fbpx
Nyomj Entert

Ősi művészeti formák által inspirált kerámiák | Hana Karim

Hana Karim kerámia iránti szenvedélyét erősen megalapozta, hogy művészcsaládban nőtt fel: édesapja festő és kolorista, édesanyja pedig csakugyan keramikus. Habár a családi minták követése ellen először lázadt, hamar beszippantotta az egyébként rajztanár végzettségű Hanát a kerámia világa. A ljubljanai HANA KARIM STUDIO alapítója mesélt nekünk többek között különös színpalettájáról, intuitív formáiról, inspirációs forrásáról, de még az ékszerkészítésről is.


Hana a kézzel készített darabokra összpontosít, az általa készített kerámiák így nem öltenek szabályos formákat, rusztikus stílusúak és egyedi színösszeállításúak. Vázlatokat ritkán készít, az alkotás során a hirtelen felindulások és a racionális döntések váltják egymást. Intuitív megközelítéssel, kis szériás kerámiákat készít, elsősorban az ősi művészeti formákból inspirálódva. 

„Egy ilyen ősi dologgal dolgozni olyan érzés, mintha valamilyen ősi áramlatot követnénk magunkban – ez egyfajta kapcsolat őseinkkel, ami még mindig nem veszett el a gyors fejlődés és a technológia korában. A Föld már itt volt, mielőtt az ember létezett, és itt lesz azután is, hogy mi már nem leszünk. Figyelemre méltó, hogy az emberiség milyen sokféle módot talált arra, hogy kezelni és átalakítani tudja” – fogalmazta meg.

A múlthoz, valamint a természethez kapcsolódik színválasztása is: édesapja Kurdisztánból származik, ahonnan különleges színérzéket hozott a művészetébe. „Egész életemben az ő festményei között éltem. Nemrég hallottam, hogy a kurd embereknek csodálatos színérzékük van, mert olyan változatos táj veszi őket körül. Nem tudom pontosan meghatározni, hogy mi jellemzi a palettámat, de a szín az intuitív formákkal együtt a vezérlő elvemet jelenti, amelytől nem tudok eltérni” – részletezte nekünk Hana, aki nemrég költözött új műtermébe.

Nem kérdés, hogy egy saját műhely nagy jelentőséggel bír egy alkotó életében. A keramikus elmondása szerint fontos szempont, hogy egy helyen legyen minden, amire szüksége van, beleértve az eszközöket, az anyagokat, az asztalokat és a gépeket. Persze sok extra feladattal jár a stúdió rendben tartása, de ahogy Hana fogalmaz: „semmi másért nem cserélném el.”

A tárgyalkotás más vonalai is lenyűgözik, ilyen az ékszertervezés is, mely már gyerekkorában érdekelte. „Később, amikor belekerültem a kerámia világába, rájöttem, hogy a kerámia nem zárja ki a többi kreatív szempontot: amikor a kerámiára gondolok, a funkcionalitás mellett a divat, a szobrászat vagy az ipari formatervezés is eszembe jut. Soha nem volt számomra csak egy dolog. Amikor fotókat készítek a munkáimról, általában különböző méretű és formájú színes termékeket helyezek kompozíciókba rendezve egy fehér felületre. Ugyanezt az eljárást alkalmaztam, amikor ékszereket készítettem” – fejtette ki.

Ami pedig a szakmai terveit illeti, munkájának filozófiájához hasonlóan a keramikus a megérzéseit tervezi követni. Célja megvalósítani sok ötletet, és minél több lehetőséget megragadni, függetlenül attól, hogy ezek a döntések milyen utakat tárnak fel. „A kerámiával való munka arra késztetett, hogy jobban értékeljem az élet kiszámíthatatlanságát. Szeretném kutatni, hogy a munkáim hogyan alakulhatnak át más, nem funkcionális vagy funkcionális tárgyakká. Lehet belőlük bútor vagy festmény? Azt hiszem, várnunk kell, és meglátjuk” – fejtegette következő lépéseit Hana. Egy biztos, a mi érdeklődésünket már most felkeltette ez a lehetséges új irány!


Fotók: Hana Karim

Hana Karim | Web | Facebook | Instagram


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük