Ők a szlovák design legjobbjai!

Ők a szlovák design legjobbjai!

Idén 18. alkalommal rendezték meg a Szlovák Design Díj pályázatot, ahol ezúttal a formatervezés került fókuszba. Jó hír, hogy nemcsak a nyertes, hanem a díjra jelölt projekteket is láthatja a nagyközönség a pozsonyi Szlovák Design Centrum falai között.


Északi szomszédaink designversenyének sajátossága, hogy vizuális kommunikáció és terméktervezés témakörben külön-külön – az egymást követő években – szállnak versenybe egymással a jelentkezők. Annak ellenére, hogy a tavalyi év többszörösen nehezített terep volt a pandémia viszontagságai miatt, a pályázók létszámában ez nem tükröződött, sőt az idei évben csak tovább fokozódott: a nemzetközi zsűri elé 242 projekt került. A Szlovák Design Centrum nemcsak a pályázat lebonyolításáért felelt, de a legígéretesebbnek tartott munkákból rendezett kiállításnak is helyet biztosít az intézmény falai között. Nézzük, kik lettek az idei kategóriagyőztesek!

Divat és életmód kategória
Mayamay (Mária Štraneková) – Natural mode

Sport és szabadidő kategória
Nikola Beim – OffGrid

Otthon és nyilvános tér kategória
melismichalko architektúra (Stanislav Meliš, Jozef Michalko) – Štebeľ polcrendszer

Munka és mobilitás kategória
Bystrík Míček, Šimon Kožička, Miloslav MelichárekDiplomat Dental Model Pro

Társadalom és környezet kategória
Zuzana Zmateková – Amenge mintakollekció

Művészet, kézművesség, design kategória
IOKO (Dana Prekopová) IOKO & NA SPRING 2020 kollekció

Új horizontok
SPEAR hydro (Martin Šichman) – SPEAR hydro folyami uszály (prototípus)

Diák kategória
Lucia Gamanová – Az ékszer, mint valami (Šperk ako niečo)

Az Elismert Designer kategóriában Patrik Illo üvegtervezőt díjazták, aki a Lednické Rovne városában működő Rona üveggyár vezető tervezőjeként tevékenykedik. Illo számos szlovákiai és külföldi díjat bezsebelt már üvegtárgyaival (ezek egy része hol az alkalmazott, hol pedig az autonóm üveg területéről származik). A százhuszonöt éves múltra visszatekintő üzem falai között dolgozó Illo arra törekszik, hogy a hagyományos üvegművességet a mai kor kívánalmainak és designszemléletének megfelelően alakítsa: így születnek meg az elegáns és letisztult használati üvegtárgyak.

Ugyancsak díjjal tüntették ki a feltörekvő fiatal tervezők közül Zuzana Svatíkovát, aki extravagáns kerámiáival nemcsak a Bratislava Design Week, de a Talent München vagy a prágai Designblok eseményeken is bizonyított már.

Kulturális tevékenységéért, a szlovák design népszerűsítéséért Ľubica Hustá is elismerésben részesült. A művészettörténész, kurátor tevékenysége valóban figyelemreméltó: ő a Bratislava Design Week alapító igazgatója, emellett pedig a Designum magazin volt főszerkesztője. Jelenleg is a design és építészet népszerűsítésén fáradozik: a MAG DA online platformot szerkeszti. Díjat nyert továbbá a Javorina bútorgyártó vállalat, amely tevékenységével a designban rejlő gazdasági-üzleti potenciálra hívja fel a figyelmet.

Speciális elismerésben részesültek továbbá:
Michala Lipková, Vlasta Kubušová, Ivana Palušová, Jana Vlčková – MODULO (szénalapú nanoanyagok innovatív alkalmazása)
Anton Bendis – Crayonic KeyVault
Veronika Muchová – Éljünk színekkel! (Žime farbami!) mintakollekció
si.li (Simona Janišová, Linda Viková) – statement asztali készlet
Zuzana Spustová – Ékszerek az ARKET számára (Hennes & Mauritz Group)
Vladimíra Maťašeová – A len története (Príbeh ľanu) tárgyegyüttes

A kiállítás december 19-ig tekinthető meg, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között.

Národná cena za dizajn | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával
design

Budapesti Horror | Interjú Szöllősi Gézával

Cikkünkben Szöllősi Géza képzőművésszel beszélgetünk, aki sokak számára a Taxidermia mozifilm (2006) látványtervezőjeként ismert, azonban művészete ennél mégis jóval sokrétűbb. Gyere és merülj el a budapesti horror világában! Alapvetően tervezőgrafikát végeztél. Hogyan jutottál el odáig, hogy szerves anyagokból készíts műalkotásokat? Pesti külvárosi gyerekként a nyolcvanas években a képzőművészet úri huncutságnak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival izgalmas vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten