Pécs ételkultúrájától a sokoldalú köles felhasználásáig | Piqniq pakk – 15. rész

Pécs ételkultúrájától a sokoldalú köles felhasználásáig | Piqniq pakk – 15. rész

Minek köszönhető, hogy Pécs bakancslistás helynek számít a gasztroturisták számára? És mégis milyen éttermeket érdemes felkeresni a sokszínű történelmi egyetemvárosban? Hogyan tudunk a rászorulóknak vasárnapi ebédet biztosítani? Hogyan készíthetünk a kölesből édes, vagy éppen sós ételeket? Mutatjuk a válaszokat a legújabb és egyben legutolsó Piqniq pakk epizódban!


CIKK: A belváros menő, a Tettye bomba, de Pécsre idén a gasztró miatt kell menni

Pécs az egyik legszebb magyar város – termékeny és sokszínű mediterrán település, amit a pezsgő egyetemvárosi hangulatért, a Mecsek lenyűgöző panorámájáért, és az épített történelem látnivalói miatt évente sokezer turista keres fel. Ha mindez nem volna elég: a baranyai megyeszékhely étel- és éttermi kultúrája olyan óriásit fejlődött az utóbbi években, hogy immár gasztroturisták számára is bakancslistás hely lett.

VIDEÓ: Ne maradj ki Pécsből | Vagány pécsi helyeket és gasztro arcokat mutatunk!

Gyere velünk egy pécsi utazásra!

A Piqniq Budapest csapatával egy háromnapos túra során aktuális, érdekes helyeket mutatunk meg, pécsi emberek segítségével, ahol túravezetőnk Galambos-Parti Regina (Bakancslista Magyarország).

Fókuszban a gasztronómia, amihez egy szuper nyári programot is ajánlunk:

PÉCSI SZELET – Nyári gasztropiknik


VIDEÓ: A rászorulók vasárnapi ebédje – Sosincs késő beszállni!

Nyolc éve néhány lelkes barát útnak indította a Heti Betevőt. Nem álltak meg egy-egy alkalmi ételosztásnál, minden vasárnap vendégül látják a rászorulókat Budapesten és több vidéki városban. Komoly logisztika és szervezői munka áll a nemes cél mögött, minden segítő kiveszi a részét a munkából, hogy mindenkinek megadathasson a vasárnapi ebéd öröme egy éttermi minőségű egytálétel és egyéb ételadomány formájában. Az önkéntesekből álló kezdeményezésbe sosincs késő beszállni, várják főzőhelyek, éttermek, pékségek és önkéntesek segítségét.


Mi mindenre jó a köles? – Édes és sós variációk egy sokoldalú alapanyagból

A köles nem csupán köretként állja meg a helyét, hanem számtalan módon fel lehet használni a konyhában. Ez az egyszerű, olcsó és könnyen beszerezhető alapanyag számtalan étel fő hozzávalója lehet kezdve a növényi tejtől egészen a vasárnapi ebéd főfogásáig. Karalyos Gábor megmutatja, hogyan készíthetők a kölesből édes és sós ételek, köztük kölesfasírt és kölesgombóc, amely a jól ismert túrógombóc vegán alternatívája.


Fotók: Piqniq Budapest
Videó: Piqniq Budapest – Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram


Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

továbbiak
Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse
design

Együtt a fenyők ölelésében | A Balaton kapujában vár a Pine Weekendhouse

A házigazdák szavaival élve – “alig 50 percre Budapesttől“, a Balaton északi kapujában szólítja meg a pihenni vágyókat a tökéletesen megkomponált, de mégis a természettel együtt lélegző Pine Weekendhouse. A boutique vendégház, kinek kedve szerint egy közösségi tér vagy akár egy elkülönült privát hely, ahol a gasztronómia, a művészet és a
Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea
branding

Pár perc béke egy doboz jeges teával – Calm Tea

Bárki, aki egy kicsit is elmerült a kínai teakultúra világában, tudja, hogy olyan téma ez, amit nehéz lenne egyetlen gondolatba sűríteni. Ugyanakkor fémdobozba talán lehet – gondolta Kövecses Olivér, majd minden tudásával és lelkesedésével megalapította a Calm Teát. A csésze tea nem csak néhány rügy és levél forró vízzel leöntve – egy
Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval
community

Oroszország nélküli többpólusú világ fog létrejönni – interjú Vigóczki Mátéval

Nyugati szankciók súlyos következményekkel, hadműveleti sikerek részbeni hiánya, irreális szuperhatalmi vágyak, szűkülő mozgástér. Többek között ezekről beszélgettünk az orosz-ukrán háború mentén Vigóczki Máté György Oroszország-szakértővel. Fél éve tart Oroszország agressziója Ukrajna ellen. Az oroszok általános offenzívát indítottak, majd visszavonultak bizonyos területeken. Az utóbbi időben a Donbaszra koncentráltak, ahol eredményeket értek