Passzívház, aktívan a jövőnkért | A Stempel & Tesar Architekti új fenntartható épülete

Passzívház, aktívan a jövőnkért | A Stempel & Tesar Architekti új fenntartható épülete

A világjárvány és az európai energiaválság után az építészek fontosnak tartják a természetes és felelősségteljes tervezést, amely egyaránt szolgálja az ember és a környezet érdekeit is.


A csehországi Malé Kyšice városában található lakónegyed egyik nyaralóját alakította át a Stempel & Tesar Architekti építész páros passzívházzá. A passzív szót olyan energiatakarékos épületre használjuk, amely az ökológiai hatásokat szem előtt tartva csökkenti a környezetünk terhelését. A hagyományos épületek fűtési rendszerével szemben a passzívház nem termel káros anyagot, hanem környezetbarát módon működve állítja elő a szükséges energiát. Az épület délnyugati irányban egy teljesen benőtt kertbe nyílik. Az alaprajz egy negyedkörre emlékeztet, az építészek a külső és belső térkialakításban is kihasználták a beton és a fa épületelemek kontrasztját. A lekerekített fal és a mennyezetek fából készültek, míg a falazat többi része a tartósság és az élettartam növelése miatt betontömbökből épül fel. A teljesen üvegezett homlokzat antracit keretes ablakokból áll, amely nyitottságot és természetközeli érzést biztosít a lakóknak.

A belső tér két szintre oszlik: a földszinten található a nappali, a konyha és az étkező, az emeleten pedig négy hálószoba. A további helyiségek, mint például fürdőszobák, kiszolgáló- és tárolóhelyiségek a stabil betonfalak mentén helyezkednek el. Az épület „napraforgóként” ­követi a napot, majd a magába szívott energiát használja fel működéséhez. Formai kialakításának köszönhetően az ingatlan egész nap fényforrással van ellátva, amely egyaránt kedvező a lakók és az energiafelhasználás számára is. Fontos szerepe van a túlnyúló tetőnek és a vízszintes árnyékolásnak, mivel nyáron ezek védik az ablakokat a túlzott napsütéstől, így pedig a házat a túlmelegedéstől. A téli időszakban ezzel ellentétben a napsütés adta melegség felértékelődik, hiszen ez csökkenti a fűtési költségeket. Az energia-önellátást tovább segíti az épület központjában elhelyezett kályha. A vízfelhasználást egy kis tó és az esővíz körforgásos felhasználása optimalizálja, amely a szárazabb időszakban is elegendő vízzel látja el nemcsak a házat, de a kertet is. Az épület a levegővel kapcsolatban is hasonlóan jár el, a téli hónapokban körforgásosan melegíti fel a kintről érkező friss levegőt.

A minőségi kivitelezésnek és a modern technológiák alkalmazásának köszönhetően a ház fenntartható és nagyszerű példáját képezi a tudatos tervezésnek.

Stempel & Tesar Architekti | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni
design

Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni

Leleményes megoldás született a Brno mellett fekvő Kobeřicében. A hétszáz fős községnek az Atelier Walter építészei egy többfunkciós gyöngyszemet terveztek, ahol a várakozás idejét akár egy kis terepszemlével is el lehet tölteni. Az Atelier Walter építész iroda egy kompakt buszmegállót álmodott meg, amely méretétől függetlenül megannyi kreatív elemet tartogat magában.
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,