Twisted #3 – Undorító

Twisted #3 – Undorító

Kifordított ételélményeinket bemutató sorozatunk újabb fejezethez érkezett, amikor fényképek segítségével idézünk fel különböző érzeteket, amelyek bizonyos ételekkel kapcsolatosak. Ebben a hónapban az undor fogalmát járjuk körbe – tarts velünk, ha elég bátor vagy.

Hogy mi az undorító és mi nem, az némely esetben szubjektív döntés eredménye, máskor viszont ösztönös reakció. Az érzelem eredetét már Charles Darwin is vizsgálata: mint rájött, több irányba gyökerezik, egyrészt genetikailag belénk van kódolva, hogy bizonyos, várhatóan veszélyes dolgoktól undorodjunk, valamint felvett viselkedési minta is, nem ritkán rossz élmény hatására. A szervezetünk számára önvédelmi mechanizmus, amivel eltántorít minket attól, hogy mérgező dolgokat fogyasszunk – kutatások igazolják, hogy azok, akik hajlamosabbak az undorra, ritkábban kapnak el különböző fertőzéseket is. Ez különösen a civilizált társadalmakban látható, ahol már van lehetőség elkerülni olyan tényezőket, amelyek betegség forrását jelenthetik (pl. elhullott állatok). Például Covid-fertőzésen átesettek nagy százalékban említették, hogy bizonyos ízektől, illatoktól undort éreztek még hónapokig, de ugyanez igaz a várandós kismamákra is. Ilyenkor az idegrendszerünk (valamint a bél-agy-mikrobiom tengely alapján a bélflóránk) játszik velünk, felvéve az őr szerepét.

Amikor undorodunk, azért az agyunk limbikus rendszere, az amygdala felelős, amely eldönti, hogy jó vagy rossz dologgal találkozunk-e. Amennyiben veszélyt érzékel, kialakul az undor érzet, ami arra sarkall minket, hogy eltávolodjunk a kiváltó dologtól és főleg, hogy ne nyeljük le. Erre fizikailag is reagálunk: érdekes, hogy az undorra adott mimikai reakciónk azon kevés arckifejezések egyike, amelyik úgy tűnik, kultúrától független, tehát univerzális, vagyis evolúciós alapokon nyugszik. Ez a ráncolt orr, nyitott száj és a felhúzott ajkak hármasa, amelyek alkalmazását látássérült, illetve siket személyeknél is megfigyelték. Egymás undorkifejezését értelmezzük is, hiszen, ha látjuk a másik eltorzuló arcát, az nekünk is figyelmeztető jelzés. Azt is kimutatták, hogy az érzet növekszik az arckifejezés használatakor.

Undor és undor között is van különbség, amit a beszéd/írás jelöl – a legtöbb nyelvben van legalább egy olyan szó, amelyet az undor zsigeri fajtájára értünk és még egy, amit a morálisra. Utóbbi az, ami kulturális hozadék inkább, gondoljunk például a használt zsebkendőre, amit Európában teljesen elfogadott a zsebünkben tartani, míg a Távol-Keleten kifejezetten illetlenségnek számít.

Az undor kérdése tulajdonképpen néha egészen ironikus is lehet. A megrágott étel, például a rágó a saját szájunkban teljesen normális, de ha más által látjuk, gusztustalannak tartjuk. Ugyanilyen, amikor egy ropogós dolog puhára ázik – bizonyára mindannyian ismerünk olyanokat, akik gabonapelyhet is csak úgy hajlandóak enni, ha az frissen van a folyadékba öntve. A barnuló zöldségek, gyümölcsök látványánál nagyon hamar kialakulhat bennünk a kellemetlen érzés (pl. az avokádó esetében), pedig a folyamat természetes, oxidáció, az elménk pusztán (túl)véd minket a potenciális kórokozóktól. Az biztos, hogy ha hallgatunk rá, biztonságban leszünk, de néha azért érdemes a tudatos belátást is alkalmazni.

Fotók: Sebestyén László

Forrás: Nosalty, Házipatika, Wikipédia

továbbiak
Magyarországot is beválasztotta az innovációs programjába az MIT
business

Magyarországot is beválasztotta az innovációs programjába az MIT

Idén Magyarország jelentkezését is elfogadták az MIT REAP programba, amelyet az Egyesült Államok leghíresebb technológiai felsőoktatási intézménye, a Massachusettsi Műszaki Egyetem indított. A tíz éve életre hívott MIT REAP (Regional Entrepreneurship Acceleration Program) az MIT Sloan School of Management kezdeményezése, mely a világ minden tájáról csatlakozó közösségek számára biztosít lehetőséget
Így néz ki egy jól kialakított kortárs művészeti tér
art

Így néz ki egy jól kialakított kortárs művészeti tér

Az 1828-ban épült, műemlékvédelem alatt álló Cukrarna volt cukorfinomító, dohánygyár, textilgyár, katonai laktanya, hajléktalanszálló, de a ljubljanai épület számos szlovén költőnek és írónak is ideiglenes otthont jelentett korábban. A különleges tér felújítására meghirdetett nemzetközi versenyt a Scapelab nyerte meg. A nyertes ötlet az épület összes belső szerkezetének eltávolítását tartalmazta, vagyis
Feltörekvő kelet-európai illusztrátorok | TOP 5
art

Feltörekvő kelet-európai illusztrátorok | TOP 5

Van, akit a gyerekkönyvek, van, akit az építészet vagy saját emlékei, az őt körülvevő környezet vagy éppen más művész is inspirál – öt, karakterében eltérő, de a vizuális zajból kiemelkedő, meghatározó illusztrátort gyűjtöttünk össze a régióból. Mutatjuk! Daniela Olejniková | Szlovákia Daniela Olejniková többféle műfajban is alkot, de mégis a gyerekköny-illusztráció az,