismétlődő gesztust látunk rajta: kenyértörés, szalagátvágás, vízöntés. A kommunista korszakunk vezetőjének képeit néztem, de ugyanakkor elképzeltem a mi egykori miniszterelnökünket, a populista Bojko Boriszovot, aki szeret hasonló módon hivalkodni.

A szocialista időkből származó dokumentumok (fényképek, jelentések stb.) hozzáférhetők a nyilvánosság számára Bulgáriában?

Ha olyan információk után kutatunk, amelyek harminc évvel ezelőtt történtek Bulgáriában, úgy érezhetjük magunkat, mint egy régész, aki bizonyítékokat gyűjt egy évszázadokkal ezelőtti eseményről.

A vizuális archívumok közül sok elveszett vagy megsemmisült, mások pedig azért tűntek el, mert a mögöttük álló emberek egyszerűen már nem voltak a közelben. Természetesen sok archívum még mindig számos intézményben elérhető, például az Állami Levéltárban, de a legtöbbet nem digitalizálták és nem leltározták, ami megnehezíti a hozzáférést.

Volt valami jellegzetesen bolgár ezeken a szertartásokon, amelyeken Zsivkov részt vett?

Ahogy Ralitsa Geraszimova kulturális antropológus írja a könyvről szóló szövegében: „míg a szalagvágás nemzetközi vonatkozású, a kenyértörés és a vízzel való locsolás a bolgár hagyományokba és mindennapi életbe erősen beépült kulturális gyakorlatok. A vízzel való kiöntés a szerencsét szimbolizálja. [...] Bulgáriában szokás, hogy a hivatalos vendégeket egy kenyérrel, mézzel és sóval köszöntik”.

Annak érdekében, hogy aláássuk a hatalomnak ezt a fajta ritualizálását, a PUK! fotókönyvplatformmal közösen szalagátvágási ceremóniát szerveztünk a közönség részvételével a könyvbemutató során. Felkértük a látogatókat, hogy vágjanak át egy szalagot a nemzeti zászló színeivel, és öntsenek vizet egy hagyományos bolgár ónedényből. Minden vendéget egy vekni kenyérrel fogadtak a népviseletbe öltözött lány barátaim, míg a férfiak, köztük én is, a fotósokkal együtt, olyan jelmezeket viseltek, mint a fotókon látható hivatalnokok és biztonsági őrök.

A fotókat Bojko Boriszovtól származó idézetek kísérik, aki korábban tűzoltó és Zsivkov testőre volt, mielőtt 2009 és 2021 tavasza között közel 13 évig Bulgária miniszterelnöke volt. Egymás mellé helyezted a fotókat és az idézeteket, és a nézőre/olvasóra van bízva, hogy együttesen értelmezze azokat. Kaptál visszajelzést a könyv értelmezésével kapcsolatban?

A könyvet április 1-jén adtam ki, három nappal a 2021-es parlamenti választások előtt, amelyek a kormányellenes tömegtüntetések hulláma utáni várakozások szerint véget kellett volna vessenek Boriszov kormányzásának. A választások másnapján a könyvet a Szabad Európa Rádió helyi honlapja a nap három legfontosabb témája között említette, a választási eredményekkel és a választási csalással együtt! A könyvet a legtöbb független médium is ismertette, szemben a kormánypárti média teljes hallgatásával.

Mivel a könyvet az értelmezésre nyitottnak akartam hagyni, és hangsúlyozni szerettem volna a humoros oldalát, örültem, hogy néhány idősebb ember úgy vélte, hogy a Zsivkovhoz való kapcsolódás valójában Boriszov iránti tisztelgés.


Nikola Mihov: He Breaks, He Cuts, He Spills. Janet 45, 2021

Nikola Mihov | Web | Facebook
PUK! Books | Web | Facebook | Instagram


A Nyomtatott múltak sorozatunkban a közép-kelet-európai régió múltját és közelmúltját helyezzük középpontba különböző műfajú, nemrég megjelent könyvek által.

továbbiak
„A szoknyáknak ereje van” | Rosie by Rimóczi Zsófia
design

„A szoknyáknak ereje van” | Rosie by Rimóczi Zsófia

Rimóczi Zsófi személyes önismereti útján keresztül jutott el odáig, hogy létrehozza saját márkáját, és megossza másokkal is a nőiesség erejét ruháin keresztül. Ahogyan a Rosie mottója is szól: „Borulj virágba, találj rá önmagadra!” Zsófi várandóssága alatt tanult meg horgolni, aminek két általa írt könyv lett a gyümölcse. Ezekkel szerette volna
Mókába takart design | SZMAT SKŁAD
design

Mókába takart design | SZMAT SKŁAD

Mi a közös a szórakozásban, Mexikóban és a mikrohullámú sütőben? Néhány lengyel lány önfeledt kreativitása! Julia, Kamila és Zaria a Łódźi Képzőművészeti Akadémián találkoztak egymással, ahol összehozta őket a szövetek iránti rajongásuk. 2019-ben egy spontán ötletelés eredményeként, szakmai alázatuk és a jókedvük gyümölcseként meg is született saját brandjük, a Szmat
Szalámis emlékeket idéz a PICK és a MOME új kiállítása
design

Szalámis emlékeket idéz a PICK és a MOME új kiállítása

A napokban megnyitott Íz-Emlék-Képeken a MOME tervezőgrafikusai plakátokon idézik fel szalámihoz fűződő emlékeiket. Együttműködésbe kezdett az ikonikus márka, a Pick és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), hogy a vizuális kultúra erejével keltsék életre generációk szalámis emlékeit. Korábban már mi is beszámoltunk a PICK új kampányának első állomásáról, ekkor két magyar