Ők a szlovák design legjobbjai!

Ők a szlovák design legjobbjai!

Idén 18. alkalommal rendezték meg a Szlovák Design Díj pályázatot, ahol ezúttal a formatervezés került fókuszba. Jó hír, hogy nemcsak a nyertes, hanem a díjra jelölt projekteket is láthatja a nagyközönség a pozsonyi Szlovák Design Centrum falai között.


Északi szomszédaink designversenyének sajátossága, hogy vizuális kommunikáció és terméktervezés témakörben külön-külön – az egymást követő években – szállnak versenybe egymással a jelentkezők. Annak ellenére, hogy a tavalyi év többszörösen nehezített terep volt a pandémia viszontagságai miatt, a pályázók létszámában ez nem tükröződött, sőt az idei évben csak tovább fokozódott: a nemzetközi zsűri elé 242 projekt került. A Szlovák Design Centrum nemcsak a pályázat lebonyolításáért felelt, de a legígéretesebbnek tartott munkákból rendezett kiállításnak is helyet biztosít az intézmény falai között. Nézzük, kik lettek az idei kategóriagyőztesek!

Divat és életmód kategória
Mayamay (Mária Štraneková) – Natural mode

Sport és szabadidő kategória
Nikola Beim – OffGrid

Otthon és nyilvános tér kategória
melismichalko architektúra (Stanislav Meliš, Jozef Michalko) – Štebeľ polcrendszer

Munka és mobilitás kategória
Bystrík Míček, Šimon Kožička, Miloslav MelichárekDiplomat Dental Model Pro

Társadalom és környezet kategória
Zuzana Zmateková – Amenge mintakollekció

Művészet, kézművesség, design kategória
IOKO (Dana Prekopová) IOKO & NA SPRING 2020 kollekció

Új horizontok
SPEAR hydro (Martin Šichman) – SPEAR hydro folyami uszály (prototípus)

Diák kategória
Lucia Gamanová – Az ékszer, mint valami (Šperk ako niečo)

Az Elismert Designer kategóriában Patrik Illo üvegtervezőt díjazták, aki a Lednické Rovne városában működő Rona üveggyár vezető tervezőjeként tevékenykedik. Illo számos szlovákiai és külföldi díjat bezsebelt már üvegtárgyaival (ezek egy része hol az alkalmazott, hol pedig az autonóm üveg területéről származik). A százhuszonöt éves múltra visszatekintő üzem falai között dolgozó Illo arra törekszik, hogy a hagyományos üvegművességet a mai kor kívánalmainak és designszemléletének megfelelően alakítsa: így születnek meg az elegáns és letisztult használati üvegtárgyak.

Ugyancsak díjjal tüntették ki a feltörekvő fiatal tervezők közül Zuzana Svatíkovát, aki extravagáns kerámiáival nemcsak a Bratislava Design Week, de a Talent München vagy a prágai Designblok eseményeken is bizonyított már.

Kulturális tevékenységéért, a szlovák design népszerűsítéséért Ľubica Hustá is elismerésben részesült. A művészettörténész, kurátor tevékenysége valóban figyelemreméltó: ő a Bratislava Design Week alapító igazgatója, emellett pedig a Designum magazin volt főszerkesztője. Jelenleg is a design és építészet népszerűsítésén fáradozik: a MAG DA online platformot szerkeszti. Díjat nyert továbbá a Javorina bútorgyártó vállalat, amely tevékenységével a designban rejlő gazdasági-üzleti potenciálra hívja fel a figyelmet.

Speciális elismerésben részesültek továbbá:
Michala Lipková, Vlasta Kubušová, Ivana Palušová, Jana Vlčková – MODULO (szénalapú nanoanyagok innovatív alkalmazása)
Anton Bendis – Crayonic KeyVault
Veronika Muchová – Éljünk színekkel! (Žime farbami!) mintakollekció
si.li (Simona Janišová, Linda Viková) – statement asztali készlet
Zuzana Spustová – Ékszerek az ARKET számára (Hennes & Mauritz Group)
Vladimíra Maťašeová – A len története (Príbeh ľanu) tárgyegyüttes

A kiállítás december 19-ig tekinthető meg, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között.

Národná cena za dizajn | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Lengyelország, a digitális nagyhatalom
poland

Lengyelország, a digitális nagyhatalom

Dollármilliárdos felhők, a kontinens legnagyobb videójáték-fejlesztője és kibervédelmi ütközőzóna – hogyan lett Lengyelország régiónk digitális nagyhatalma? Varsó nem egy tipikus közép-európai város. Lengyelország azonban egy tipikus közép-európai ország, annak minden lehetőségével és potenciáljával együtt. A Kárpátok kis falvaiban sajtot készítenek és teheneket fejnek, Varsó metropoliszában, a kontinens legnagyobb felhőkarcolói között pedig
Megőrizni a történelmet: progresszív kolostorfelújítás Korzikán
architecture

Megőrizni a történelmet: progresszív kolostorfelújítás Korzikán

A sokáig elhagyatottan álló korzikai Szent Ferenc-kolostor Amelia Tavella francia építész tervei alapján kapott új külsőt. Az 1480-ban épült kolostor az elmúlt években fokozatosan pusztulásnak indult; korszerűsítésének és új épületszárnyának köszönhetően most újra életre kelt. A Szent Ferenc-kolostor a franciaországi Korzika szigetének déli részén, Sainte-Lucie-de-Tallano faluban található. A kolostorból kilátás
A vidéki táj geometrikus világát idézi fel a Paradigma Ariadné legújabb munkája
architecture

A vidéki táj geometrikus világát idézi fel a Paradigma Ariadné legújabb munkája

A regionális építészet és a mezőgazdasági műszaki létesítmények karakterét eleveníti fel a Paradigma Ariadné első nagyléptékű munkája, a sándorfalvi Bivalyos Tanösvény épületegyüttese. A szemfülesek idén nyáron már kiszúrhatták a Kamay Ko kollekciófotóin a lehengerlő sándorfalvi táj épületeit, a Paradigma Ariadné által tervezett tanösvényt és bivalyistállót. Az épületegyüttes a sándorfalvi nádastó